UFO v Americe? Tajné dokumenty odhalily víc

Carson City (Nevada) - Málo míst na světě je natolik kontroverzních, jako Area 51 neboli Oblast 51. Území ležící na okraji rozsáhlé solné oblasti vyschlého jezera Groom Lake v jižní části amerického státu Nevada oficiálně ukrývá přísně střeženou základnu Amerických vzdušných sil, podle konspiračních teoretiků jde ale ve skutečnosti o oblast, kde vláda drží a tajně zkoumá mimozemšťany.

Oblast 51 leží mezi regionem Yucca Flats a Nevada Test Site, územím testování nukleárních zbraní Amerického úřadu jaderné energie. Oblast je sama o sobě pro běžné smrtelníky nepřístupná a hlídá ji řada kontrolních stanovišť, přes která nenechá ozbrojená ochranka nikoho projít.

Největší zájem o dění v oblasti byl za studené války, a to hned ze dvou důvodů. První je vcelku logický, předpokládalo se totiž, že zde americká armáda vyvíjí a testuje nová letadla.

Sovětské špionážní satelity se proto snažily získat co nejlepší fotografie oblasti, ze kterých lze ale rozpoznat jen málo. I dnes je na satelitních snímcích patrná základna, přistávací plocha, hangáry a jiné, typicky vojenské vybavení. Otázkou však zůstává, co se nachází v podzemí komplexu.

Za druhým důvodem zájmu o danou oblast je potřeba se podívat až do roku 1963. Tehdy se v Utahu, který s Nevadou sousedí, odehrálo něco, co nápadně připomíná takzvaný "Roswellský incident", a sice havárie letounu. Tu se armáda snažila ututlat a podobně postupovala i v případě celé základny, což podnítilo konspirační teoretiky a vyvolalo spekulace o mimozemšťanech.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) až po letech oficiálně připustila existenci Oblasti 51. Potvrdila, že oblast sloužila k testování špionážních letounů U-2 a Oxcart během studené války, o údajných mimozemšťanech se ale CIA nezmínila. 

Konflikt z roku 1963 ale dosud uspokojivě vysvětlen nebyl. Předpokládá se však, že v Utahu došlo ke zřícení letadla A-12, které oplývalo zřejmě nejvyspělejší leteckou technologií své doby. Mělo jít o první neviditelné letadlo na svět a jeho výroba měla probíhat právě v Oblasti 51. Konspiračním teoretikům to ale nestačí.

Řada z nich tvrdí, že armáda v základně ukrývá ostatky mimozemšťana z údajného létajícího talíře, který se v roce 1947 zřítil poblíž městečka Roswell. Byť bylo na toto téma natočeno mnoho dokumentů a objevilo se i v populárním snímku Den nezávislosti, armáda ani tajné služby nikdy nic takového nepotvrdily.

Oblast 51: Místo, kde mimozemšťané napadli vědce

Oblast 51 v Nevadě možná není osamocena. Nedaleko Groom Lake se nachází Papoose Lake a pod ním údajné leží tajné podzemní centrum S4. Oba komplexy má propojovat rozsáhlý podzemní železniční systém, ale i v tomto případě jde pouze o neověřené teorie.

Stejně jako Oblast 51 i S4 je podle ufologů místem, kde dochází ke zkoumání mimozemského života. O existenci údajného komplexu S4 toho není mnoho známo, poprvé o něm ale promluvil Robert Lazar, který od roku 1988 pracoval právě na základně v nedaleké Oblasti 51.

V roce 1989 vystoupil v televizi a s pozměněným hlasem a jménem tvrdil, americká vláda v Oblasti 51 prováděla výzkumy na devíti kosmických strojích. V roce 1979 zde mělo údajně dojít k nehodě, při které mimozemšťané zabili vědce a členy ochranky.

Americká vláda všechny informace popřela. Vyvrátila jak existenci základny, tak i samotné Lazarovo angažmá. Později se ale ukázalo, že Robert Lazar na základně v Oblasti 51 skutečně pracoval.

Kolem Oblast 51 panuje řada dalších teorií a hypotéz. Jedna z nich tvrdí, že jde o místo, které simuluje prostředí Měsíce a v němž došlo k fingovanému natočení přistání člověka na Měsíci.

Další teorie tvrdí, že zde vláda ukrývá mimozemšťana, který s vědci komunikuje telepaticky. Tuto teorii podpořil snímek Area 51: The Alien Interview, který na záznamu zachycuje údajný výslech mimozemšťana.

Co se skutečně ukrývá v oblasti je dodnes záhadou. Je ale možné, že spolu s novým prezidentem dojde k dalšímu odtajnění dosud nedostupných a neznámých materiálů.

Související

UFO

V Oblasti 51 se podle fyzika Boba Lazara zkoumala mimozemská loď

V posledních letech se Netflixu podařilo vydat několik velmi zajímavých snímků. Na své by si přišli zejména milovníci krimi. Zajímají-li vás ale víc konspirační teorie, pak by vám rozhodně neměl uniknout Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers. Lazar je totiž všeobecně známý tvrzením, že pracoval na výzkumu mimozemské lodi.
Oblast 51 se nachází mezi regionem Yucca Flats a Nevada Test Site (NTS) - územím testování nukleárních zbraní Amerického úřadu jaderné energie. Jaderný sklad Yucca Mountain je asi 64 kilometrů jihozápadně od Groom Lake.

Útok na Oblast 51 se změnil ve fiasko. Skoro nikdo nepřišel

Na dlouho očekávané setkání milovníků záhad a mimozemšťanů u přísně střežené americké základny Oblast 51 ve státě Nevada dnes přišlo pouze 75 lidí. K události, která se stala internetovou senzací, se původně přihlásilo přes dva miliony nadšenců, kteří chtěli do vojenského objektu proniknout a získat tam důkazy o údajném mimozemském životě.

Více souvisejících

Oblast 51

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy