Pokud jste fanoušky smažených brambůrek, možná jste se právě dočkali úžasného rozšíření pro váš jídelníček. Skupina vědců z Dánska navrhla nový způsob, jak zpracovávat medúzy. Podle vědců by to mělo nejen pomoci s hladem v některých regionech, ale také v boji proti přemnožení těchto mořských potvůrek.
Dánští vědci přišli s novým způsobem úpravy medúz, když vylepšili prastaré techniky z Číny. Nová křupavá pochoutka by měla pomoci s bojem proti přemnožování medúz v některých regionech a zároveň obohatit lidský jídelníček.
V Číně se medúzy řádu Rhizostomae jedí už déle, než 1700 let. Najdete je v salátech a polévkách mnoha zemí na jihovýchodě Asie. Na západě se tato praxe nikdy moc neuchytila. Nyní přišli výzkumníci s novým způsobem, jak mořského tvora ke konzumaci upravovat. A doufají, že nový produkt bude plnit žaludky nejen v asijských zemích.
Vzhledem k rostoucí populaci planety a urgentní potřebě rozšiřovat lidské obzory co se týká jídla, je zřejmě důležité dánský tým vyslechnout. Medúza se obvykle servíruje čerstvá. Ještě zaživa bývá ponořená do speciální směsky soli a draselno-hlinitého síranu. To zní jako nechutná chemikálie, ale je to sloučenina běžně používaná například v prášku do pečiva.
Po měsíci vzniká gumový, žvýkavý produkt, který je tolik oblíbený v Asii. Většina restaurací si přesný postup tvrdě brání jako obchodní tajemství. Dánský tým kolem gastrofyzika Thorborga Pedersena tak musel ze začátku hodně experimentovat.
Experti na potraviny sesbírali velké množství medúz Aurelia aurita podél dánského pobřeží a zkoušeli na nich rozmanité techniky přípravy - od tradičních čínských nalezených v literatuře až po nikdy nevyzkoušené experimenty.
Klíčem byl alkohol
Výsledkem celého pátrání nakonec bylo to, že pokud je medúza ponořena do 96% ethanolu, během pouhých několika dní dokonale vyschne. Po vypaření alkoholu pak vzniká tenká a křupavá dobrota.„Během pár dnů alkohol dokonale nahradí vodu v medúze. Potom se sám vypaří a zanechá je vyschlé na troud,“ vysvětlil vedoucí týmu Pedersen. „Chuť i vzhled mají velký gastronomický potenciál,“ pochlubil se.
Tým věří, že metoda by mohla být úspěšná na komerční úrovni zejména díky efektivitě procesu a také proto, že není potřeba využití žádných chemických látek kromě právě ethanolu. Dalším krokem prý bude snaha nadchnout pro nové jídlo místní občany.
Pokud by se "medúzové chipsy" staly hitem, mohlo by to podle vědců výrazně pomoci s ekologickým problémem. Speciálně medúzy A. aurita, na kterých tým experimentoval, jsou velmi invazivní druh a nabourávají přirozené prostředí kolem dánského pobřeží. Kdy se novinka objeví na pultech obchodů Pedersen zatím neví, ale doufá, že brzy. Máme se tedy na co těšit.
Související
Tisíce růžových medúz zaplavily filipínské pobřeží. Biolog vysvětluje proč
Nejen hadi vás mohou připravit o život. Jedovatí jsou i měkkýši a medúzy
medúzy , Lidé , Asie , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
Aktualizováno včera
Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba
včera
Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels
včera
Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan
Aktualizováno včera
Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most
včera
Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny
včera
VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“
Aktualizováno včera
Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu
včera
V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval
včera
Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama
včera
Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie
včera
Polsko je rovněž terčem ruských kybernetických útoků, potvrdila Varšava
včera
NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml
včera
Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili
Aktualizováno včera
Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy
včera
Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského
včera
U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta
včera
Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá
včera
Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti
včera
U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti
včera
Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou.
Zdroj: Jan Hrabě