Ve zhruba 400 kilometrech nad našimi hlavami, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž pomáhá Thierry Marx.
Na Den díkůvzdání se podávala na oběžné dráze speciální večeře: krůta s brambory a zeleninou. I jindy je pro šest vědců na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří odletěli na šestiměsíční misi a mezi nimiž je i Francouz, připraven jídelníček inspirovaný Francouzi. Francouzská kuchyně tak vystoupala až ke hvězdám. Jídla vymýšlí Alain Ducasse a v Bretani je vyrábí závod Hénaff, který se proslavil svou paštikou a pomazánkami.
Vesmír však má specifické požadavky. Každé jídlo musí být kompaktní, proto pokrmy jsou sušeny vymrazováním tak, aby mohly znovu nasáknout teplou vodu, musejí být dietní a při výrobě je třeba dodržovat dokonalou hygienu, nesmějí obsahovat takové ingredience, které by mohly chytit plíseň, a musejí být sterilizovány při teplotě 160 stupňů Celsia. Musejí mít také homogenní složení: drobečky chleba jsou zakázány, protože by mohly způsobit zadušení nebo požár na palubě stanice.
Klasické recepty musejí být uzpůsobeny požadavkům beztížného stavu a aby se zabránilo pocitu bezvýraznosti, jsou jídla hojně kořeněna.
Jídelníček tedy sestavuje Alain Ducasse. Je to šéfkuchař, který opravdu umí hovořit ke hvězdám, ať už michelinským či jiným. Francouz, který si zvolil monackou státní příslušnost, spolupracuje již deset let s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a zásobuje tedy různé nájemníky vesmírné stanice. Jedním z jeho velkých hitů byl sicilský překrm caponata.
Ducasse poslal do vesmíru třicítku receptů. Thomas Pesquet si z nich vybral 13. Všechny vyzkoušel při své přípravě na pobyt na stanici. Thomas Pesquet se rozhodl pro bio vejce smažená v misce, hovězí líčka po burgundsku či drůbeží sekanou s brambory, bretonského humra či pro merlík chilský s rýží. Deserty se již setkaly s velkým úspěchem při předešlých expedicích.
Další jídelníčky bude poprvé připravovat francouzský šéfkuchař Thierry Marx, zvláště pro Vánoce a Nový rok a Pesquetovy narozeniny. Kosmonaut oslaví v únoru své devětatřicáté narozeniny. Připraveny budou hovězí jazyk Lucullus (podle jména antického římského konzula proslulého bohatými hostinami) či tučná husí játra s lanýži. Pak to budou kuřecí křidélka a prsíčka se smrži.
Ve vesmíru stejně jako na Zemi je jídlo společenskou záležitostí. Na vesmírné stanici se tak střídá také ruská či americká kuchyně. Každá delegace vždy přináší několik specialit své země. Při posledních misích Itálie překvapila svým tiramisu a rizotem s pestem, Británie dodala jednoduchý sendvič stvořený anglickým šéfkuchařem Hestonem Blumenthalem.
I zde je vidět další pokrok vědy: nájemníci Mezinárodní vesmírné stanice dnes jedí mnohem lépe než kosmonauti vysílaní ze Země na Měsíc v 60. letech. Je tomu tak i proto, že je zde více místa pro skladování potravin.
Kosmonauti programu Orion změní v roce 2021 výrazně svůj režim. Tento program amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) bude znamenat oživení letů na Měsíc a zároveň konec bohatých jídelníčků. Pokrmy se sice nebudou skládat z malých kostek sendvičů jako před půl stoletím, ale budou stejně nezáživné: půjde o cereální tyčinky. S příchutí banánu, pomeranče či brusinek. Ve slané verzi bude příchuť ořechová a barbecue. Je to veliká výzva pro velké mozky dobývající vesmír: jak dostat francouzskou gastronomii do cereální tyčinky.
Související
ISS čelí vážnému problému. USA se bojí, Rusko ho neřeší
NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) , vesmir , astronauti , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 4 minutami
Budoucí šéf Pentagonu čelí obvinění ze zneužití. Ženě měl znemožnit odejít z pokoje a znásilnit ji
před 1 hodinou
Dramatický týden války na Ukrajině: Eskalace a nové zbraně mění pravidla hry
před 2 hodinami
1000 dní války na Ukrajině: Nastává přelomové období, shodují se experti
před 2 hodinami
Putin: Raketu Orešnik nedokáže zachytit nic na světě. Zahájíme sériovou výrobu
před 4 hodinami
Politico: Svět má nového vítěze v boji s extrémním počasím. Překvapivě jím není západní země
před 5 hodinami
Zatykač na Blízkém východě moc nezmění. Netanjahu ví, že po válce jeho kariéra může skončit, říká Salem
před 5 hodinami
Riziko chyby je vysoké. Rétorika Kremlu připouští jadernou válku, varuje analýza
před 5 hodinami
Nemocnice v Pásmu Gazy jsou před zhroucením. O víkendu hrozí kompletní kolaps zdravotnického systému
před 6 hodinami
Rusko na Ukrajině otestovalo novou raketu Orešnik. Hromadná produkce nehrozí, myslí si expert
před 6 hodinami
Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?
před 6 hodinami
Do napjaté situace si přisadil i Kim Čong-un: Svět míří k ničivé termonukleární válce
před 6 hodinami
Víte, jaký program dokáže ušetřit práci každému podnikateli? Online fakturace
před 7 hodinami
Eskalace války zneklidňuje Evropu. Tusk mluví o nejistotě, Švédsko o zastrašování
před 7 hodinami
Tragický konec pátrání po miminku ve Vídni. Policie podezřívá matku
před 8 hodinami
Situace je nejhorší od začátku války. Evropa znepokojená, Moskva hrozí, Číňané vyzývají ke klidu
před 8 hodinami
USA zavádí nové sankce. Destabilizují Rusko, citelně se ale dotknou Evropy
před 8 hodinami
Británie stupňuje rétoriku: Pokud dnes Putin napadne východní Evropu, jsme připraveni na válku
před 9 hodinami
Orbán chce pozvat Netanjahua do Maďarska. Slibuje, že ho nezatkne
před 9 hodinami
Diplomat prozradil, proč Putin eskaluje konflikt na Ukrajině. Kreml sdělil důvod odpálení rakety
před 10 hodinami
Změny počasí mění svět k nepoznání. O domov už přišly desítky milionů lidí
Konference OSN o změně klimatu COP29, která právě skončila v ázerbájdžánském Baku, přinesla opětovné výzvy k řešení klimatické krize. Ty však ostře kontrastují s tvrdou realitou: miliony lidí byly nuceny opustit své domovy kvůli klimatickým katastrofám, uvedl server Al-Džazíra.
Zdroj: Libor Novák