Chipsy z medúzy? Dánští vědci chtějí novou lahůdkou zachránit svět

Pokud jste fanoušky smažených brambůrek, možná jste se právě dočkali úžasného rozšíření pro váš jídelníček. Skupina vědců z Dánska navrhla nový způsob, jak zpracovávat medúzy. Podle vědců by to mělo nejen pomoci s hladem v některých regionech, ale také v boji proti přemnožení těchto mořských potvůrek.

Dánští vědci přišli s novým způsobem úpravy medúz, když vylepšili prastaré techniky z Číny. Nová křupavá pochoutka by měla pomoci s bojem proti přemnožování medúz v některých regionech a zároveň obohatit lidský jídelníček.

V Číně se medúzy řádu Rhizostomae jedí už déle, než 1700 let. Najdete je v salátech a polévkách mnoha zemí na jihovýchodě Asie. Na západě se tato praxe nikdy moc neuchytila. Nyní přišli výzkumníci s novým způsobem, jak mořského tvora ke konzumaci upravovat. A doufají, že nový produkt bude plnit žaludky nejen v asijských zemích.

Vzhledem k rostoucí populaci planety a urgentní potřebě rozšiřovat lidské obzory co se týká jídla, je zřejmě důležité dánský tým vyslechnout. Medúza se obvykle servíruje čerstvá. Ještě zaživa bývá ponořená do speciální směsky soli a draselno-hlinitého síranu. To zní jako nechutná chemikálie, ale je to sloučenina běžně používaná například v prášku do pečiva. 

Po měsíci vzniká gumový, žvýkavý produkt, který je tolik oblíbený v Asii. Většina restaurací si přesný postup tvrdě brání jako obchodní tajemství. Dánský tým kolem gastrofyzika Thorborga Pedersena tak musel ze začátku hodně experimentovat.

Experti na potraviny sesbírali velké množství medúz Aurelia aurita podél dánského pobřeží a zkoušeli na nich rozmanité techniky přípravy - od tradičních čínských nalezených v literatuře až po nikdy nevyzkoušené experimenty.

Klíčem byl alkohol

Výsledkem celého pátrání nakonec bylo to, že pokud je medúza ponořena do 96% ethanolu, během pouhých několika dní dokonale vyschne. Po vypaření alkoholu pak vzniká tenká a křupavá dobrota.„Během pár dnů alkohol dokonale nahradí vodu v medúze. Potom se sám vypaří a zanechá je vyschlé na troud,“ vysvětlil vedoucí týmu Pedersen. „Chuť i vzhled mají velký gastronomický potenciál,“ pochlubil se.

Tým věří, že metoda by mohla být úspěšná na komerční úrovni zejména díky efektivitě procesu a také proto, že není potřeba využití žádných chemických látek kromě právě ethanolu. Dalším krokem prý bude snaha nadchnout pro nové jídlo místní občany.

Pokud by se "medúzové chipsy" staly hitem, mohlo by to podle vědců výrazně pomoci s ekologickým problémem. Speciálně medúzy A. aurita, na kterých tým experimentoval, jsou velmi invazivní druh a nabourávají přirozené prostředí kolem dánského pobřeží. Kdy se novinka objeví na pultech obchodů Pedersen zatím neví, ale doufá, že brzy. Máme se tedy na co těšit.

Související

medúzy, ilustrační fotografie

Nejen hadi vás mohou připravit o život. Jedovatí jsou i měkkýši a medúzy

Pokud se někteří z vás chystají vyrazit za exotikou, jistě vás okamžitě napadne, že možná budete mít tu čest s jedovatými hady, pavouky, či žábami. Avšak málokdo ví, že smrt na něj může čekat nikoliv jenom v džungli, nýbrž i v moři. Způsobit jí mohou jak jedovaté medúzy, tak i měkkýši schovaní pod na první pohled překrásnými ulitami. Informoval o tom server 21stoleti.cz.

Více souvisejících

medúzy Lidé Asie potraviny jídlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy