Smrt na internetu: Co všechno již v internetových vodách odumřelo?

Většina uživatelů internetu využívá sociální sítě jako je Facebook nebo Twitter a k vyhledávání informací vyhledávač Google, popřípadě stále populární český portál Seznam. Ještě před pár lety se internet používal i k jiným věcem, na které si dnes už málokdo vzpomene.

Podle BBC se za posledních 20 let internetový svět značně proměnil. Dokládá to legendární stránka The Million Dollar Homepage. V roce 2005 ji vymyslel anglický student Alex Tew.

Měl totiž problém zaplatit za tři roky studia na vysoké škole. Dostal geniální nápad, o kterém ani věřil, že by se mohl podařit. Vymyslel internetový rozcestník, na němž nabízel 100 pixelů za 1 dolar. Zájemci si tak mohli na stránku umístit své logo umožňující proklik na vlastní webovou prezentaci.

Prostor na stránce, za jejichž zřízení zaplatil Tew 50 euro se záhy vyprodal a udělal z autora nápadu milionáře. Dnes nejde jen o úsměvnou historku, ale o důležité svědectví internetové historie. Tehdejší student totiž nabídl prostor na stránce navždy a webová adresa se tak stala vzácným internetovým muzeem. Loga na ni zůstaly, ovšem internetové stránky, na něž odkazovaly, již zpravidla zanikly. V internetovém světě totiž věčnost neexistuje a vše se opravdu rychle mění.

Internet je v současnosti nejdůležitějším informačním zdrojem celého globalizovaného světa. Jenže v prostředí celosvětové sítě vzniká nepředstavitelné množství informací, které se každou sekundu mění.

Informace vznikající na internetu dělají starosti současným archivářům. Ukládání informací mělo svá jasná pravidla, pokud se vše publikovalo v papírové formě, věděli si archiváři vždy rady. Ať už se jednalo o nejčtenější noviny na světě nebo o zápisky do osobního deníku.

Jason Webber, který se problematikou archivování internetových stránek zabývá, uvedl pro BBC. “Nejde jen o materiál z raných dob provozu internetu, většina internetového obsahu není uchována.“

Pamětníci starých stránek, v Česku svého času populárních chatových místností nebo komunikátoru ICQ a možná i současných fenoménů, budou možná časem pamětníky a jedinými svědky internetového vývoje.

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.

Více souvisejících

internet archivy World Wide Web (WWW)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy