Vzducholoď jménem Adolf Hitler? Hindenburg odstartoval první transatlantickou leteckou linku plnou luxusu

Je 80 let od doby, kdy havarovala pýcha německého technologického vývoje - vzducholoď Hindenburg. Letecký kolos byl luxusním dopravním prostředkem. Nechyběly sprchy s teplou vodou, piano nebo kuřárna se širokou nabídkou kvalitních doutníků. Loď posloužila i Adolfu Hitlerovi v nacistické propagandě.

Luxusní vzdušný koráb Hindenburg absolvoval svůj osudný let přes osmdesáti lety. Jeho zkáza dne 6. května 1937 šokovala světovou veřejnost a prakticky ukončila éru využívání vzducholodí. Největší vzducholoď světa byla luxusním nebeským plavidlem, jakýmsi leteckým Titanikem.

Loď Hindenbrug, nesoucí jméno bývalého říšského prezidenta, byla vybudována společně s lodí Graf Zeppelin II v roce 1935. Stavba stála zhruba 500 tisíc tehdejších liber. Loď měla novou duralovou konstrukci, byla 245 metrů dlouhá. Hindenburg byl poháněn čtyřmi dieselovými motory Mercedes-Benz.

Vzducholoď dokázala vyvinout rychlost 135 km/h

Loď v prvních měsících nebyla primárně využívaná k přepravě pasažérů mezi Evropou a americkým kontinentem – do lodě se vešlo 72 osob a dalších 61 členů posádky, pro transatlantický let byla určena maximální kapacita 50 lidí. Atlantský oceán mohla zdolat za maximální rychlosti 135 km/h.

Majitelé lodi se snažili letecký kolos vybavit velmi luxusně. Dokonce pověřili proslulou klavírní firmu Julia Blüthnera, aby vytvořila speciální lehký klavír, který by splňoval přísné hmotnostní normy vzducholodě. Firma tak vyrobila speciální piano z hliníkové slitiny duralu, které vážilo méně než 400 liber. Piano bylo užívání v prvním roce letecké sezony, nikoliv v osudný rok 1937.

Loď nabízela také speciální písařskou místnost, která byla vyzdobena malbami Otto Arpekho se scénami "okolo světa". Jídelna lodi byla taktéž vyzdobena jeho malbami. Stoly a židle byly navrženy designérem Fritzem Breuhausem, židle byly vybaveny červeným potahem. Na každém boku lodi byly promenády. Ty byly vybaveny sedadly a velkými okny, která mohla být otevřená i za letu.

Drahé kubánské doutníky a kuřárna na palubě

Hindenburg měl i specializovanou kuřárenskou místnost. Ačkoliv byl naplněn 7 miliony kubíky vysoce hořlavého vodíkového plynu, konstruktérům to nevadilo. Cestující si sice nemohli sami od sebe vzít na palubu zápalky a osobní zapalovače, na lodi si ale mohli koupit cigarety a drahé kubánské doutníky. Místnost byla konstruována tak, že měla centrální elektrický zapalovač a byla technicky dobře izolována.

Interiér lodi nabízel i sprchy s teplou vodou, k obědu a večeři se podávala teplá jídla. Cena běžné letenky byla podobná, jako když jste si v tehdejší době chtěli koupit běžný automobil.

Loď mohla nést jméno Adolfa Hitlera

První vzdušnou transatlantickou plavbu absolvoval Hindenburg v březnu 1936, loď vylétala z německého Friedrichshafenu. Běžná rychlost, za které vzducholoď plachtila nebem, byla 126 km/h. Obchodní leteckou službu přes Atlantik zavedla společnost provozující Hindenburg právě v roce 1936 – cesta mezi kontinenty se oproti klasickým parníkům zkrátila o polovinu.

V červnu 1936 provedla loď dvojnásobný přelet oceánu za 5 dní a necelých 20 hodin. V průběhu svého fungování loď absolvovala 10 okružních cest mezi Spojenými státy a Německem, přepravila tak tisíc a dva cestující. Celkem však Hindenburg vykonal 63 letů a ve službě byl celých 14 měsíců.

Málokdo ví, že loď se mohla jmenovat po Adolfu Hitlerovi. Odpůrce myšlenky jakési Třetí říše, Němec Eckener však loď pojmenoval po Paulovi von Hindenburgovi, odmítl žádost Josepha Goebbelse pojmenovat vzducholoď po Führerovi. Hitler byl později po havárii vzducholodi rád, že nenesla jeho jméno.

Vzducholoď byla i tak spojena s Nacisty. Ještě než se dobudovala, byla pojímána jakožto symbol německé moci ze strany nacistického režimu, který se formoval. Ministr nacistické propagandy Gobbels po jejím dokončení nařídil, aby vzducholoď pomohla s šířením nacistické propagandy.

A vskutku, čtyři dny vzducholoď brázdila německý vzduch, z její paluby se šířily vlastenecké melodie a písně a do německých měst byly shazované propagační letáčky a vlaječky s hákovými kříži.

Němci se technickou vymožeností pochlubili na OIympiádě

Němci své technické veledílo prezentovali i při příležitosti Letních Olympijských her v Berlíně v roce 1936. Hindenburg plachtil nad stadionem a za sebou měl velkou olympijskou vlajku. Později měla na svém ocase loď upevněné vlaječky s hákovými kříži.

Jiskra, která vznikla z nashromáždění statické elektřiny a způsobila požár při přistávání Hindenburgu v americkém New Yorku, je nejpravděpodobnější příčinou katastrofy, která se udála přesně před 80 lety. Zahynulo 36 lidí, z toho 22 členů posádky a jeden člen pozemního personálu.

Související

Zkáza vzducholodě Zeppelin LZ 129 Hindenburg při přistání v Lakehurst Naval Air Station, New Jersey.

Zkázu Hindenburgu stále provází řada otázek. Co zničilo tento vysoce výbušný dopravní prostředek?

Byl skoro soumrak dne 6. května 1937, když se svastikou označená německá vzducholoď LZ-129 Hindenburg doutníkového tvaru pokoušela přistát na letišti Lakehurst v New Jersey. Při příletu k New Yorku byla nad New Jersey bouře, proto vzducholoď město dvakrát obkroužila a k letišti dorazila s půldenním zpožděním. V 19:00 byla zahájena přistávací operace. V 19:21 bylo na zem shozeno první přistávací lano a pozemní personál začal s upoutáváním vzducholodi. O čtyři minuty později, když byl Hindenburg ve výšce asi 60 metrů, vypukl v zadní části požár. Během 34 sekund celá 245 metrů dlouhá vzducholoď shořela.
Můžeme s jistotou říci, že víme vše o příčinách zkázy Hindenburgu?

Hindenburg v plamenech! Göring možná věděl víc než všichni ostatní

Německo - Období před II. světovou válkou bylo časem prudkého rozvoje technického pokroku. Němci tehdy ovládli svět svými obřími vzducholoděmi. Ta poslední z nich nesoucí jméno Hindenburg, je stále opředena jistým závodem tajemství a konspirací. Skutečně bylo důvodem její havárie triviální pochybení?

Více souvisejících

vzducholoď Hindenburg historie katastrofy Německo doprava Dopravní nehody

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy