Pentagon potvrdil: Zabili jsme velitele somálských islamistů Godaneho

Washington/Mogadišo - Americké ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že během pondělních amerických náletů zahynul velitel somálských islamistických milic Šabáb Ahmed Abdi Godane. Somálské tajné služby ve středu uvedly, že Godane nejspíš zahynul v jednom z vozidel, které v pondělí zasáhl americký bezpilotní letoun.

"Odstranění Godaneho z bitevního pole představuje pro Šabáb symbolickou i operační ztrátu," uvedl Pentagon ve svém dnešním prohlášení. Smrt velitele islamistů potvrdily Spojené státy až po čtyřech dnech. Milice zatím úmrtí svého vůdce, který byl spoluzakladatelem hnutí Šabáb, oficiálně neoznámily."Máme informace, že povstalci už řeší Godaneho nástupnictví," uvedl již ve středu vysoký představitel somálských tajných služeb. Vzhledem k situaci v oblasti se bezpečnostní složky nemohly dostat na místo útoku a případně ohledat Godaneho tělo.Američané útok provedli asi 240 kilometrů jižně od Mogadiša. Bezpilotní letoun zasáhl konvoj několika automobilů, údajně tří nákladních aut a jednoho menšího vozu.Podle Bílého domu je Godaneho smrt výsledkem "dlouholeté usilovné práce" amerických profesionálů ze zpravodajských služeb, armády i policejních složek. "Pod jeho vedením skupina provedla mnoho bombových útoků v Mogadišu i ve střední a severní části Somálska. Godane rovněž dohlížel na plánování útoků proti občanům západních zemí, včetně Američanů, ve východní Africe," dodala Obamova administrativa.Godane patřil k nejhledanějším africkým teroristům od září 2013, kdy somálské milice Šabáb podnikly rozsáhlý atentát na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při němž zahynulo nejméně 67 lidí. Šlo o pomstu Šabábu vůči Keni, která vyslala do Somálska své vojáky na pomoc v boji proti extremistům. Pod Godaneho vedením se somálští radikálové také spojili s teroristickou sítí Al-Káida. Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu sedm milionů dolarů (asi 147 milionů Kč).Jaký důsledek bude mít Godaneho smrt pro hnutí Šabáb, zatím není jasné, poznamenala agentura AP. "Ten, kdo nastoupí na jeho místo, bude žít ve strachu," uvedl mluvčí Pentagonu Steven Warren. Podle analytika Matta Brydena bude nyní muset dojít ke shromáždění regionálních velitelů islamistů, kteří vyberou Godaneho nástupce. Takové setkání bude přitom velmi obtížné a nebezpečné zorganizovat, myslí si Bryden.

Související

Snímek z filmu Černý jestřáb sestřelen (Black Hawk Down), který vyobrazuje poslední bojovou akci americké operace Gothic Serpent, ikonickou bitvu v ulicích Mogadišu. Rozhovor

Pokus o zastavení krize v Somálsku vyústil v proslulou bitvu v ulicích Mogadišu. Výsledek silně ovlivnil zahraniční politiku USA, říká afrikanista

Před třiceti lety, 4. prosince 1992, posvětil tehdejší prezident Spojených států George H. W. Bush vyslání více než 25 tisíc amerických vojáků do Somálska. Mírová operace pod americkým velením - posvěcená ze strany OSN -, do níž se zapojily téměř tři desítky zemí z celého světa, představovala zásadní zvrat v somálské občanské válce, která do té doby byla domácím klanovým konfliktem, hodnotí události Jan Záhořík v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Historik a afrikanista z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, který se dlouhodobě věnuje Rohu Afriky, vysvětluje, že somálská společnost je v vztahu k cizím vlivům a vměšování poměrně konzervativní, což se projevilo v útocích na zahraniční vojáky. Celkový nezdar mise, který v roce 1993 podtrhla ikonická bitva v ulicích Mogadišu, pak podle Záhoříka představoval zásadní moment pro americkou zahraniční politiku.

Více souvisejících

Somálsko USA (Spojené státy americké) Islamistické hnutí Šabáb

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy