VIDEO: Vědci změřili nejdelší solnou jeskyni světa, ukrývá se pod horou Sodoma

Izraelským a zahraničním vědcům se podařilo na jihozápadním okraji Mrtvého moře zmapovat údajně nejdelší solnou jeskyni na světě. Měří deset kilometrů. Informovala o tom dnes jeruzalémská Hebrejská univerzita, podle níž se na průzkumu kromě ní podíleli členové speleologických klubů v Izraeli a Bulharsku a 80 jeskyňářů z devíti států. Do této doby se za nejdelší solnou jeskyni světa považovala jeskyně Namakdan v jižním Íránu.

Jeskyně Malham se nachází pod horou Sodoma, tedy na místě známém z bible. "Před třiceti lety jsme při průzkumu používali metr a kompasy, teď máme laserovou technologii, která nám údaje o měření posílá přímo na naše iPhony," sdělil ředitel výzkumného centra Hebrejské univerzity Amos Frumkin.

Jeskyně byla objevena v 80. letech. Následovaly další expedice, které pod horou Sodoma, tvořenou z 80 procent solí, našly 100 dalších solných podzemních prostor. Nejdelší z nich měřila 5685 metrů. Za pomoci radiokarbonové metody datování bylo její stáří určeno na 7000 let. Při opakovaných deštích se vytvořily nové průchody, které bylo třeba prozkoumat.

Mezinárodní expedice se do jeskyně vrátily loni a letos. Tým nyní zpracovává získaná data, s jejichž pomocí bude vytvořena elektronická mapa, a výsledky výzkumu budou zveřejněny.

Hebrejská univerzita v informačním textu píše, že solné jeskyně jsou z geologického hlediska živé. Vytvářejí se hlavně v pustých oblastech s vysokým obsahem soli a jejich vytvoření napomáhá voda. Bouře s deštěm zažívají občas i jinak suché regiony. Při dešti voda proniká puklinami vytvořenými na povrchu, rozpouští sůl a stéká částečně horizontálním směrem dolů. Po vyschnutí po ní zůstanou jakási koryta a vytváří se jeskyně.

"Malham je říční jeskyně. Voda z povrchu stekla dolů, rozpustila sůl a vytvořila jeskyně. Tento proces při silném dešti, který je na hoře Sodoma jednou za rok, stále pokračuje," řekl Frumkin.

Efraim Kohen z týmu Hebrejské univerzity řekl, že mapování jeskyně Malham byla velmi náročná práce. "Speleologové pracovali deset hodin denně pod zemí, plazili se chladnými solnými tunely, vyhýbali se krápníkům a krystalům soli. Tam dole je to jako na jiné planetě," řekl Kohen.

Jak napsala agentura AP, v kategorii velikosti solných jeskyní neexistuje oficiální rekord a o prvenství rozhodují odborníci po zmapování určitého místa. Toto dohodnuté prvenství dosud měla íránská jeskyně Namakdan, jejíž délku určili íránští a čeští odborníci v roce 2006 na šest kilometrů.

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

Více souvisejících

Izrael jeskyně Malham Jeskyně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy