Nabíječky mohou zničit telefon aneb nejčastější mýty o USB

Praha - USB technologie sjednotily téměř celý svět nabíjení a přenosu dat. Díky nim můžeme pomocí jedné nabíječky dodávat energii různým druhům telefonů i tabletů. Stále však o nich panují mýty - například že kvůli USB nabíjení mohou vybuchovat smartphony, musí se využívat funkce bezpečného odebrání USB, že existuje jen 1 typ USB portu a že přístroj se musí nabíjet jen nabíječkou dodávající stanovené množství energie.

Mýtus 1: Nabíjení zapříčiňuje vybuchování telefonů

Mýtus o tom, že nabíjení může zapříčinit výbuchy telefonů, rezonuje v médiích poměrně pravidelně. Nedávno kvůli kauze vybuchujících telefonů Samsung Galaxy Note 7. Příčina vznícení tohoto typu telefonu však byla někde jinde. Na vině byly totiž nekvalitní série baterií, které se uvnitř telefonů nacházely. „Samovolné vznícení telefonu vzniká při přehřátí baterie. To se stává u špatně vyrobených typů, v nichž se katoda a anoda vzájemně dotýkají. K vybuchování telefonů může docházet také důsledkem velmi vysokých teplot. Telefon proto nikdy nenechávejte na přímém slunci či v blízkosti zdrojů tepla,” radí Radim Tlapák z internetového obchodu, který nabízí široký sortiment baterií do mobilních přístrojů.

Mýtus 2: "Bezpečné odebrání USB"

Musí se USB bezpečně odebrat pomocí funkce v počítači nebo jej můžu ihned odebrat manuálně? To je otázka, kterou si klade nejeden z nás. Většina počítačů v České republice funguje na operační systému Windows. Pravdou je, že zrovna u nich nemusíte ve většině případů funkci "Bezpečné odebrání USB" využít. Problém může nastat, pokud násilně odpojíte USB v době, kdy se přenáší data. Dokonce i když počítač hlásí, že data byla přenesena, v pozadí může probíhat ještě několik procesů a ani v tomto případě odborníci nedoporučují manuální odebrání USB. Systémy Windows 7 a Windows 8 však hlásí okamžitý stav, takže u nich funkci bezpečného odebrání USB nemusíte využívat vůbec. Stejně tak se nemusíte obávat rozpojit přístroje, pokud jsou vypnuté. „Počítače jsou nastaveny tak, aby při jejich vypnutí rozpojily také veškerá k němu připojená zařízení. Některé počítače však mají speciální režim, který nechává USB konektor zapnutý i při vypnutém počítači. Díky tomu můžete nabíjet například připojený telefon,” vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu s různými druhy baterií Batteryshop.cz.

Mýtus 3: Existuje jen 1 typ USB portu

Vědci stále hledají způsoby, jak vylepšit USB. Čas od času proto dochází k nahrazení této technologie novými, efektivnějšími, typy. Existují celkem 4 standardy USB konektorů - 1.0, 2.0, 3.0, 3.1 a 3.1 Type-C. Liší se nejenom výkonem, ale také přenosovou rychlostí. Konektory USB 1.0 a 2.0 dodávají proud zhruba do 500 mA. Přenosová rychlost u USB 1.0 je maximálně 1,5 MB/s a v případě USB 2.0 je to 60 MB/s. V letech 2010 a 2011 na trh přišel konektor USB 3.0, jehož přenosová rychlost dosahuje až 625 MB/s, což je 10x více než u předchozího standardu. Nejnovější standard USB 3.1 má ještě dvakrát větší přenosovou rychlost než USB 3.0 a dokáže dodávat proud až 900 mA. Existují dvě verze USB 3.1, které se liší typem. Typ A má klasický obdélníkový tvar, který je nejrozšířenější a plně kompatibilní s předchozími standardy. Nachází se například na základních deskách stolních počítačů. USB 3.1 typu C je plošší a nachází se v nových modelech notebooků a stolních počítačů. Při využití tohoto portu k napájení starších zařízení je nezbytné pořídit prodlužovací kabely, rozbočovače a adaptéry pro jiná rozhraní. Kromě těchto typů se objevují taky microUSB a miniUSB.

Mýtus 4: Nabíjejte pouze nabíječkou zakoupenou společně s přístrojem

Poměrně rozšířeným mýtem je, že přístroj můžete nabíjet pouze nabíječkou zakoupenou společně s ním. To je odůvodněno tím, že přístroji dodává přesně požadované množství proudu. Mnoho lidí se totiž mylně domnívá, že pokud je nabíječka výkonnější, může přístroj poškodit. Pravdou ovšem je, že každý přístroj si vezme pouze tolik proudu, kolik potřebuje ke svému provozu. Tuto kapacitu nikdy nepřekročí a proto jej nelze nabíjením poškodit. Nabíjení výkonnějším zdrojem energie má dokonce svá pozitiva. Díky němu se totiž zkracuje doba nabíjení. Vždy však užívejte značkové nabíječky, levné čínské napodobeniny totiž můžou telefonu nebo jakémukoliv jinému zařízení skutečně uškodit bez ohledu na výkon.

Související

USB-C

Apple se podřídí EU. Telefony iPhone vybaví nabíjecím portem USB-C

Společnost Apple se rozhodla splnit požadavky Evropské unie a představí svůj nový iPhone s nabíječkou USB-C, kterou EU stanovila jako standard pro unijní trh. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že iPhone, který Apple plánuje představit příští týden, bude zřejmě už vybaven touto nabíječkou.
USB-C

Jednotná nabíječka na vše má zelenou. Europoslanci schválili USB-C od roku 2024

Evropský parlament dnes učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.

Více souvisejících

USB mobily

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy