Odkud pochází nadávka himmellaudon? Generála Laudona nepěkně zesměšnila písnička

Generál Laudon patří k nejznámějším postavám české historie, ale za svou proslulost vděčí spíše jiným věcem, než jsou fakta o jeho činech. Ne že by nešlo o opravdu důležitou personu své doby, jen se dodnes proslavil poměrně zajímavým a dalo by se říci i poťouchlým způsobem.

Jen těžko bychom dnes našli někoho, kdo nikdy neslyšel o generálu Laudonovi, popřípadě neznal alespoň nadávku himmellaudon. Ovšem asi jen málokdo tuší, kým doopravdy Ernst Gideon von Laudon byl nebo kdy žil. Pro celou řadu lidí jde o legendární postavu lidové kultury, aniž by tušili, že se jedná o skutečnou postavu z historie. Na vině bude pravděpodobně slavná písnička o generálovi Laudonovi, který jede přes vesnici a po boku s různými ženami. Asi by se hodně divil, co s jeho odkazem udělá nocleh ve vesnici Rynoltice u Liberce, který byl pravděpodobně inspirací pro slavnou píseň.

Laudon je tak lehce komickou ukázkou, jak zvláštně může zafungovat historická paměť. Ale i přesto stojí za to se na zajímavosti z jeho života podívat.

Mládí a neúspěšný start kariéry

Budoucí slavný generál pocházel z Lotyšska, ovšem z nepříliš bohatých poměrů, jelikož vyrůstal v dobách války mezi Švédskem a Ruskem. Lotyšsko tak bylo nejdřív švédské a v důsledku války pak Ruské. V ruské armádě Laudon taky zahájil svou vojenskou kariéru. Účastnil se bojů s krymskými tatary a vysloužil si ostruhy poručíka. I přes kariérní postup se Laudonově rodině nedařilo a po návratu s tažení se nacházela ve finanční krizi a hrozilo. Laudon se vydal za výdělkem nejprve do Švédska, kde nepochodil a pak do střední Evropy. Jelikož jsme ve 40. letech 18. století, řádila zde válka o rakouské dědictví a Laudon doufal, že bude o jeho důstojnické služby zájem. Paradoxně se však vydal do Berlína, kde se marně dožadoval audience u pruského krále. Laudon byl de-facto žoldák, tak se bez váhání vydal s nabídkou na druhou stranu barikády. V počátcích války na tom rakouská strana nebyla příliš dobře a tak dost možná i proto dostal nabídku na velitelství setniny rakouské armády.

Boje pod vlajkou Marie Terezie

V rakouské armádě Laudonova hvězda rychle stoupala. Nejprve se pokoušel dobýt zpět pro Marii Terezii ztracená slezská území, která dlouhá staletí patřila ke Koruně české, ale v budoucnu tomu tak být již nemělo. Podařilo se mu dosáhnout několika dílčích úspěchů. Především dobyl město Kozlí, dnešní polské okresní město Kędzierzyn-Koźle. Ovšem polským se stalo až po druhé světové válce a do té doby patřilo k Německu, jako celé dnešní polské Slezsko. Posléze byl Laudon převelen na Vojenskou hranici, kde bojoval proti Turkům. Vojenská hranice byla zvláštním územím, kde platila zvláštní práva, jelikož se jednalo o válečnou zónu mezi habsburským mocnářstvím Osmanskou říší. Táhla se z Chorvatska, Uhrami až po dnešní Slovensko. Po bojích v Chorvatsku si vysloužil Laudon hodnost majora a vrátil se do Čech.

Doba největší slávy

Největší slávu si vydobyl Laudon zejména v průběhu sedmileté války, v níž se Marie Terezie naposledy marně pokoušela dobýt Slezsko. Pomineme-li neúspěšnou bitvu u Lednice, tak dosahoval Laudon jedno vítezství za druhým a panovnice mu osobně posílala pochvaly a hodnotné dary. Ovšem v posledním roce války rakouští spojenci Rusko a Švédsko uzavřeli s Pruskem mír a dobytí Slezska se tak stalo nereálným i přesto, že poprvé od ztráty Slezska Laudonova armáda přezimovala na slezském území a blýskalo se na lepší časy. Sám Laudon odmítl bojovat v defenzivním bojích, čemuž bylo vyhověno a dokonce války už jen odpočíval.

Na konci života

Laudon se ještě účastnil bojů o bavorské dědictví a dalších válek s Turky v Chorvatsku, z kterých se vracel už jako známý lidový hrdina. Těsně na sklonku života byl odměněn hodností Generalissima, čehož se před tím dočkal jen Albrecht z Valdštejna a Evžen Savojský. Jednalo se o zcela mimořádnou hodnost, pro nejvyššího velitele všech vojenských složek, který se zodpovídal pouze císaři. Laudon zemřel roku 1790 v Novém Jičíně na náhlý záchvat třesavky a dodnes jeho osobnost v tomto městě připomíná speciální expozice v místním muzeu.

generál Ernst Gideon von Laudon Marie Terezie historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy