Paranormální lokalita, kde mizí signál i plavidla. Co se děje v Ďáblově moři?

O záhadě Bermudského trojúhelníku v Atlantiku slyšel snad každý. Tajemné místo na moři, kde se záhadně ztrácejí lodě, se ale nachází i v Tichém oceánu. Poblíž japonských ostrovů, kde za druhé světové války Američané vyháněli z tichomořských ostrovů Japonce.

Ďáblovo moře (Devil´s Sea) má být obdobou Bermudského trojúhelníku z Atlantiku. Ďáblovo moře se ale nachází v Pacifiku východně od japonských ostrovů. Trojúhelníkový prostor vede od ostrova Guam po okraj Filipín a následně po ostrov Yamatai u Japonska. Prostor se také nazývá spojením "Dračí trojúhelník". 

Stejně jako v případě Bermudského trojúhelníku, i v tom Dračím dochází k rušení signálu a výpadkům navigačních a komunikačních zařízení. Pokud se budete chtít navigovat pomocí kompasů, magnetická střelka vám moc nepomůže. Podobně jsou na tom vysílačky, které nezřídka vypoví svou službu. I v tomto prostoru Pacifiku došlo ke zmizení mnoha plavidel, teorií, proč se tomu tak děje, je spousta. Žádná ale nestojí na pevných důkazech, všechny vycházejí z výpovědí svědků. 

Tato paranormální lokalita je podle různých teorií různě velká. Mezi nejznámější případy ztracených lodí patří například zmizení japonského výzvědného plavidla Kaiyo Maru No 5, které mělo na palubách posádku o 31 lidech. Vědci zkoumali podmořský vulkán Myojin-sho, který je vzdálený 300 kilometrů jižně od Ďáblova moře. Loď zničila erupce z roku 1952, kousky vraku se nalezly později. Sedm malých rybářských bárek zmizelo postupně v průběhu let 1949-1953 v oblasti mezi Iwodžimou a ostrovem Miyake.

Záhadná zmizení lze pozorovat i v současnosti. Někteří lidé se domnívají, že katastrofy vznikají v důsledku mimozemských nebo paranormálních aktivit působících nad a pod hladinou. Jiní jsou přesvědčeni, že příčinou je kombinace běsnících přírodních jevů, jako jsou kruté bouře či vodní tornáda. V roce 1980 v tamních vodách zmizela loď MV Derbyshire, která byla asi tak velká, jako dva Titaniky dohromady. Loď nevyslala žádný nouzový signál, podle oficiálních informací mohl za její potopení tajfun Orchid. Za druhé světové války, když zde Američané bojovali proti Japoncům,v moři nevysvětlitelně zmizelo na dvacet amerických ponorek.  

Někteří japonští námořníci spojují oblast s výskytem UFO. Například podle veterána letecké společnosti TOA Masaru Sajtó, který ho měl údajně spatřit. "Bylo to větší než automobil, ale menší než letadlo. Jasně jsem ale viděl, že letadlo to není," vypovídal. Objekt se měl nacházet na nebi asi 1 500 metrů od hladiny oceánu. 

Jednou z legend, která souvisí s tajemnou oblastí, je příběh o lodi mrtvých. Podle příběhu, který ale nikdy nebyl zcela dokázán, v tamních vodách zmizela v roce 1948 nizozemská loď Ourang Medan, která směřovala do indonéské Jakarty. Obchodní lodě v oblasti zaznamenaly nouzové volání o pomoc, vyděšený radista jim řekl, že všichni důstojníci včetně kapitána lodě jsou mrtví.  "Mrtvá je asi celá posádka... umírám!" křičel. Většina lodí se měla k místě plavidla vydat. Zachránci nezaznamenali žádné známky poškození lodě, na palubě ale spatřili doslova lidský hřbitov. Mrtvoly námořníků ležely po celé palubě, v jejich mrtvolných tvářích byl rozeznatelný jenom děs. Následně měla loď sama vzplanout. Podle legendy se následně potopila. 

Pokud se zaměříme na čistě vědecké vysvětlení, podle odborných výzkumů může za paranormálními jevy stát rozsáhlé pole hydrátu metanu, které se nachází v oblasti trojúhelníku. Pokud se teplota na dně oceánu zvýší na 18 stupňů, plyny metanhydrátu explodují. Tento plyn, který se vytvoří, následně stoupá na hladinu a vytváří velké bubliny, která následně bouchnou, následkem výbuchu se může přerušit vztlaková síla, čímž může dojít až k potopení lodi. Jiným vědeckým vysvětlením můžou být četné podmořské vulkány, které se v oblasti nacházejí. Je zdokumentováno, že v oblasti mizí celé ostrovy, a nové zase vznikají - je to způsobenou vulkanickou a seismickou aktivitou.

Pokud se podíváme hluboko do historie, zjistíme, že ve dvanáctém století se velký chán Kublajchán několikrát pokoušel dobýt japonské ostrovy přeplutím Ďáblova moře. Při invazi ztratil všechna plavidla a s nimi i 40 tisíc mužů na palubách. Na vině měl být tajfun. Během osmnáctého století se také mluvilo o tajemné paní, která se v oblasti měla plavit na lodi. 

V roce 1989 vydal knihu o místě výzkumník Charles Berlitz. Ten zmapoval, že mezi lety 1952 a 1954 v oblasti zmizelo pět japonských válečných plavidel. Celkem mělo přijít o život 700 lidí.

Související

Velký Blaník (zdroj: Dr. Ivan Rozkošný)

Záhada kolem bájného hradu na hoře Blaník. Podle pověsti tu dřímají rytíři

Pověst o blanických rytířích dřímajících v posvátné hoře, kteří v čele se sv. Václavem přijedou na pomoc české zemi, až jí bude nejhůř, zná snad každý. Zájemci o turistiku si vzpomenou i na místní nejmenší CHKO v České republice, případně rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku. Málo kdo už ovšem zná záhadu blanického hradu, jehož lokalizaci se dodnes věrohodně nepodařilo určit.

Více souvisejících

tajemství záhady Moře Oceán

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy