Tajemný gejzír v Yellowstonu několikrát vybuchl a vědci jsou zmatení. Hrozí světu nebezpečí?

Obří gejzír Steamboat Geyser v Yellowstoneském parku o sobě dává znovu vědět. Největší aktivní gejzír na světě v posledních šesti týdnech třikrát vybuchl a vědci neví proč. Informuje o tom agentura Reuters.

Největší aktivní gejzír na světě, který se nachází v Národním parku Yellowstone, v posledních šesti týdnech několikrát vybuchl. Podle geologů je tento vzorec neobvyklý, vůbec to prý ale neznamená, že by mohly přijít ničivé vulkanické erupce pod státem Wyoming.

Steamboat Geyser, který dokáže chrlit vodu do výšky až 91 metrů, vybuchl 15. března, 19. dubna a minulý pátek, tedy 27. dubna. Třikrát v jednom roce naposledy vybuchl v roce 2003, uvedla agentura Geological Survey v Yellowstone Volcano Observatory. Než došlo k březnové aktivitě, vybuchl živel naposledy před více než třemi lety – v září 2014.

„Neexistuje nic, co by naznačovalo, že by mohlo dojít k jakémukoliv vulkanickému výbuchu," uvedl Michael Poland, vědec z Yellowstone Volcano Observatory. Letošní erupce byly menší než obvyklé erupce tohoto gejzíru, ale dvě dubnové byly zhruba desetkrát větší než výbuch asi nejslavnějšího gejzíru Old Faithful, který také leží v Yellowstonu – alespoň pokud jde o množství vypouštěné vody.

Geologové nezjistili důvod této poslední řady výbuchů, ale dodávají, že mohou naznačovat tepelnou poruchu v gejzíru, nebo to, že Steamboat může mít menší erupce místo jedné velké. Vzhledem k tomu, že většina gejzírů nevybuchuje podle pravidelného rozvrhu, „by to mohlo jen odrážet náhodnost gejzírů," uvedl Poland.

Pouze gejzír Waimangu Geyser na Novém Zélandu chrlil vodu výš než Steamboat Geyser – až do 160 metrů. Ten ale zanikl před více než 100 lety.

Yellowstone se nachází na vrcholu sopky, která vytvořila obrovský kráter. Na plošině se nachází nejrozmanitější a nejrozsáhlejší kontinentální hydrotermální systémy na světě, včetně vícebarevných pramenů, bahenních kotlů a gejzírů.

A i když jsou výbuchy gejzíru Steamboat neobvyklé, mnohem znepokojující by bylo, kdyby se voda z hydrotermálních systémů vypařila, což by mohlo naznačovat, že horké magma se z hlubin dostalo na povrch. „Yellowstone neprožil za 70 000 let žádnou vulkanickou erupci. Gejzíry vybuchují po celou dobu,“ uklidňuje Jake Lowenstern, výzkumný geolog USGS, který se specializuje na sopky.

Související

Více souvisejících

Yellowstone National Park gejzír USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy