Facebook vyzývá k násilí? Nová pravidla vzbuzují značnou kontroverzi

Facebook změnil svá pravidla ohledně zveřejňování příspěvků vyzývajících k násilí na své platformě. Ty stanovují, že se nebude zveřejňovat násilné příspěvky, pokud však osobami nejsou organizace nebo osoby definované jako Nebezpeční jedinci a organizace. Změna vyvolala velkou kritiku na tzv. krajně pravicových, konzervativních webech, podle kterých je to výzva k násilí proti zastáncům konzervativních postojů.

„Snažíme se zabraňovat potenciálním újmám ve skutečném světě, které mohou souviset s obsahem na Facebooku. Chápeme, že lidé běžně vyjadřují pohrdání nebo nesouhlas s použitím hrozeb a výzev k násilí v odlehčujícím duchu, odebíráme však výroky, které podněcují k závažnému násilí nebo ho podporují,“ píše Facebooku ve svých Zásadách komunity.

Za takové hrozby považuje ty, které mohou vést, k smrti, závažnému násilí nebo fyzické újmě. Facebook se zavazuje nezveřejňovat prohlášení záměru spáchat násilí, prohlášení obhajující násilí, výzvy k násilí nebo prohlášení obsahující záměr páchat násilí.

Facebook však v těchto případech zmiňuje jednu výjimku. Takové příspěvky jsou přípustné, pokud se týkají organizace nebo osoby zahrnuté pod rubrikou Nebezpeční jednotlivci a organizace. Facebook uvádí, že nezveřejní výzvy k závažnému násilí, „pokud cílem není organizace nebo osoba zahrnutá v zásadách Nebezpeční jednotlivci a organizace.“

Kromě toho Facebook původně povoloval i prohlášení obsahující záměr páchat násilí vůči „dospělé, veřejně známé osobě usvědčené či obviněné z určitých zločinů.“ Tuto formulaci později přeškrtl a doplnil, že výzvy k násilí či prohlášení obhajující násilí se mohou týkat i toho jedince, „který byl popsán jako osoba, která uskutečnila násilné zločiny či sexuální trestné činy, kde status kriminálníka / predátora byl stanoven prostřednictvím mediální reportů, znalostí trhu zpravodajských událostí aj.“

Nebezpečné jedince a organizace Facebooku definuje jako „ty, kteří vyhlašují násilnou misi nebo se angažují v násilí.“ Týká se těch, co jsou zapojeni do teroristických aktivit, organizovaného šíření nenávisti, obchodování s lidmi a organizovaného násilí a kriminální činnosti. Též se to týká masových nebo sériových vrahů. Facebook odebírá „obsah, který vyjadřuje podporu nebo vychvaluje skupiny, vůdce nebo jednotlivce angažované v těchto aktivitách.“

Nová pravidla vzbudila velkou odezvu na tzv. krajně pravicových webech, které často bývají spojeny s dezinformační, konspirační scénou. Právě některé čelní postavy této scény, např. zakladatel serveru InfoWars Alex Jones či novinář Milo Yiannopoulose, jsou Facebookem považováni za „Nebezpečné jednotlivce“ a je jim zablokován přístup na jeho platformu. Kromě těchto dvou postav Facebook zablokoval přístup ještě dalším třem postavám náležejících k tzv. konzervativní krajní pravici. Zablokovaný je též vůdce černošského hnutí Národ islámu, Louis Farrakhan.

Konzervativní weby jako Breibart News či ruská stanice RT, které jsou považovány za dezinformační, tvrdí, že Facebook v zásadě vyzývá k násilím proti těmto postavám.

Nová pravidla by však prakticky mohla být konzervativními skupinami i v jistém smyslu přivítána, protože se zdá, že legitimují psaní agresivních příspěvků proti pachatelům sexuálních a násilných činů, tedy muslimským teroristům či migrantům, kteří spáchali sexuální činy.

Jak informoval server iDNES.cz, příznivci předsedy Tomia Okamury na základě jeho příspěvku o znásilnění dívky na Litoměřicku africkým migrantem vyzývali k jeho zabití a dalším násilnostem vůči němu. Policie uvedla, že se příspěvky bude zabývat. Dle nových pravidel Facebooku se zdá, že je lze však bez potíží publikovat.

Naopak je jisté, že dle nových pravidel Facebooku jsou nepřípustné výzvy a obhajoby znásilnění reportérky Českého rozhlasu, ke kterým se příznivci Okamury uchýlili poté, co ji předseda SPD osočil, že se vůči němu chovala velmi agresivně.

Související

Více souvisejících

Facebook Násilí projevy nenávisti

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy