Proč děti v děloze kopou? Je to životně důležité, nikdo to ale až doteď nevěděl

Jedním z nejdojemnějších momentů těhotenství je pro mnoho budoucích rodičů okamžik, kdy miminko začne kopat. Většina matek to ale zároveň přijímá jako běžnou součást těhotenství. Až dosud nikdo nevěděl, proč a kdy k těmto pohybům vlastně dochází. Tato otázka zajímala i výzkumníky, kteří se pokusili najít odpověď.

Vědci konečně objevili důvod, proč se děti v lůně tolik pohybují – a rozhodně to není proto, aby se maminky nemohly v noci vyspat. Vědci z Trinity College Dublin v Irsku zveřejnili novou studii, která byla publikovaná v časopise Development. Podle ní se děti pohybují, protože se snaží vyvinout silné kosti a klouby.

Díky analýze embryí kuřat a myší vědci zjistili, že pohyb pomáhá stimulovat „molekulární interakce", které nakonec přeměňují buňky a tkáně embrya na funkční kosti a klouby. V závislosti na tom, kde se tyto buňky nachází, je pohyb nasměruje k tvorbě kostí nebo chrupavky. 

Výzkumníci také zjistili, že pokud se děti v děloze dostatečně často nepohybují, může to vést k tomu, že budou mít po narození křehké kosti nebo je bude trápit abnormální vývoj kloubů. Je to proto, že stejně jako všichni lidé i děti potřebují, aby jejich klouby byly pokryty „hladkou, mazlavou" chrupavkou, aby se mohly správně ohýbat.

„Naše nové poznatky ukazují, že při neexistenci embryonálního pohybu buňky, které by měly tvořit kloubní chrupavku, dostanou nesprávné molekulární signály, jeden typ signálu se ztratí a místo něj se aktivuje jiný nevhodný signál," vysvětluje vedoucí studie Paula Murphyová, profesorka zoologie na Trinity College v Dublinu. „Stručně řečeno, buňky dostanou signál, který říká vytvoř 'kosti', i když by měly obdržet signál, který říká 'vytvořit chrupavku',“ popisuje.

Lékaři také uvádí, že pocit, že se dítě během těhotenství pohybuje, je dobrým ukazatelem toho, že se plod dobře vyvíjí. Říká se, že většina žen cítí, že se jejich dítě pohybuje, někdy mezi 16 a 24 týdnem těhotenství. Nikde ale není stanoven žádný počet normálních pohybů, které by nastávající matka měla cítit.

Uvádí se ale, že se dítě pohybuje více a více až do 32. týdne, kdy se pravděpodobně trochu uklidní. Pokud máte obavy, že došlo ke snížení pohybů vašeho dítěte, lékaři doporučují, abyste co nejdříve kontaktovali svého lékaře a porodní asistentku, dodává deník The Independent.

Související

těhotenství

Většina Čechů podporuje svobodu rozhodování o interrupcích i eutanazii

Stále více české populace se staví proaktivně ke svobodě rozhodování v otázkách interrupcí a eutanazie, a tento podíl stoupá. Například téměř čtyři pětiny obyvatel podporují právo žen na svobodné rozhodování o umělém přerušení těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990. Tyto zjištění vyplynuly z průzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). 
Ilustrační foto

Těhotná Polka zemřela kvůli umírajícímu plodu, lékaři prý nezasáhli kvůli protipotratovým zákonům

Třiatřicetiletá Polka Dorota zemřela na otravu krve poté, co v nemocnici čekala na odumření plodu. Byla v pátém měsíci těhotenství. Informoval o tom server Euronews. Nyní polské zdravotnické úřady jmenovaly tým, který má vydat podrobnější pokyny pro zdravotnická zařízení pro vykonávání interrupcí. Polsko má jedny z nejpřísnějších protipotratových zákonů na světě. Nejde o první úmrtí těhotné ženy, v roce 2021 prakticky stejným způsobem zemřela třicetiletá Izabela.

Více souvisejících

těhotenství rodina, děti, těhotenství

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 28 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy