Coca Cola je nejen škodlivá, ale i smrtící. Co s vámi udělají dvě plechovky?

Výzkumy vědců dlouhodobě ukazují, že pití nejoblíbenějšího nealkoholického nápoje na světě není zdraví prospěšné. V čem spočívá nebezpečí oblíbených slazených nápojů?

Pití bublinkových slazených nápojů, jakým je například Coca-Cola, zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Dvě plechovky Coly denně zvyšuje riziko smrtelného záchvatu infarktem o třetinu.

Cukrem přeplněné nápoje podle vědců z Harvardovy univerzity můžou vést k onemocnění rakovinou. Na druhou stranu přechod na verzi "bez cukru" nabízí zdravější variantu nápoje pro jeho příznivce.

Ovšem pití dietních verzí oblíbených slazených nápojů ve velkém se rovněž nedoporučuje. Nejobvyklejší umělá sladidla jako aspartan, sacharin nebo acesulfán byly prokazatelně shledána jako toxická pro střevní bakterie, což může způsobit dlouhodobé potíže s trávením.

I v tomto případě platí to nejjednodušší řešení, jak se vyhnout zdravotním rizikům, spojených se slazenými bublinkovými nápoji. "Vyměnit slazené nápoje za vodu je zdravá a jednoduchá cesta, jak si prodloužit život," uvedl Vasanti Malik z Harvardovy univerzity.

K uměřené konzumaci slazených nápojů nabádá i Geoff Parker, výkonný ředitel jednoho z největších producentů slazených nápojů Australian Beverages Council. "Každý výzkum, který se zaměřuje na zdravotní rizika konzumace slazených nápojů, by neměl zapomínat na celkový životní styl a neměl by se zaměřit pouze na jeden produkt," uvedl pro server news.com.au. 

Přestože řada výzkumů je velmi sofistikovaných a na nejrůznější faktory pamatuje, Parker naráží na zajímavou souvislost problematiky. Lidé, kteří pijí slazené nápoje ve velkém, většinou nebývají vyznavači pohybových aktivit a zdravého jídla. Riziko zdravotních komplikací se pro ně tak zvyšuje.

Související

Více souvisejících

Coca-Cola sladkosti nápoje dieta

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy