Atlantis naposledy letí vesmírem. Odstartoval, čímž ukončí éru raketoplánů

Mys Canaveral - Raketoplán Atlantis se čtyřmi astronauty v pátek odstartoval na oběžnou dráhu. NASA o tom informuje na svém webu.

Start Atlantisu byl dramatický, do poslední chvíle nejistý.Meteorologové americké vesmírné agentury ještě dvě hodiny před startem odhadovali šance, že Atlantis odletí v pátek, na pouhých 30 procent. Kolem Kennedyho vesmírného centra na mysu Canaveral se hromadily bouřkové mraky, chvílemi pršelo. Potom se však mraky rozestoupily, déšť ustal a meteorologové vydali se startem souhlas.Jednatřicet vteřin před zážehem motorů zarazilo řídicí centrum hlášení z čidla klapky nádrže. Ředitel startu Mike Leinbach proto odpočet zarazil. V mikrofonech bylo slyšet manažera a techniky, jak si vzrušeně vysvětlují, co hlášení znamená. Po ujištění, že se není čeho obávat, manažer vydal se startem souhlas a hodiny pro odpočet se opět rozeběhly.Raketoplán zažehl motory s více než dvouminutovým zpožděním v 11.29 východoamerického času, tedy v 17.29 SELČ.Poté vše následovalo podle plánu. V oblasti Kennedyho vesmírného centra na floridském mysu Canaveral burácely motory a oblohu prořízl sloup bílého dýmu. Za několik vteřin raketoplán zmizel v mracích.Startu v okolí mysu přihlíželo 750 000 až milion lidí. Většina z nich dorazila svými auty, která zablokovala dálnici podél východního pobřeží Floridy.Někteří diváci byli zklamáni tím, že Atlantis byl vidět jen krátce, než se ponořil do mraků, jiní dávali průchod nadšení."To hřmění motorů bylo úžasné. Cítil jsem, jak se chvěje zem. Úžasné, jsem šťastný, že jsem to zažil," cituje AFP dvaatřicetiletého Kevina Danga, který startu přihlížel na Cocoa Beach.Do stavu beztíže raketoplán vstoupil v 17.39 SELČ poté, co odhodil vnější nádrž. Na oběžnou dráhu ho navedly přídavné motory.Astronauti - velitel Chris Ferguson, pilot Doug Hurley a specialisté Rex Walheim a Sandy Magnusonová - teď letí k vesmírné stanici ISS."Hodně štěstí, bůh vám žehnej. A ať tam nahoře si také užijete trochu legrace," popřál jim ředitel startu Leinbach.Během dvanáctidenní expedice má Atlantis na stanici ISS přivézt vědecké přístroje, skladovací modul Raffaello a zásoby na celý rok.Atlantis letí na oběžnou dráhu po třiatřicáté. Jeho misí se uzavře tři desetiletí trvající éra raketoplánů NASA - po 135 letech těchto lodí do vesmíru.Poté, co raketoplány skončí, bude NASA využívat k letům svých astronautů na ISS ruské vesmírné lodě Sojuz. Za jedno sedadlo jí budou Rusové účtovat 51 milionů dolarů, to je 860 milionů korun.Americká vesmírná agentura vyvíjela vlastní loď Orion, která měla do vesmíru, na Měsíc a později k Marsu, dopravit americké astronauty. Vláda prezidenta Baracka Obamy však loni projekt zarazila.Namísto něj NASA šesti miliony dolarů "povzbudí" vybrané soukromé firmy, aby postavily pro astronauty vesmírné taxi k letům na oběžnou dráhu. NASA dostala úkol, aby se soustředila na vývoj lodí, které by člověka dopravily na Mars a vzdálených končin vesmíru.

Související

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) raketoplán

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy