Bude mít čokoláda méně tuku? Má k tomu stačit elektrický výboj

Filadelfie - Vybít čokoládu? Takhle nějak naznačuje výzkum, že by se elektrickým trikem mohl snížit obsah tuku v oblíbené pochutině většiny lidí a navíc zvýšit lahodná chuť.

Vědci zkusili tekutou čokoládu poslat elektrickým polem, čímž ji udělali mnohem více jemnou. To znamená, že nebudeme muset použít tolik tuku k výrobě, informuje server phys.org. Jedná se o první výsledky pracovníků z univerzity ve Filadelfii.

Čokoláda se normálně vyrábí v kapalné formě, kdy obsahuje pevné částice jako kakao, které se do čokolády dostane po rozemletí společně s tuky a olejem. Vědci zjistili, že to samé dokážou pomocí elektrického pole a navíc k tomu musí použít o 10 procent méně tuku a teoreticky může být obsah tuku snížen ještě dvakrát tolik.

Podle testů na univerzitě nikdo nepoznal rozdíl mezi čokoládou vyrobenou přes elektrické pole, někteří údajně řekli, že dokonce chutná lépe. Výzkum z části financuje firma Mars, takže je dost možné, že se prvního použití dočkáme právě v těchto čokoládových tyčinkách.

Související

Čokoláda

Čokoládu měla ráda už Magdalena Dobromila Rettigová

Mezinárodní den čokolády je právě dnes, 13. září. Čokoláda byla po dlouhou dobu považována za velmi luxusní záležitost nebo dokonce lék a nemohl si ji dovolit zdaleka každý. Teprve v 19. století si tuto pochoutku oblíbily širší vrstvy společnosti a v kuchyni ji tehdy často využívala i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Co z ní připravovala?

Více souvisejících

Čokoláda Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy