Ve zhruba 400 kilometrech nad našimi hlavami, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž pomáhá Thierry Marx.
Na Den díkůvzdání se podávala na oběžné dráze speciální večeře: krůta s brambory a zeleninou. I jindy je pro šest vědců na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří odletěli na šestiměsíční misi a mezi nimiž je i Francouz, připraven jídelníček inspirovaný Francouzi. Francouzská kuchyně tak vystoupala až ke hvězdám. Jídla vymýšlí Alain Ducasse a v Bretani je vyrábí závod Hénaff, který se proslavil svou paštikou a pomazánkami.
Vesmír však má specifické požadavky. Každé jídlo musí být kompaktní, proto pokrmy jsou sušeny vymrazováním tak, aby mohly znovu nasáknout teplou vodu, musejí být dietní a při výrobě je třeba dodržovat dokonalou hygienu, nesmějí obsahovat takové ingredience, které by mohly chytit plíseň, a musejí být sterilizovány při teplotě 160 stupňů Celsia. Musejí mít také homogenní složení: drobečky chleba jsou zakázány, protože by mohly způsobit zadušení nebo požár na palubě stanice.
Klasické recepty musejí být uzpůsobeny požadavkům beztížného stavu a aby se zabránilo pocitu bezvýraznosti, jsou jídla hojně kořeněna.
Jídelníček tedy sestavuje Alain Ducasse. Je to šéfkuchař, který opravdu umí hovořit ke hvězdám, ať už michelinským či jiným. Francouz, který si zvolil monackou státní příslušnost, spolupracuje již deset let s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a zásobuje tedy různé nájemníky vesmírné stanice. Jedním z jeho velkých hitů byl sicilský překrm caponata.
Ducasse poslal do vesmíru třicítku receptů. Thomas Pesquet si z nich vybral 13. Všechny vyzkoušel při své přípravě na pobyt na stanici. Thomas Pesquet se rozhodl pro bio vejce smažená v misce, hovězí líčka po burgundsku či drůbeží sekanou s brambory, bretonského humra či pro merlík chilský s rýží. Deserty se již setkaly s velkým úspěchem při předešlých expedicích.
Další jídelníčky bude poprvé připravovat francouzský šéfkuchař Thierry Marx, zvláště pro Vánoce a Nový rok a Pesquetovy narozeniny. Kosmonaut oslaví v únoru své devětatřicáté narozeniny. Připraveny budou hovězí jazyk Lucullus (podle jména antického římského konzula proslulého bohatými hostinami) či tučná husí játra s lanýži. Pak to budou kuřecí křidélka a prsíčka se smrži.
Ve vesmíru stejně jako na Zemi je jídlo společenskou záležitostí. Na vesmírné stanici se tak střídá také ruská či americká kuchyně. Každá delegace vždy přináší několik specialit své země. Při posledních misích Itálie překvapila svým tiramisu a rizotem s pestem, Británie dodala jednoduchý sendvič stvořený anglickým šéfkuchařem Hestonem Blumenthalem.
I zde je vidět další pokrok vědy: nájemníci Mezinárodní vesmírné stanice dnes jedí mnohem lépe než kosmonauti vysílaní ze Země na Měsíc v 60. letech. Je tomu tak i proto, že je zde více místa pro skladování potravin.
Kosmonauti programu Orion změní v roce 2021 výrazně svůj režim. Tento program amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) bude znamenat oživení letů na Měsíc a zároveň konec bohatých jídelníčků. Pokrmy se sice nebudou skládat z malých kostek sendvičů jako před půl stoletím, ale budou stejně nezáživné: půjde o cereální tyčinky. S příchutí banánu, pomeranče či brusinek. Ve slané verzi bude příchuť ořechová a barbecue. Je to veliká výzva pro velké mozky dobývající vesmír: jak dostat francouzskou gastronomii do cereální tyčinky.
13. listopadu 2025 18:19
Revoluce ve zdravotnictví na dosah ruky: Lékaři zanedlouho dokáží transplantovat lidem prasečí orgán
Související
USA postaví na Měsíci jaderný reaktor, ISS nahradí nové stanice, plánuje Trumpův muž
ISS čelí vážnému problému. USA se bojí, Rusko ho neřeší
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) , vesmir , astronauti , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 29 minutami
Jak Zelenskyj šikovně ukázal Západu, jakým problémem je konání voleb ve válce
před 1 hodinou
Skvělá zpráva od policistů. Pohřešovaný dvanáctiletý chlapec se konečně našel
před 1 hodinou
Akt antisemitismu otřásl Austrálií. Pro násilí u nás není místo, řekl Albanese
před 2 hodinami
Maláčová definitivně skončila v čele SOCDEM. Novým předsedou je Nedvěd
před 3 hodinami
Babiš i Fiala odsoudili teroristický útok v australském Sydney
Aktualizováno před 4 hodinami
Útok na populární pláži v Sydney: Dva útočníci zastřelili několik lidí
před 4 hodinami
Babiš pod palbou. Rakušan ho přirovnal k Orbánovi, kritizoval i Hřib
před 6 hodinami
Trump slibuje odvetu po útoku v Sýrii. Zemřeli tři Američané
před 7 hodinami
Volby na Ukrajině by byly výzvou. Experti upozorňují na několik problémů
před 8 hodinami
Za tři dny se nenašel. Policie nasadila do pátrání po Markovi maximální síly
před 9 hodinami
Výhled počasí na příští víkend. Trend má pokračovat
včera
Plzeň prodloužila neporazitelnost. Sparta si zajistila pohár i na jaře, Olomouc vybouchla
Aktualizováno včera
Mnozí Ukrajinci jsou po dalším ruském útoku bez vody a elektřiny
včera
V neděli startuje nový jízdní řád. České dráhy nabídnou ještě více komfortních vlaků
včera
Kupka tepe Babiše, který nechce dát Ukrajincům už ani korunu
včera
Kmoníček má nahradit Pojara. Babiš oslovil i dalšího člověka
včera
Slavia hrála v Londýně sympaticky, kvalita soupeře ale byla jinde. Tottenham vyhrál 3:0
včera
Přes deset událostí. Na západě Čech se zase otřásá země
včera
Turek je stále kandidátem na ministra, tvrdí Motoristé
včera
Česko za Babiše nehodlá financovat Ukrajinu. Nebudeme tam dávat peníze, řekl
Česko podle nově jmenovaného premiéra Andreje Babiše (ANO) potřebuje peníze pro vlastní občany. Evropskou unii proto vyzývá k tomu, aby našla jiné způsoby financování Ukrajiny, která přes tři roky čelí ruské agresi. Nebudeme tam dávat peníze, prohlásil Babiš doslova.
Zdroj: Jan Hrabě