Čína naklonovala policejního psa, "Sherlocka Holmese" čeká intenzivní výcvik

Vědci v provincii Jün-nan na jihozápadě Číny vytvořili klon čtyřnohého příslušníka policejního sboru, který dostal přezdívku "Sherlock Holmes policejních psů". Naklonování psa jménem Kchun-sün je součástí programu, který by měl zkrátit čas a snížit náklady potřebné na výcvik policejních psů, informovaly čínské sdělovací prostředky, které citovala agentura Reuters.

Kchun-sün vznikl jako klon policejního čichacího psa díky spolupráci pekingské firmy Sinogene Biotechnology Company a Zemědělské univerzity v Jün-nanu, a za podpory ministerstva veřejné bezpečnosti.

Sinogene doufá, že bude možné dosáhnout "hromadné produkce" klonovaných policejních psů, což by podstatně snížilo dobu potřebnou na jejich výcvik. Hlavní překážkou ovšem stále zůstávají vysoké náklady na klonování.

Was macht man, wenn man einen extrem guten #Polizeihund hat, den man am liebsten gleich in doppelter Ausführung hätte? Genau, einfach klonen! #Kunxun, Chinas erster geklonter Polizeihund, hat jetzt sein Training aufgenommen. https://t.co/6uxHnWkGrn pic.twitter.com/qKyv7GIO0q

— Jeffrey Moeller (@journalist_jeff) 20. března 2019

Psímu klonu Kchun-sünovi jsou nyní tři měsíce a čeká ho intenzivní výcvik na hledání drog, kontroly davu a pátrání po důkazech. Až mu bude deset měsíců, stane se z něj plnohodnotný policejní pes. Výcvik policejních psů běžně trvá asi pět let a stojí až půl miliónu jüanů (asi 1,7 milionu korun) - a přitom není záruka, že bude úspěšný. Čínská média nesdělila, kolik stojí naklonovaný pes.

Související

Ovečka Dolly (5. července 1996 – 14. února 2003).

Ovečka Dolly změnila pohled na možnosti klonování savců

Ve skotském Roslinově ústavu přišlo v červenci 1996 na svět zvíře, jehož narození znamenalo velký vědecký úspěch, zároveň ale otevřelo řadu otázek. Ovečka Dolly byla totiž prvním živočichem naklonovaným z dospělé buňky savce a metoda, díky níž se narodila, je teoreticky použitelná i v případě člověka. Asi nejznámější ovčí celebrita, narozená 5. července 1996, ovšem na výjimečnost možná doplatila, a to o půlku kratším životem ve srovnání s obyčejnými ovcemi. Ovečka byla utracena před 20 lety, 14. února 2003.
Čínský vědec Che Ťien-kchuej, měl dětem měnit DNA

Čína zarazila práci vědce, který měl změnit dětem DNA

Čínská vláda dnes nařídila dočasně zastavit práci lékařského týmu, který tvrdí, že geneticky modifikoval lidská embrya, z nichž se narodila dvojčata. Pokud se tvrzení týmu potvrdí, půjde o první geneticky modifikované děti na světě. Informovala o tom agentura AP. Postup čínských vědců kritizovala i řada jejich kolegů jako neetický a nezodpovědný.

Více souvisejících

klonování Psi Čína

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy