V Brně se představí novinky na českém nanotechnologickém trhu

Brno – Nanotechnologie už nejsou jen předlohou sci-fi filmů, ale fungují dennodenně v běžných lidských životech a díky Asociaci nanotechnologického průmyslu ČR máme v rámci projektu Česko je nano možnost spatřit v praxi tento technický pokrok.

Samotné slovo „nano" pochází z řečtiny a znamená malost, v rámci fyziky je jeden nanometr miliardtina metru. Pro lepší představu můžeme použít srovnání obyčejného míče v poměru k velikosti zeměkoule. Nanotechnologie je dnes považována za technický obor, který manipuluje s hmotou a atomy v ní obsaženými, na základě toho vznikají kvantové jevy, díky kterým se otevírají možnosti, jak spatřit věci, jindy lidskému oku nemožné vidět.

Tato technologie je často promítána ve vědecko-fantastických filmech, avšak málokdo si uvědomuje, jak moc je na ní dnešní svět závislý. Nanotechnologie a nanomateriály se dnes běžně využívají například v elektronice při výrobě paměťových médií, v textilním průmyslu díky nim máme nemačkavé tkaniny a především ve zdravotnictví pomohly nanotechnologie s výrobou umělých kloubů, náhrad tkání nebo ochranných roušek.

Ve světě je tato technologie velice rozšířená, ale ani Česká Republika nezůstává pozadu, naopak se s přehledem řadí mezi špičku v oboru a v roce 2014 založili zástupci českých nanotechnologických firem Asociaci nanotechnologického průmyslu ČR. Reprezentují české firmy zabývající se tímto odvětvím a dávají lidem ve světe celkové povědomí o tom, co Česko v tomto oboru vyvíjí.

V loňském roce vnikl projekt Česko je nano, který měl svojí první zastávku v rámci Nano dnů v Liberci, kde inženýři liberecké Technické univerzity vymysleli první průmyslový stroj na výrobu nanovláken. Další zastávkou bude Biology park Brno, kde se představí české firmy se svými nanovýrobky od plyšových hraček pro astmatické děti, přes náplasti podporující hojení, až po nátěr, co rozkládá špínu.

Projekt Česko je nano se loni představil na semináři v Bruselu, na kterém vystoupil i Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a uvedl: „Česká republika, země s omezenými nerostnými, lidskými i finančními zdroji, patří v oblasti nanotechnologií ke globálním lídrům. Nanotechnologie jsou také oborem, kde se vědecké poznatky rychle dostávají do praxe a uplatňují se ve špičkových výrobcích, které jsou schopné konkurovat na světových trzích. Tento ohromný potenciál musíme dál rozvíjet, ať už propagací českých nano výrobků, tak také systematickou podporou celého odvětví a českých inovativních firem a start-upů."

Co přinese Nano den v Brně? Především vysvětlení, proč je Česko nano, prezentace úspěšných nano produktů a jejich předvedení v praxi prostřednictvím výstavy a prezentací. Navíc bude v rámci brněnského Nano dne uveden na trh nový materiál Nanobavlna.

Brněnský Nano den proběhne 16. března 2016 v Biology Parku.

Související

Více souvisejících

Nanovlákna Vědci

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy