Ve zhruba 400 kilometrech nad našimi hlavami, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž pomáhá Thierry Marx.
Na Den díkůvzdání se podávala na oběžné dráze speciální večeře: krůta s brambory a zeleninou. I jindy je pro šest vědců na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří odletěli na šestiměsíční misi a mezi nimiž je i Francouz, připraven jídelníček inspirovaný Francouzi. Francouzská kuchyně tak vystoupala až ke hvězdám. Jídla vymýšlí Alain Ducasse a v Bretani je vyrábí závod Hénaff, který se proslavil svou paštikou a pomazánkami.
Vesmír však má specifické požadavky. Každé jídlo musí být kompaktní, proto pokrmy jsou sušeny vymrazováním tak, aby mohly znovu nasáknout teplou vodu, musejí být dietní a při výrobě je třeba dodržovat dokonalou hygienu, nesmějí obsahovat takové ingredience, které by mohly chytit plíseň, a musejí být sterilizovány při teplotě 160 stupňů Celsia. Musejí mít také homogenní složení: drobečky chleba jsou zakázány, protože by mohly způsobit zadušení nebo požár na palubě stanice.
Klasické recepty musejí být uzpůsobeny požadavkům beztížného stavu a aby se zabránilo pocitu bezvýraznosti, jsou jídla hojně kořeněna.
Jídelníček tedy sestavuje Alain Ducasse. Je to šéfkuchař, který opravdu umí hovořit ke hvězdám, ať už michelinským či jiným. Francouz, který si zvolil monackou státní příslušnost, spolupracuje již deset let s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a zásobuje tedy různé nájemníky vesmírné stanice. Jedním z jeho velkých hitů byl sicilský překrm caponata.
Ducasse poslal do vesmíru třicítku receptů. Thomas Pesquet si z nich vybral 13. Všechny vyzkoušel při své přípravě na pobyt na stanici. Thomas Pesquet se rozhodl pro bio vejce smažená v misce, hovězí líčka po burgundsku či drůbeží sekanou s brambory, bretonského humra či pro merlík chilský s rýží. Deserty se již setkaly s velkým úspěchem při předešlých expedicích.
Další jídelníčky bude poprvé připravovat francouzský šéfkuchař Thierry Marx, zvláště pro Vánoce a Nový rok a Pesquetovy narozeniny. Kosmonaut oslaví v únoru své devětatřicáté narozeniny. Připraveny budou hovězí jazyk Lucullus (podle jména antického římského konzula proslulého bohatými hostinami) či tučná husí játra s lanýži. Pak to budou kuřecí křidélka a prsíčka se smrži.
Ve vesmíru stejně jako na Zemi je jídlo společenskou záležitostí. Na vesmírné stanici se tak střídá také ruská či americká kuchyně. Každá delegace vždy přináší několik specialit své země. Při posledních misích Itálie překvapila svým tiramisu a rizotem s pestem, Británie dodala jednoduchý sendvič stvořený anglickým šéfkuchařem Hestonem Blumenthalem.
I zde je vidět další pokrok vědy: nájemníci Mezinárodní vesmírné stanice dnes jedí mnohem lépe než kosmonauti vysílaní ze Země na Měsíc v 60. letech. Je tomu tak i proto, že je zde více místa pro skladování potravin.
Kosmonauti programu Orion změní v roce 2021 výrazně svůj režim. Tento program amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) bude znamenat oživení letů na Měsíc a zároveň konec bohatých jídelníčků. Pokrmy se sice nebudou skládat z malých kostek sendvičů jako před půl stoletím, ale budou stejně nezáživné: půjde o cereální tyčinky. S příchutí banánu, pomeranče či brusinek. Ve slané verzi bude příchuť ořechová a barbecue. Je to veliká výzva pro velké mozky dobývající vesmír: jak dostat francouzskou gastronomii do cereální tyčinky.
Související
Příští rok poletí do vesmíru první běloruská kosmonautka
K ISS dorazila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) , vesmir , astronauti , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 49 minutami
Počasí dnes bude příznivé. V Česku se může objevit další silná polární záře
před 1 hodinou
Ukrajina z pohraničí Charkovské oblasti evakuovala více než 4000 lidí
před 2 hodinami
Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc
před 3 hodinami
Události Petra Nutila: Rusko je stále bez hranic, Česko bez obrany proti propagandě
před 3 hodinami
Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko
před 3 hodinami
UNRWA: V Pásmu Gazy není bezpečno nikde, ani v zónách pro evakuaci civilistů
před 4 hodinami
Zázrak v Pásmu Gazy: Navzdory bojům se v centru otevřela nová nemocnice
před 5 hodinami
NASA zveřejnila o úchvatnou simulaci. Ukazuje, co se stane, když spadnete do černé díry
před 6 hodinami
Biden: Příměří v Gaze může být už zítra. Záleží na Hamásu
před 7 hodinami
Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění
před 8 hodinami
Zelenskyj: V sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi vesnic
před 9 hodinami
Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky
před 10 hodinami
Počasí příští týden: Teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů
před 16 hodinami
Vítězem Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo
včera
Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra
včera
Vlna veder decimuje Mexiko. Rekordy pokořeny v 10 městech, včetně Mexico City
včera
Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko
včera
Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu
včera
Hamás: Rukojmí Nadav Popplewell zemřel na zranění, která utrpěl při izraelském náletu
včera
Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test
Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.
Zdroj: Julie Jarošová