Co skutečně dokáží vejce? Obří výzkum ukázal, že se vědci spletli

Vejce zvyšují hladinu cholesterolu. Obecně známá průpovídka, která se o této potravině říkala dlouhé roky, a lidé se proto jejich nadměrné konzumaci vyhýbali. Jak se později ukázalo, mezi konzumací vajec a srdečními chorobami neexistuje žádná spojitost. Až dnes ale vědci konečně zjistili, co vejce s lidským tělem dokáží.

V minulosti odborníci před nadměrnou konzumací vajec varovali. Tvrdili, že mohou negativně působit na hladinu cholesterolu v krvi a způsobovat i tak závažné obtíže, jako jsou srdeční onemocnění a kolapsy.

Postupné studie ale ukázaly, že tomu tak ani zdaleka není. Vejce jsou pro náš organismus spíše prospěšná a nikdy nebyla prokázána spojitost mezi jejich častější konzumací a vznikem srdečních onemocnění.

Poslední publikovaná studie ale vědcům vyrazila dech. Zjistila totiž, že každodenní konzumace vejce naopak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Studie se účastnilo 400 000 dospělých osob v Číně, které podle různých časových harmonogramů pojídali vejce. Někteří denně, jiní méně často nebo téměř vůbec.

Výsledek výzkumu ukázal, že každodenní jedlíci vajec měli o 18 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tedy například na srdeční infarkty a mrtvice, ve srovnání s dospělými, kteří vejcím vyhnuli úplně.

Podle časopisu Heart, v němž byla studie zveřejněna, kardiovaskulární onemocnění zahrnuje například srdeční selhání, arytmie a problémy se srdeční chlopní. Těmto problémům přispívá zvýšený krevní tlak, nadměrná zátěž, obezita a zvýšená hladina krevního cukru.

A právě proti těmto rizikovým faktorům by vejce mohla sloužit jako lék. "V minulosti lékaři varovali pacienty, aby se vyhnuli přílišnému množství vajíček. Přestože vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a další pozitivní výživové složky, mají také vysoký obsah cholesterolu, který byl považován za škodlivý," vysvětlil Canqing Yu, spoluautor studie a docent na Pekingské univerzitě. 

Podle něj byly předchozí studie značně nepřesné díky menšímu počtu testovaných jedinců a omezenému přístupu k informacím. Vědci se proto zaměřili na 416 213 účastníků, kteří nikdy netrpěli rakovinou, kardiovaskulární chorobou nebo diabetem. Více než 13 procent z nich ve věku od 30 do 79 let uvedlo, že jedli vejce denně, zatímco jen něco málo přes 9 procent hlásilo, že vejce nejedli vůbec.

"Téměř všichni účastníci jedli slepičí, ne kachní vejce," dodal Yu, který sledoval tuto vybranou skupinu lidí přes devět let. Zaměřil se na závažné koronární příhody, jako jsou srdeční záchvaty a mrtvice, včetně hemoragických mrtvic, tedy těch, kdy krevní céva praskne v mozku zpravidla kvůli nekontrolovanému vysokému krevnímu tlaku, a ischemických mrtvic, kdy se krevní céva mozku zablokuje, obvykle krevní sraženinou.

"Kardiovaskulární choroby jsou v Číně hlavní příčinou úmrtí, představují polovinu celkové úmrtnosti," uvedl Yu a dodal: "Mrtvice, včetně hemoragické a ischemické mrtvice, je první příčinou předčasné smrti, následované ischemickou chorobou srdeční."

Během pozorování zemřelo 9 985 lidí na kardiovaskulární onemocnění a u dalších 5 103 se závažné koronární příhody objevily. Téměř 84 000 dalších účastníků prodělalo v tomto časovém období nějaké srdeční onemocnění. Při analýze údajů pak výzkumníci zjistili, že denní konzumace vajec souvisí s nižším rizikem výskytu srdečních onemocnění.

Ve skutečnosti měli účastníci, kteří jedli jedno vejce denně, o 26 procent nižší riziko výskytu hemoragické mrtvice. Úmrtnost na tento typ mrtvice byla u osob, které jedli vejce denně, o 28 procent nižší. Denní konzumace vajec také snížila o 12 procent riziko ischemické choroby srdeční.

Na základě výsledků je Yu přesvědčen, že konzumace vajec v rozumném množství může snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění, zejména hemoragické mrtvice. "Tento výzkum je zdaleka tím největším, který se této problematice věnuje," dodal.

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce Vědci nemoci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy