Pokud jste fanoušky smažených brambůrek, možná jste se právě dočkali úžasného rozšíření pro váš jídelníček. Skupina vědců z Dánska navrhla nový způsob, jak zpracovávat medúzy. Podle vědců by to mělo nejen pomoci s hladem v některých regionech, ale také v boji proti přemnožení těchto mořských potvůrek.
Dánští vědci přišli s novým způsobem úpravy medúz, když vylepšili prastaré techniky z Číny. Nová křupavá pochoutka by měla pomoci s bojem proti přemnožování medúz v některých regionech a zároveň obohatit lidský jídelníček.
V Číně se medúzy řádu Rhizostomae jedí už déle, než 1700 let. Najdete je v salátech a polévkách mnoha zemí na jihovýchodě Asie. Na západě se tato praxe nikdy moc neuchytila. Nyní přišli výzkumníci s novým způsobem, jak mořského tvora ke konzumaci upravovat. A doufají, že nový produkt bude plnit žaludky nejen v asijských zemích.
Vzhledem k rostoucí populaci planety a urgentní potřebě rozšiřovat lidské obzory co se týká jídla, je zřejmě důležité dánský tým vyslechnout. Medúza se obvykle servíruje čerstvá. Ještě zaživa bývá ponořená do speciální směsky soli a draselno-hlinitého síranu. To zní jako nechutná chemikálie, ale je to sloučenina běžně používaná například v prášku do pečiva.
Po měsíci vzniká gumový, žvýkavý produkt, který je tolik oblíbený v Asii. Většina restaurací si přesný postup tvrdě brání jako obchodní tajemství. Dánský tým kolem gastrofyzika Thorborga Pedersena tak musel ze začátku hodně experimentovat.
Experti na potraviny sesbírali velké množství medúz Aurelia aurita podél dánského pobřeží a zkoušeli na nich rozmanité techniky přípravy - od tradičních čínských nalezených v literatuře až po nikdy nevyzkoušené experimenty.
Klíčem byl alkohol
Výsledkem celého pátrání nakonec bylo to, že pokud je medúza ponořena do 96% ethanolu, během pouhých několika dní dokonale vyschne. Po vypaření alkoholu pak vzniká tenká a křupavá dobrota.„Během pár dnů alkohol dokonale nahradí vodu v medúze. Potom se sám vypaří a zanechá je vyschlé na troud,“ vysvětlil vedoucí týmu Pedersen. „Chuť i vzhled mají velký gastronomický potenciál,“ pochlubil se.
Tým věří, že metoda by mohla být úspěšná na komerční úrovni zejména díky efektivitě procesu a také proto, že není potřeba využití žádných chemických látek kromě právě ethanolu. Dalším krokem prý bude snaha nadchnout pro nové jídlo místní občany.
Pokud by se "medúzové chipsy" staly hitem, mohlo by to podle vědců výrazně pomoci s ekologickým problémem. Speciálně medúzy A. aurita, na kterých tým experimentoval, jsou velmi invazivní druh a nabourávají přirozené prostředí kolem dánského pobřeží. Kdy se novinka objeví na pultech obchodů Pedersen zatím neví, ale doufá, že brzy. Máme se tedy na co těšit.
Související
Tisíce růžových medúz zaplavily filipínské pobřeží. Biolog vysvětluje proč
Nejen hadi vás mohou připravit o život. Jedovatí jsou i měkkýši a medúzy
medúzy , Lidé , Asie , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Hradecký asistent Vácha zná trest za rasismus. Vedle dvouměsíční stopky zaplatí 40 000 korun
včera
Slovácko představilo nového trenéra Smetanu. Přišel z Ružomberoku za 100 000 eur
Aktualizováno včera
Ve StarDance padla první třicítka. Soutěž opustila Jana Paulová
včera
COP29 selhal, oči se upírají k summitu G20. Jednejte, nebo přijde zkáza, vyzvala státy OSN
včera
Sbohem, X, vítej, Bluesky. Nad Muskovou sociální sítí se stahují mračna, čelí hromadnému exodu
včera
Svět se učí od Ukrajiny. Válka proti Rusku přináší zkušenosti, do světa je posílá malý tým vojáků
včera
Mír za každou cenu? Bývalý Trumpův poradce prozradil, jak chce dosáhnout konce války
včera
Ruské jednotky v Doněcké oblasti obsadily další vesnice
včera
Německé lékařství v krizi. Situace se zhoršuje každým rokem
včera
ISS čelí vážnému problému. USA se bojí, Rusko ho neřeší
včera
Válka se pro Kyjev nevyvíjí dobře. Rusko upevňuje své postavení, Ukrajina zažívá jednu vlnu teroru za druhou
včera
Zelenskyj: Putinovi nejde o mír, dialog s ním Ukrajina prohraje. Válku musíme ukončit příští rok
včera
Výcvik ukrajinských vojáků v Polsku: Jak přesně probíhá a co se důstojníci učí?
včera
Prestižní deník si posvítil na Fica. Odhalil skutečné směrování a postoje Slovenska
včera
Politico: O počasí tady vůbec nešlo. Trumpova přesilovka zastínila klimatický summit
včera
CNN: COP29 je fraška. Boj proti klimatické krizi se změnil v divadlo plné bojkotů a oslav fosilních paliv
včera
Migrant zaútočil v Německu na policisty. Jedné z nich ukousnul ucho
včera
Počasí v Česku: Meteorologové počítají se změnou charakteru počasí
15. listopadu 2024 21:08
Rakušan vyjednal pro policisty ještě tisícikorunu navíc
15. listopadu 2024 19:43
Ceny másla řeší ÚOHS. Fiala se pustil do Babiše, ten označil premiéra za klauna
Ceny másla jsou v Česku už nějaký čas velkým tématem, které se přeneslo i do nejvyšších pater české politiky. Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO) se přou o to, jak velký je podíl Agrofertu z Babišových svěřenských fondů na trhu. Máslem se mezitím začal zabývat i antimonopolní úřad.
Zdroj: Jan Hrabě