Enormní sluneční bouře může být už velmi blízko. Vědci varují před katastrofickými následky

Důkazy o „enormní“ sluneční bouři naznačují, že za rohem by mohla být zničující událost. Kdyby k této sluneční bouři došlo dnes, mohlo by to mít vážné dopady na naši společnost špičkových technologií, varují vědci.

„Obrovská“ sluneční bouře, která kdysi zasáhla Zemi, poskytuje důrazné varování, podle kterého muže být další událost této velikosti doslova za rohem.

Díky analýze chemických látek uchovávaných v ledu v Grónsku vědci zjistili, že bouře, která naši planetu zasáhla asi před 2600 lety, byla desetkrát silnější než cokoliv, co bylo zaznamenáno v 70 letech díky modernímu měření.

Zatímco lidé v roce 660 př.n.l. kvůli bouři neměli obavy, dnes by takovou událost svět přijal s velkým znepokojením – a to nejen proto, že by měla schopnost zničit satelity, veškerou komunikaci a elektrické systémy.

Sluneční bouře jsou spouštěny světlicemi kosmických částic proudících směrem k Zemi, které bombardují její magnetické pole a narušují různé technologie.

Ačkoliv se zatím objevily jen tři takové bouře, vědci varují, že to bylo více důkazů, že  tyto velké události byly v minulosti podceňovány, a lidé se jim dnes musí naléhavě bránit. „Neznáme statistiky o tom, jak často k těmto událostem dochází - ale chtěl bych říci, že nyní víme, že k nim pravděpodobně dochází na pravidelné bázi,“ vysvětluje pro The Independent Dr. Raimund Muscheler z Lund University.

„Kdyby k této sluneční bouři došlo dnes, mohlo to mít závažné dopady na naši hi-tech společnost,“ varuje vědec.

Relativně malé sluneční bouře, které v posledních letech Zemi zasáhly, způsobily rozsáhlé výpadky energie v částech Kanady a Švédska. Už dříve vědci varovali, že důsledkem slunečních bouří před devastací, které by mohly zasáhnout planetu, bude obří devastace. Je prý ale těžké odhadnout, kdy by mohly udeřit.

Muscheler a jeho kolegové odebrali vzorky vzorky z ledu a testovali je na molekuly tvořené solárními částicemi vstupujícími do atmosféry. Na ty narazili právě v ledu z roku 660 př.n.l. Vzhledem k předchozím událostem, které byly identifikovány v letech 775 a 994, vědci dospěli k závěru, že tyto výbuchy jsou pravděpodobně normální součástí cyklu Slunce .

Lidé, kteří žili v době posledních velkých událostí, podle vědců zřejmě nebyli bouří nijak zvláště zasaženi – protože neměli takové technologie, které by bouře mohla úplně vyřadit z provozu. Podle Muschelera by zřejmě viděli jen jakési neobvyklé záření.

Vzhledem k tomu, že teď by bouře měla schopnost ničit, však vědci dodávají, že tuto hrozbu je třeba brát vážně, a to s ohledem na pozemní i kosmické systémy. Své závěry publikovali v odborném magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences.

solární bouře Slunce Vědci Země

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

Policie v pátek uspořádá další Speed Marathon. Víme, kde bude měřit rychlost

Už tento pátek, tedy 19. dubna 2024, bude probíhat měření rychlostních limitů. Policejní akce známé pod názvem Speed Marathon se již tradičně zúčastní stovky policistů a měření bude probíhat po celé republice.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy