Hrozí vám problémy se srdcem? Signálem mohou být ušní lalůčky, oči i prsty

Každý čtvrtý člověk na Západě umírá na kardiovaskulární onemocnění. I proto je důležité udržovat naše srdce v dobrém stavu. Je proto tragické, že většina lidí nezachytí první příznaky, že se blíží problémy. Stačí přitom sledovat několik maličkostí.

Přestože nemůžete vidět, jak vaše srdce v hrudníku bije - alespoň ne bez speciální zobrazovací technologie, existují viditelné vnější signály, které mohou naznačovat, že je něco s vaším srdcem špatně. Tyto signály vás mohou upozornil, že se blíží „kardiovaskulární příhoda".

Ušní lalůčky

Vědci uvádějí, že záhyby na ušním lalůčku mohou napovědět, zda u jedince existuje vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění. Zatímco 'normální' ušní lalok je hladký, u některých lidí je možné na ušním laloku pozorovat záhyb, přímku nebo vrásku, která vypadá, jako by dělila uši na polovinu. Toto zkroucení bývá označováno jako 'Frankovo znamení' pojmenované po svém objeviteli vědci Sanders T. Frankovi.

Některé studie ukázaly, že existuje souvislost mezi viditelným vnějším záhybem ušního lalůčku a zvýšeným rizikem aterosklerózy – kornatění tepen. Příčinou aterosklerózy je ukládání tukových látek, v první řadě cholesterolu, čímž dochází k přeměně cévní stěny a vzniku tzv. aterosklerotických plátů. Dále dochází k usazování polysacharidů vápníku. V důsledku ukládaní těchto látek dochází k zúžení stěny tepny, snížení její pružnosti a může se omezit tok krve.

Není jasné, co je příčinou tohoto znamení, ale někteří experti se domnívají, že má společný embryologický původ. Nedávno bylo zjištěno, že tyto záhyby mají také lidé s cerebrovaskulárním onemocněním - onemocněním cév v mozku.

Tukové hrbolky na kůži

Dalším vnějším indikátorem srdečních problémů jsou žluté tukové hrbolky - známé jako „xanthomy". Často se objevují v okolí kloubů a na dlaních v blízkosti šlach, na loktech, kolenech, hýždích nebo očních víčkách. Samotné hrboly mohou mít různé velikosti a jsou neškodné, mohou však signalizovat větší problémy. Bývají spojeny s poruchami metabolismu tuků, hyperlipoproteinemií, familiární hypercholesterolemií, uzávěrem žlučových cest, kdy je hladina cholersterolu v krvi opravdu vysoká.

Lidé s tímto stavem mají výjimečně vysokou hladinu lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou – jde o tzv. „špatný cholesterol". Hladiny tohoto cholesterolu jsou tak vysoké, že se v kůži tvoří usazeniny. Naneštěstí jsou tyto tukové usazeniny uloženy také v tepnách, které zásobují srdce.

Paličkovité prsty

Fenomén známý jako paličkovité prsty může mimo jiné znamenat, že vaše srdce není úplně v pořádku. Prvním příznakem je zmenšení úhlu lůžka nehtu a kůže, konec nehtového lůžka v kůži volně plave. Nehty mění tvar, zvětšují se a mají větší tloušťku díky většímu množství tkání. Změna je obvykle bezbolestná a dochází k ní na obou rukách.

Důvodem, proč tato změna podle expertů poukazuje na problémy se srdcem, je skutečnost, že okysličená krev se nedostává do prstů tak, jak by měla. Buňky proto produkují určité látky, které podporují růst, aby se pokusily tento problém vyřešit .

Paličkové prsty jsou jedním z nejstarších známých zdravotních příznaků. Poprvé byly popsány Hippokratem už v 5. stoletím př.n.l. - proto se někdy tento příznak označuje jako Hippokratovy prsty.

Prstenec kolem duhovky

Tukové usazeniny mohou být pozorovány také v oku. Konkrétně jde o šedobílý kruh kolem vnější strany duhovky. Tzv. „Arcus senilis" začíná v horní a dolní části duhovky a pak postupně vytvoří úplný kruh. Vidění ale neovlivňuje

Přibližně 45 % lidí ve věku nad 40 let má tento prstenec kolem duhovky. U lidí starších 60 let je to dokonce 70 %. Bylo prokázáno, že přítomnost tohoto tukového kruhu je spojena s některými rizikovými faktory koronárního srdečního onemocnění či hypercholesterolemií.

Zkažené dásně a uvolněné zuby

Také vaše ústní zdraví může být dobrým indikátorem stavu kardiovaskulárního zdraví. Ústa jsou běžně plná bakterií, dobrých i špatných. „Špatné" bakterie mohou z úst vstoupit do krevního řečiště a způsobit zánět v cévách, což může vést k kardiovaskulárním chorobám. Studie ukázaly, že ztráta zubů a zanícené dásně (periodontitida) jsou markery srdečních onemocnění.

Modré rty

Dalším indikátorem zdraví je také barva vašich rtů. Rty jsou obvykle červené, ale u lidí se srdečními problémy mohou mít modrou barvu (cyanózu) kvůli selhání kardiovaskulárního systému, který přivádí okysličenou krev do tkání.

Lidé samozřejmě také mají modré rty, pokud jsou extrémně prochlazení nebo jsou se pohybují ve vysoké nadmořské výšce. V tomto případě jsou modré rty pravděpodobně kvůli dočasnému nedostatku kyslíku a poměrně rychle se zase zbarví zpět.

Zmíněné příznaky ale samozřejmě mohou mít i jiné příčiny. Pokud se však obáváte o své srdce nebo máte pochybnosti, měli byste se obrátit na svého lékaře nebo jiného zdravotnického pracovníka, aby vám poskytl odborné stanovisko.

Související

Ilustrační fotografie

7 signálů, že srdce selhává

Srdeční selhání je jednou z hlavních příčin hospitalizace u lidí, kteří jsou starší 65 let. V současnosti se s onemocněním, při kterém srdce nezvládá pumpovat dostatečné množství krve do organismu, léčí více než 280 tisíc lidí. U většiny z nich nemoc propukla po prodělaném infarktu.

Více souvisejících

srdeční tep srdce zdraví infarkt

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 5 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 6 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

Policie varuje před novým trikem podvodníků: Vyberou vám účet i bez karty, stačí jim bankomat

Pražští kriminalisté zadrželi dvaadvacetiletého cizince, který vybíral z bankomatu peníze z cizích karet, aniž by je kdykoliv měl fyzicky u sebe. Policie nyní hledá další poškozené. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy