Lidé jsou nespokojeni se stavem demokracie ve svých zemích, ukázal celosvětový průzkum. Příležitost pro autoritáře?

Nástup populistických a krajně pravicových stran do parlamentů v Holandsku, Německu, Francii či Rakousku spolu s vítězstvím Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách a britským rozhodnutím opustit EU vedl mnohé komentátory k temným předpovědím o zániku demokracie v Evropě a USA. Nejnovější výzkum Pew Research Center ale ukazuje, zastupitelská demokracie je stále nejpreferovanější formou státní řízení. Nicméně, na vzestupu je i obliba tzv. přímé demokracie.

Průzkum Pew Research Center vyzpovídal 41 953 respondentů v 38 zemích v časovém rozmezí 16. února až 8. května 2017. V průměru 78% respondentů si myslí, že zastupitelská demokracie je správným způsobem vládnutí, jen 17% ji považuje za špatnou metodu vládnutí. Významné procento lidí by však též nebylo proti přímé demokracii, jenž je oblíbenou technikou vládnutí populistů – 66% si myslí, že se jedná o dobrý styl vlády, 30% je proti.

Globálně respondenti autoritářské a nedemokratické formy vlády spíše odmítly. Vládu expertů označilo za dobrý způsob vládnutí v průměru 49%, přičemž 46% ji nepovažuje za dobrou metodu vlády. Výraznější nepoměr se vyskytuje v případě vlády silného vůdce a vlády armády. V prvním případě jen 26% respondentů si myslí, že vláda silného vůdce je dobrou věcí, 71% je proti. U vojenské správy nad zemí je těchto příznivců ještě o něco méně – 24% - a o něco více těch, co takovou vládu považují za špatnou – 73%.

Bližší pohled na jednotlivé regiony odhalují, že ačkoliv tyto globální výsledky přetrvávají, vlivem odlišným státním zřízením a zvyklostí v různých zemí existuje i mnohem různorodější paleta pohledů na správné formy správy země. Nejvíce oddané zastupitelské demokracii jsou evropské a severoevropské země (plus Austrálie), v čele se Švédskem, kde 52% respondentů podporuje tento systém bez toho, aniž by vyjádřilo podporu nedemokratickým formám vlády. Tento typ podpory má nejmenší zastoupení v Rusku (7%), nicméně, zde je poměrně silné procentuální zastoupení těch, co podporují zároveň zastupitelské demokracii a zároveň nejsou proti nějakému typu nedemokratického státního zřízení (61%).

Zajímavé je, že dotázané blízkovýchodní země (Izrael, Jordánsko, Turecko, Libanon a Tunis) mají v průměru větší procentuální zastoupení těch, co jsou oddaní zastupitelské demokracii a nevyjadřují podporu jiným formám nedemokratického zřízení  než země východní Asie a Oceánie (Japonsko, Jižní Korea, Filipíny, Indonésie, Vietnam, Indie – do této sekce zemí je zařazena i Austrálie) – 27% proti 15%. Nicméně, blízkovýchodní země měli větší poměr těch, co podporují výlučně nedemokratická zřízení (13% proti 9%).

Zastupitelská demokracie je nejvíce podporovaná v těch zemích, které oplývají největším bohatstvím. Přesto i v těchto zemích se najde významná menšina těch, kteří by podporovali nedemokratickými formy vlády. Vláda expertů je poměrně populární v Maďarsku (68%), Jižní Korey (52%), Polsku (50%),Španělsku (49%) či v Japonsku (49%). V posledně jmenovaném by se respondenti nebránili ani vládě silného vůdce (31%), tak tomu je i v Itálii (29%) a ve Velké Británii (26%).

Nespokojenost s demokracií

Podpora zastupitelské demokracie je též svázána se spokojeností s fungováním demokracie. Ve 26 z 38 sledovaných zemí u lidí, kteří vyjádřili spokojenost s demokracií ve své zemi, bylo více pravděpodobné, že podporují zastupitelskou demokracii jako formu vlády. Globálně však jsou lidé spíše nespokojeni se stavem demokracie v jejich zemi. V průměru 46% respondentů bylo spokojeno, zatímco 52% nebylo spokojeno. Opět, tato míra satisfakce je spojeno s ekonomickou prosperitou a též i s tím, jestli respondenti se ztotožňují s vládní stranou.

Státy, jejichž respondenti byli nejvíce spokojeni se stavem demokracie ve své zemi, jsou Švédsko (79%), Indie (79%) a Tanzanie (79%). Nejméně spokojené je Mexiko (93%),  Libanon (91%), Kolumbie (82%) a Řecko (79%). Obecně je nejvíce spokojený se svými demokraciemi asijsko-pacifický region (64%), velkou míru spokojenosti též přiznávala Afrika (60%). Nejméně spokojené jsou jihoamerické a blízkovýchodní státy.

Co se týče severní Ameriky a Evropy, tam existují značné rozdíly mezi různými zeměmi. Zatímco Kanada je více spokojená se stavem své demokracie (70%), v USA už je tomu tak u 46% a větší část respondentů (52%) je nespokojena. V Evropě jsou Švédsko, Nizozemí a  Německo výrazně spokojené, zatímco jihoevropské státy jako Itálie, Španělsko a Řecko jsou výrazně nespokojené. Významně nespokojená (65%) je též Francie, zatímco Rusko je spíše spokojeno (59%).

Vlivem této nespokojenosti roste ve světě počet těch, kteří vnímají příznivě myšlenku přímé demokracie. Nejvíce touží se podílet na vládě prostřednictvím referend v Turecku (84%), Libanonu (83%) a v Keni (80%). Z evropských států přímá demokracie rezonuje v jihoevropských státech, v Řecku (78%) a vzhledem ke katalánské otázce nepřekvapivě i v Španělsku (75%). Na třetím místě není nicméně Itálie (71%), ale Německo (74%). Před Itálií je i Francie (jako Německo 74%, ale větší procento těch, co přímou demokracii považují za špatný nápad). Po přímé demokracii silně touží i v Rusku (74%), nejméně v Nizozemí (55%). Celkově, v průměru,  by v Evropě pro přímou demokracii bylo 70% respondentů.   

Související

Ministerstvo vnitra

Vnitro ve zprávě varuje před nespokojenými Čechy i radikalizací extremistů

Velká skupina lidí, která je nespokojená s uspořádáním a směřováním státu, má potenciál ohrozit demokratické základy Česka. V situační zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí loňského roku to uvedlo ministerstvo vnitra. Úřad dodal, že skupinu silně ovlivňují konspirační teorie a že je snadno manipulovatelným cílem pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro působení cizí moci.

Více souvisejících

demokracie referendum Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy