Zdrcující kritika Koránu? Před "larvou mohametskou" varoval vůdce povstání proti Habsburkům

Jak viděl náboženství islámu šlechtic Václav Budovec z Budova - člen Jednoty Bratrské, významný český politik, bojovník za náboženskou svobodu a ideový vůdce českého povstání proti Habsburkům? Asi příliš nepřekvapí, že mnoho uznání pro muslimy rozhodně nenacházel.

Zpočátku ale mnoho nenasvědčovalo tomu, že Václav Budova z Budova stane z jedním nejvýznamnějších osobností českého stavovského státu. Narodil se do ničím nevybočující vladycké rodiny Budovců z Budova. Studoval v německém Witennbergu, tak jako většina českých protestantů a po studiích se vydal na kavalírskou cestu po Evropě, aby nabral zkušenosti. První náznaky neobvyklé kariéry se objevují, když je jmenován hofmistrem dvora habsburského vyslance Jindřicha Sinzendorfa v srdci osmanské říše, v Istanbulu.

Zde se také poprvé setkává výrazněji s islámem. Po návratu si bere Annu z Vartenberka a pokračuje ve slibné kariéře, stává se radou apelačního soudu a císařským radou. Významné slovy získává na zemském sněmu, který přinutí Rudolfa vydat slavný Majestát, který zaručoval v českých zemích náboženskou svobodu. Vzhledem k tomu, že se Budovec stal jedním z nejhlasitějších obránců šlechtických svobod proti Habsburskému absolutismu, není žádný velký div, že se stane jedním z vůdců Českého stavovského povstání.

Václav Budovec z Budova je během povstání na vrcholu, a jak už to tak občas bývá, z vrcholu vede cesta jenom dolů. V případě Václava Budovce šlo o hodně strmý pád. Ale ještě předtím, než se stane vrcholným politikem, vydá přes počáteční protesty cenzury dílo, které vejde později do literárních dějin. První českou tištěnou polemiku s islámem: Antialkorán, to jest mocní a nepřemožení důvodové toho, že Alkorán turecký z ďábla pošel, a to původem ariánů a vědomým proti Duchu svatému rouháním.

Už samotný název díla dává jasně poznat, jak Budovec o Koránů smýšlí - je to pro něj snůška lží a kacířských smyšlenek pocházejících od ďábla. Nedá se říct, že by se tím nějak zásadně odlišoval od názorů jiných autorů, kteří se islámem zabývali už ve středověku. Mnohé z nich znal a jejich argumenty častokrát i přímo přebíral. Je tu ale několik výrazných věcí, kterými se od svých předchůdců odlišoval. Zaprvé Václav Budovec z Budova měl přímou osobní zkušenost s muslimy, protože procestoval jako vyslanec Habsburků značnou část Osmanské říše a strávil nemalý čas u sultánova dvora v Istanbulu. Byl tak velmi dobře obeznámený s muslimskou kulturou.

O to větší asi byl jeho šok, když viděl zbožnost projevovanou muslimy, jejich každodenní modlení, množství almužen, poutí a zbožných skutků prováděných v každodenním životě. Ale i na to nakonec Nachází Budovec jasnou odpověď – je to všechno jenom divadelní přetvářka, nejde o upřímné činy. Jde o jednoduchý způsob, jakým chce Mohamed vlákat zbožné lidi k islámu a zastřít jeho ďábelský původ: “O larvě náboženství tureckého, totiž o zevnitřním obcování tureckém, kteréž tou povrchní pošmournou svatostí a pobožností všecky jiná nejlepší náboženství se převyšovati zdá, avšak že plné jest pokrytství a pouhé nevěry o Bohu a pravdě jeho, pročež jejich nejlepší skutky bez základu a regule Slova božího činěné jsou hrozná ohava a smrad před obličejem božím”

Mohamed podle Budovce sepsal Korán přesně podle hesla: Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají. Ve skutečnosti je to ale jenom další ukázkou Mohamedova pokrytectví: "Nu, kdyby v Mahometovi podlé toho povědění nejmenší jiskřička naděje a živého svědomí byla, nesměl by byl proti vlastnímu svědomí tak písma boží v takové básně a ohavnosti převraceti."

Druhým výrazným aspektem Budovcova výkladu je jeho vlastní náboženské vyznání. Václav Budovec by totiž významný člen Jednoty Bratrské a patřil k nejvýznamnějším představitelům reformačních církví u nás. Jeho příslušnost k protestantům je na mnoha místech Antialkoránu zřetelně patrná, například když vytýká islámu, že je Korán napsán v arabštině a nesmí se překládat: “Protož chtěl těch slov také k svým básním užíti, ješto kdyby raději byl pověděl, že jej proto latině psáti nesměl, aby se ty hrozné básně tak brzo nevyjevily. protož i arabskou řečí tou starou, kteréž ani jeden z tisíce nerozumí, sepsal, a to tak bedlivě v témž Alkoránu opatruje a pod ztracením hrdla zapovídá, aby se žádný o něj nehádal.”

Protestanté chtěli, aby mohl mít každý člověk přístup k Bibli a mohl si bez potíží v ní číst. Četba Bible měla být hlavním zdrojem náboženských názorů i pro neučené laické vrstvy, nejenom pro kněží ovládající latinu. Zároveň je v muslimských zemích prý zákázano pod trestam smrti diskutovat o islámském náboženství " aby ta lež všechněm najevo nevyšla, zapověděl Mahomet pod ztracením hrdla o svém Alkoránu se nehádati, pročež ani z arabské té staré řeči, v níž jest psán, nesmějí jej do turecké řeči překládati."

Budovec jde dokonce tak daleko, že tvrdí, že samotný text Koránu neznají povětšinou ani kněží v Osmanské říši, protože ani ti nemluví arabsky. A protože Koránu nerozumí, tak vykonávají pouze bezduché, nazpaměť naučené ceremonie a o jejich vlastním smyslu vlastně ani nic netuší.

Místy je těžké se ubránit dojmu, že se Budovec neubránil drobného polemického rýpnutí proti katolíkům, kteří byli proti překládání Písma svatého do národních jazyků, což bylo v rozporu s protestantskými zásadami. Právě takovéto narážka, které se daly vztáhnout i na katolíky byly pravděpodobně příčinou, proč nebyl Antialkorán schválen r. 1593 katolickou cenzurou. Není sice jasné do jaké míry bylo přepracované vydání, které se nakonec uskutečnilo o dvacet let později, nebo jestli se pouze zmírnili požadavky cenzorů po uznání Rudolfova Majestátu a rozšíření náboženské svobody.

Dalším výrazným prvkem Budovcova přístupu je emoční zanícenost jeho výkladu a expresivita vyjádření: „Příklad dává básnivý na Kainovi, že když Abele zabil, že jej krkavec z toho trestal. A vpravdě škoda, že pro tak zjevnou lež samého Mahometa krkavci nepotrestali a jeho se masa nenajedli, ale neujdeť ho jinší pokuta.” Místy Budovec přechází přímo do vulgárního jazyka a nebojí se náboženského protivníka ani potupit zesměšněním:„Než v Alkoránu, tak jakž ten nejhloupější (i odpolu blázen) pozná, jsou tak přespříliš hloupé a nechutné lži, že sama lež kdyby mluviti měla, musela by se za takové lži styděti, […] a kterýmžto básním tak nechutným smejšlím, že se všickni čerti v pekle smějí.“

Na stylu Budovcova psaní jde jasně vidět jeho hluboká osobní angažovanost, čímž se výrazně odlišuje od často suše logických, scholastických polemik s islámem ze středověku. Pravděpodobně za to může jeho osobní zkušenost s muslimy a duchovní krize, kterou si prožil v tureckých zemích. Někteří autoři se dokonce domnívají, že byl v pokušení přestoupit k islámu – rozhodně by to vysvětlovalo jeho emocionální zápal proti islámu. V historii známe nejeden příklad toho, jak se konvertita stává nejhorlivějším obráncem své nové víry. Každopádně v kapitole “O odpadlcích” je jeho animozita proti konvertitům k islámu jasně patrná.

Budovec samozřejmě útočí na korán mnoha výtkami. Je pohoršen mnohoženstvím, popisem ráje jako místa světských potěšení “kdežto všeliké rozkoše tělesné od jídla a pití, též i pěkný fraucimer jmíti budou“. Důraz na slasti tělesné musely Budovce s jeho vyhroceným smyslem pro morálku obzvláště pohoršovat. Budovec kritizuje korán, že nabádá k nucení k víře, přestože na jiných místech sám uznává, že v Osmanské říši jsou jinověrci běžně tolerováni, ať už jde o východní nebo západní křesťany či židy. Hlavním motivem Mohameda byla podle něho touha po vlastní slávě a moci. K dosažení tohoto cíle se neštítil nabádat k válce a dezinterpretovat Písmo svaté – sám ale přitom měl k věrné interpretaci Koránu přinejmenším stejně daleko – jeho výkladu jsou všechno možné, jenom ne věrný popis náboženství islámu. Budovec ale nikdy nechtěl svým čtenářům objektivně představit Korán a sám to přiznává velmi názornou formou – „na tom dosti, když se kus smrduté mrchy přednese, byť celá mrcha přednesená nebyla. Nebo z toho mála muž jeden každý o smradu a chuti souditi a říci, jaký by smrad byl, kdyby celá mrcha přinesena byla."

 Budovec si také občas protiřečí. Jednou například Korán považuje za literární dílo Mohamedovo, na jiném místě zase tvrdí, že Mohamed neuměl číst a psát, a aby tomu dodal pořádnou pointu tak Mohamedovi vyčítá, že Korán nebyl napsán latinsky.

Z dnešního pohledu může zarazit, jak Budovec dokládá, že Islám je falešné náboženství na základě toho, že je v něm postaven rozum nad víru. Ale zcela to odpovídá protestantskému chápání důležitosti víry pro spasení člověka, která byla důležitější než správné pochopení náboženství. Podle Budovce vede přehnané dumání nad náboženskými otázkami pouze k rozumářství a zejména jím prudce odmítané antitrinitářská hereze, která odmítá víru ve svatou Trojici – Otce, Syna a Ducha svatého.

 Od dalších spisů proti islámu se odlišuje také tím, že útok na islám mu není cílem, ale pouhým prostředkem. Představení nauk islámu a jeho vyvracení tvoří pouze polovinu Antialkoránu, v druhé části se věnuje řadě dalších témat. Kromě již zmíněných odpadlíků, představuje některé zásady Kalvínovy teologie, ideál křesťanského rytíře i svoji představu brzkého konce světa a nástupem božího království. I když dnes je tato druhá část díla ani zdaleka není tak zajímavá, Budovec sám celý Antialkorán sepsal právě jako široce pojatou příručku pro orientaci v složité duchovní atmosféře doby. Ta byla podle Budovce ohrožována, kromě Tureckých výbojů, také spory mezi jednotlivými církvemi, rozumářství, ateismus, úpadek mravů a absolutismus vlády Habsburků.

 Velkou ironií osudu a ukázkovým příkladem střetu teoretických ideálů a politické praxe je závěr Budovcova střetávání s islámem. Jako jeden s vůdci stavovského povstání hledali spojence po celé Evropě, a v nouzi nejvyšší se obrátí i na Osmanskou říší a pozvou do Prahy i tureckého vyslance. Václav Budovec se ho ujímá a doprovází ho po Praze, protože jako jediný z vůdců povstání zná turecké zvyky. Nakonec k žádnému spojenectví nedojde, české povstání je poraženo v bitvě na Bílé hoře a Václav Budovec z Budova, podle slov Komenského „Pán ten byl vtipu vysokého, znamenitě učený, i spisy vůbec vydanými (v českém i latinském jazyku) slovutný, kterýž zemi německou (kdež sedm let se zdržoval) byl projel, horlivý a počestný stařec sedmdesátečtyřletý” skončí na Staroměstském popravišti.

Díky svému věku a politické roli, kterou zaujímal v povstání si vyslouží pochybnou čest jít na pódium jako druhý. Jeho trest je zmírněn – původně měl být totiž rozčtvrcený, ale nakonec mu byla před stětím hlavy pouze uťata ruka, kterou přísahal panovníkovi věrnost. Hlava potom byla vystavena nad Staroměstskou bránou až do roku 1631, kdy do Prahy průběh třicetileté války přivedl armádu protestantského Saska. Teprve poté mohl Václav Budovec spočinout v Týnském chrámě, duchovním centru české reformace.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám historie Náboženství Václav Budovec z Budova

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy