Trápí vás časté bolesti hlavy? Na vině může být jídelníček. Těmto jídlům se určitě vyhněte

Bolest hlavy u deseti procent lidí vyvolává jídlo a pití. Které druhy potravin jsou na vině nejčastěji?

Migréna je chronické onemocnění projevující se opakovanými záchvaty bolesti hlavy, které omezují nebo dokonce znemožňují jakoukoli aktivitu nemocného.

Málo se ale ví, že každou desátou bolest hlavy může vyvolat nevhodné jídlo. Pokud i vy patříte mezi lidi, které sužují urputné bolesti hlavy, zkuste si vzpomenout, co jim předcházelo.

Nejvíc provokují citrusy a sýry

Podle výzkumu některých lékařů vyvolají bolest hlavy citrusy (a samozřejmě i citrusové džusy). Dále jsou to především tučná jídla (nejčastěji sýry), čokoláda, ale i některé druhy zeleniny, např. rajčata.

Tělo pravděpodobně reaguje na určité látky, jako jsou tyramin (zejména ve zrajících sýrech, ale i mozarella, feta sýr, nebo parmezán) nebo fenyletylamin. Možné je i to, že lidé s migrénou nemají dostatek enzymů, které by si s různými látkami v potravinách poradily. Například tyramin pak způsobí to, že se v těle zvýší tlak a dojde k většímu tlaku na cévy – a bolest hlavy je na světě.

Dalšími potravinami s vysokým obsahem tyraminu jsou naložené olivy, kyselé okurky, fazole a vůbec veškeré konzervované potraviny.

Pravidelnost je důležitá

Bolesti hlavy si můžeme přivodit i výkyvy ve stravování. Například dlouhým hladověním při držení diet. To totiž způsobuje pokles hladiny krevního cukru. Jako následek se dostavuje malátnost, nevolnost a u některých lidí i bolesti hlavy.

Důležitý je samozřejmě i pitný režim. Ideální je obyčejná voda. U lidí se sklonem k migrénám platí dvojnásob, že by se měli vyhnout alkoholu. Nejrizikovější jsou červená vína, destiláty, ale i některé druhy piva. V kombinaci s kouřením si o migrénu přímo říkáte.

Související

Ilustrační fotografie. Rozhovor

Češi trpí důsledky sedavého zaměstnání. Zlepšení je ale jen v jejich rukou, tvrdí ortoped

Na onemocnění pohybové soustavy má vysoký podíl sedavé zaměstnání, nadváha, přetěžování určitých tělesných partií, a především nedostatek pohybu, tvrdí ortoped Petr Řehoušek z privátní ambulance českobudějovické polikliniky. V oboru se pohybuje bezmála 50 let. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz prozradil, jak se v posledních letech změnil způsob léčby a kdy se ortopedie stala moderním lékařským oborem. Podle jeho zkušeností trpí potížemi se zády dospělí i děti, bolest však dle něj není radno podceňovat.
bolest

Jde to i bez prášků. Osm neinvazivních technik, které uleví od bolesti

Během svého života se jí nevyhne většina z nás. Někdo má to „štěstí“, že ho jen nárazově potkává akutní bolest – například při úrazech, nebo třeba bolest zad, se kterou se setkává 85 % populace. Stále více lidí však trpí dlouhodobou, chronickou bolestí – tedy trvající déle, než 3 měsíce.

Více souvisejících

bolest zdraví potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy