Kdo zradil rodinu Anny Frankové? Případ má vyřešit umělá inteligence

Amsterdam – Necelý rok před koncem 2. světové války do domu Anny Frankové a její rodiny v okupovaném Amsterdamu vrazila policie, která zatkla ji i dalších sedm lidí, kteří se zde úspěšně skrývali přes dva roky. O tragickém osudu mladičké Anny Frankové se dozvídáme skrz její deník, který se stal nezkresleným symbolem výpovědí všech utrpení, kterým prošli oběti v nacistických táborech. I po letech však zůstává jedna otázka nevyřešená, kdo zradil rodinu Frankových a dal policistům tip?

Případ dlouho patřil mezi nevyřešené, policisté by však po více než 70 letech rádi tragédii uzavřeli a viníka našli. Tentokrát jim v tom má pomoc i neobvyklý nástroj – pomocí umělé inteligence chtějí znovu projet stovky stran vyšetřování a doufají, že počítač narazí na něco, co lidské oko přehlídlo. Projekt vede bývalá agent FBI Vincent Pankoke, který přiznává, že jeho snažení na minulosti nic nezmění, ale chycením viníka by byla alespoň nastolená částečná spravedlnost pro Annu Frankovou.

Podle Pankokeho bylo spoustu dat v minulosti přehlížených, protože toho zkrátka měli příliš hodně. Nyní hodlají znovu veškeré výpovědi sesbírat a prozkoumat. Vyšetřovatelé naštěstí mohou pracovat se závěry předchozích studií, dohromady historikové podezírají kolem 30 lidí, kteří mohli Frankovým způsobit neštěstí. Patří mezi nimi i uklízečka sousedů či židovka Ans van Dijk, která se měla stát agentkou Gestapa poté, co jí hrozila deportace. Podezřelým je i Joseph Jansen, který se v roce 1941 rozhádal s Anniným otcem, kterého podezíral s aférky se svojí manželkou.

Současný tým, který se snaží jednou provždy vyřešit historický případ, se skládá z bývalých policistů, detektivů, historiků, ale i inženýru z datové banky Xomnia, která má za úkol vybudovat umělou inteligenci, která bude sloužit potřebám vyšetřování. Pro nasazení počítače se rozhodli z důvodu, že zachovalých dat je příliš na to, aby to lidé mohli spolehlivě a pozorně zkontrolovat.

Projekt by měl být dokončen v roce 2019 a Vincent Pankoke doufá, že seženou dostatek peněz na crowd-fundingových serverech, aby mohli po celou dobu zůstat naprosto nezávislí. Systém od Xomnia bude navíc procházet veškeré dostupné online historické záznamy, vyšetřovatelé se domnívají, že po světě koluje množství důkazů, o kterých nemají ani tušení.

Související

OSN, ilustrační foto

Valné shromáždění OSN schválilo historicky první rezoluci o umělé inteligenci

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek schválilo historicky první rezoluci týkající se umělé inteligence. Ta zdůrazňuje potřebu, aby umělá inteligence přinášela prospěch všem zemím, respektovala lidská práva a byla považována za "bezpečnou a důvěryhodnou". Bez hlasování ji jednomyslně přijalo všech 193 členských zemí OSN.  

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) Roboti počítače Anna Franková

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy