Nejdéle žijící člověk? Mezi vědci se rozhořel spor o rekord Calmentové

Původně internetový spor o to, zda se Francouzka Jeanne Calmentová skutečně dožila 122 let, a je tak opravdu nejdéle žijícím člověkem, jehož věk byl spolehlivě ověřen, se rozhořel i mezi odborníky. Na sociálních sítích hojně šířené tvrzení dvou ruských vědců, že dcera Calmentové zatajila matčinu smrt a pak se za ni ve snaze vyhnout se dědické dani vydávala, rozdělilo vědce na tři tábory. Jedni nepřikládají tomuto názoru žádnou váhu, druzí chtějí nový výzkum a třetí požadují exhumaci těl obou žen a testy DNA. Píše o tom francouzský deník Le Parisien.

Rekordmanka v dlouhověkosti a rodačka z Arles na jihu Francie Jeanne Calmentová zemřela 4. srpna 1997 ve věku 122 let a 164 dní. Dva ruští vědci, matematik a gerontolog, ale po analýze životopisu této ženy, jejích rozhovorů s tiskem, fotografií, svědectví okolí a městských záznamů dospěli k závěru, že totožnost matky na sebe vzala její dcera Yvonne. V roce 1934 tak podle nich nezemřela Yvonne, jak se dosud uvádělo, ale sama Jeanne Calmentová. Žena, která zemřela v roce 1997, tedy byla Yvonne a bylo jí pouhých 99 let.

Francouzský vědec a lékař, kteří rekord Calmentové zaznamenaný v Guinnessově knize rekordů ověřili, od té doby podle Le Parisien neustále čelí otázkám médií, která od nich chtějí odpovědi na ruské argumenty. Jeden z nich agentuře AFP řekl, že o "autenticitě dokumentů (týkajících se Calmentové) není pochyb" a že zpráva ruských vědců je vůči rodině Calmentové neuctivá.

Někteří vědci ale naopak soudí, že na ruském tvrzení může něco být. Ředitel výzkumu ve francouzském Národním institutu demografických studií (INED) Nicolas Brouard připomněl, že teze o záměně identit není nová. "Pravidelně jsem vyzýval demografy, aby na ni nezapomínali," řekl AFP Brouard.

Výzkum ruských vědců označil za "velmi dobrý kus práce" a argument ve prospěch exhumace těl Jeanne i Yvonne Calmentových. Testy DNA by podle něj umožnily spor jednou provždy ukončit. Kvality ruské studie ocenili i někteří belgičtí a švýcarští vědci.

Ve středu se v INED sešli gerontologové a na pořadu jednání bylo něco donedávna nemyslitelného: otázka, zda je na základě tvrzení ruských vědců třeba zpochybnit rekord Calmentové. Atmosféra na schůzce byla napjatá, řekl listu Le Parisien jeden z přítomných. Vědci se sice oficiálně shodli, že Rusové nepřišli s žádnými věrohodnými důkazy, zároveň ale oznámili, že zamýšlejí další výzkum v této záležitosti a zváží i exhumaci. Debatu zblízka sleduje i Guinnessova kniha rekordů, píše Le Parisien.

Případ dlouhověkosti Jeanne Calmentové je podle belgického vědce Michela Poulaina mimořádný. "Jestli se ukáže, že je to podvod, zpochybní to celý jeden pilíř vědy," řekl Poulain.

Související

Více souvisejících

Jeanne Calmentová (nejdéle žijící člověk na světě) Nejstarší lidé Francie Vědci

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy