Rok 2010 může být nejteplejším rokem novodobé historie

Ženeva - Klimatologové očekávají, že rok 2010 bude jedním z nejteplejších a možná i nejteplejším rokem od roku 1850, kdy meteorologové začali globální měření teplot zaznamenávat. Pokládají to za další důkaz globálního oteplování, informuje ve středu agentura Reuters.

Letošní teploty se zatím pohybují o 0,8 stupně Celsia výše, než jsou průměrné teploty naměřené v dobách před průmyslovou revolucí. V porovnání s teplotním průměrem z let 1961 až 1990 jsou letos teploty zatím vyšší o 0,5 stupně.

„Na základě dat (za prvních deset měsíců letošního roku) by byl druhý nejteplejší. Záleží na tom, jak teplý bude listopad a prosinec,“ sdělil Phil Jones, ředitel britského Klimatologického výzkumného centra při Univerzitě východní Anglie.

I kdyby listopad a prosinec byly výrazně chladnější, neskončil by rok 2010 na horším než třetím místě za dosud nejteplejšími lety 1998 a 2005.

Americká vesmírná agentura NASA i americké Národní centrum pro klimatická data (NCDC) se shodují, že letošní říjen byl teplotně nadprůměrný i v porovnání s rokem 2005.

Všechny tři zmíněné instituce, které se zabývají měřením průměrných globálních teplot, používají jinou metodu měření. „Nebyl bych ale překvapen, kdyby všechny tři skupiny označily rok 2010 za nejteplejší vůbec,“ řekl meteorolog James Hansen z NASA.

Podle většiny klimatologů je nárůst průměrných teplot znakem globálního oteplování. Vyšší teploty přinášejí více záplav, vlny veder a také zvyšování hladin moří.

Vědci však poukazují na to, že ať už bude rok 2010 nejteplejší, nebo ne, je důležitější trend růstu průměrných teplot. Kvůli rostoucí koncentraci skleníkových plynů v atmosféře se teploty dlouhodobě zvyšují a za nejteplejší desetiletí je považována dekáda 2000 až 2009.

Související

Češi se nechávají testovat na covid-19

S teplotami roste i jejich dopad na lidské zdraví. Lékaři už se potýkají s problémy

Dlouhodobý nárůst průměrné teploty na Zemi může mít pro miliony lidí tragický dopad. V důsledku selhání termoregulace může nastat nebezpečí přehřátí či selhání organismu. Nejvíce ohrožení jsou farmáři z rozvojových zemí nebo stavební dělníci a lidé z továren, ale v současné době se riziko přehřátí týká i zaměstnanců nemocnic, kteří kvůli covid-19 musí nosit ochranné obleky.
Počasí

Oteplování se projevuje i v peněženkách Čechů, každý rok zaplatíme miliardy

Lidé budou muset ze svých kapes vytáhnout miliardy korun. To jsou částky, které naši republiku každoročně stojí vlny veder. Oteplování Země totiž nemá dopady jen na klimatické změny a zemědělství, ale přeneseně i na ekonomiku jako takovou. Kvůli suchu navíc v blízké budoucnosti hrozí, že se v Česku přestane dařit některým plodinám, a může dojít například ke zdražení piva nebo některých potravin. Porostou rovněž ceny za zdravotní péči a za energie.

Více souvisejících

oteplování historie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy