Víte, jak správě mýt nádobí? Je to umění, které vyžaduje přesný postup

Mezi nejvíce nenáviděné domácí práce zcela jistě patří umývání nádobí. Komu by se také chtělo trávit čas mezi mastnými pánvemi, zapatlaným sklem a noži od syrového masa. I proto mnozí dávají přednost myčce na nádobí. Ale co když se rozbije? Víte, jak nejlépe nádobí umýt?

V dnešní době velká část hospodyněk v kuchyni využívá praktického pomocníka – myčku na nádobí. Může se tak stát, že někteří lidé už neví, jak nádobí umýt „staromódní cestou“, tedy ručně. Je třeba nádobí předem odmočit? Je dobrý nápad natáhnout si gumové rukavice? A co vlastně umývat jako první?

Britští odborníci odpovídají na všechny tyto otázky, navíc také připravili vlastní kontrolní seznam, díky kterému umyjete vaše nádobí tak, že bude vypadat jako nové, informuje server The Independent.

Podle odborníků na úklid domácnosti je správné mytí nádobí opravdu umění a je třeba jej vykonávat podle konkrétního postupu. Vždy byste měli začínat sklenicemi, hrnky a šálky, pak přijdou na řadu menší talířky, talíře od jídla a příbory. Větší kusy nádobí, jako jsou pánve, hrnce nebo pekáče by měly být umývány až jako poslední.

Důležité prý také je nasadit si gumové rukavice. Zdá se vám do nepohodlné? Podle expertů je to ale doslova životně důležité, protože pak můžete používat horkou vodu, která je účinnější při zabíjení bakterií, a neublížíte si.

Důležité také je uprostřed mytí vyměnit vodu a seškrabat všechny zbytky jídla z talířů a hrnců, než vůbec začnete. „Kdybyste někdy zjistili, že vaše porcelánové nádobí ani po umytí není úplně čisté, nebo že vaše příbory ztratily lesk, mohl by být na vině způsob, jakým nádobí umýváte," říká průvodce sestavený odborníky, ze kterého cituje The Independent.

„Pokud se předem nezbavíte zbytků jídla a potravin, znečistíte odtok, ale také to zkomplikuje vaše mytí, protože všechny talíře prostě budou plavat v tuku a špíně. A pokud jsou vaše pánve připálené nebo znečištěné, pak je namočte v horké mýdlové vodě, pak bude jejich umývání mnohem jednodušší,“ radí odborníci.

A čím byste měli nádobí mít? Podle odborníků je třeba kartáče na mytí pravidelně měnit, a hadry na nádobí prát v pračce. Je prý také vhodné umístit vlhké, nekovové houby do mikrovlnné trouby na 40 sekund, aby se tak zničily nežádoucí bakterie. Některá studie však ukázaly, že i pravidelně dezinfikované houby obsahovaly vyšší procento bakterií souvisejících s patogeny než houby, které nebyly nikdy vyčištěny. 

Může to být proto, že patogenní bakterie jsou odolnější vůči čištění a rychle kolonizují oblasti opuštěné jinými a méně odolnými bakteriemi. Proto je nejlepší je prostě lepší ji vyhodit a vzít novou – a to každý týden.

Související

Více souvisejících

myčky nádobí Úklid zajímavosti

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy