Záhadná deprese: Proč jde o jedinou psychickou nemoc, kterou trpí i zvířata?

Jen těžko si představit nějakou psychickou nemoc u zvířat. Zvýšená agresivita by se sice dala považovat za poruchu, většinou ale vyplývá z přirozené povahy zvířat. Oproti tomu deprese byla donedávna výhradně lidskou záležitostí. Jak se nyní ukázalo, netrpíme jí sami.

Opice sklánějící hlavu a svěšující ramena je zjevně smutná. Zmocnila se jí pouhá melancholie, nebo prožívá depresi srovnatelnou s těmi, které potkávají moderního člověka? Tuto otázku si položil tým čínských a amerických vědců, kteří analyzovali chování tisícovky makaků dlouhoocasých žijících v zajetí v Su-čou v provincii Ťiang-su v Číně.

Ve svých závěrech, které publikoval časopis Scientific Reports, identifikovali u padesátky makaků, tedy u jednoho až dvou jedinců v jedné sociální skupině čítající 17 až 22 opic, následující známky deprese: zhroucený a skleslý tělesný postoj, pokles zájmu o potravu a sex a minimální komunikace a spolupráce s ostatními zvířaty. 

Autoři připisují tyto chronické příznaky stresu a spatřují v tom sociální kořeny. "Podobně jako je tomu v mnoha moderních lidských společnostech jsou omezené zdroje, které tvoří základ sociálního soupeření vedoucího k tlaku (jde například o potravu či sex), rozdělovány nerovnoměrně mezi různé sociální třídy." Ten, kdo je ovládán, může propadnout depresím, soudí.

Makak dlouhoocasý je velmi společenské zvíře. Vědci již prokázali, že jedinec izolovaný od ostatních ve své skupině může vykazovat známky podobající se depresi. Tyto faktory však podle studie neprokazují nezvratně možnost psychického onemocnění.

Aby bylo možné hovořit u člověka o depresi, je třeba, aby tento stav vykazoval mnohačetné a jasně charakterizované známky narušení nálady, které se vyskytují téměř trvale po dobu nejméně dvou týdnů a významným způsobem narušují citový, sociální a profesionální život postižené osoby.

Na rozdíl od lidí ale nelze předpokládat, že by zvířata vedly k depresím stejné důvody. Mezi ně patří špatné návyky, jako je zkracování doby spánku, přílišná konzumace alkoholu nebo výčitky.

Škodit může nedostatek fyzické námahy. Fyzická aktivita má klíčovou roli při udržování dobrého psychického stavu a přispívá ke zmírňování příznaků deprese a úzkosti. Pravidelné cvičení má pozitivní vliv na aktivní chemické látky v mozku a na hormony, které regulují náladu, a může obnovit sebedůvěru. Na začátku zkuste chodit denně 15 až 20 minut. Studie prokázaly, že i malá dávka fyzické aktivity je spojena se zlepšením nálady.

Zdrojem psychického neklidu může být i nepořádek v domácnosti. Bylo prokázáno, že nepořádek je spojen s depresí, úzkostí a nabíráním na váze. Jestliže jste nějakou věc v uplynulých 12 měsících nepotřebovali, dejte ji pryč. Místo toho, abyste vynakládali peníze na hromadění věcí, zajděte si na dobrou večeři nebo jeďte na dovolenou. Výzkumy ukázaly, že pěkné zážitky přinášejí více radosti než vlastnictví předmětů.

Škodlivé je i to, když je člověk zavřený doma nebo v kanceláři. Připravuje nás to o klíčové prvky ovlivňující duševní zdraví, jako je vitamin D, který tělo produkuje, když je vystaveno slunečnímu záření. Bylo prokázáno, že vitamin D chrání proti depresi. Dobře ale na naše podvědomí působí příroda obecně. Nedávná studie ukázala, že ten, kdo se prochází v parku je klidnější a méně frustrovaný než člověk, který si vyjde do chaotických městských ulic.

Tyto faktory ale u zvířat nenajdeme. Lékaři ale již delší dobu spekulují, že by mohla existovat souvislost mezi depresí a zánětem. Nová studie tuto domněnku přímo potvrzuje. 

Kolem 50 procent pacientů trpících vzácnou nemocí mastocytózou trpí zároveň depresivními příznaky. Konstatovali to profesoři Olivier Hermine z Institutu Imagine a Raphaël Gaillard z Pasteurova ústavu.

Mastocytóza je onemocnění, kdy je přítomen abnormální růst a hromadění mastocytů. Tyto buňky jsou součástí imunitního systému a v případě onemocnění se hromadí v jednom nebo více orgánech (například v kůži, kostní dřeni, játrech či slezině). Tyto buňky jsou zodpovědné za alergické či zánětlivé reakce. Mastocytóza se projevuje buďto kožní formou, většinou benigní, anebo systémovou, kdy je závažnější a postihuje kosti či trávicí soustavu. 

Vědci analýzou depresivního onemocnění a krve prokázali, že pacienti měli nižší koncentrace aminokyseliny tryptofanu a vyšší podíl neurotoxických derivátů tryptofanu, jako je kyselina chinolinová. Organismus přeměňuje tryptofan na serotonin, neurotransmiter, jehož množství v mozku se dnešní lékařství snaží zvýšit pomocí antidepresiv.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé deprese Zvířata Opice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy