Antilopy z Prahy si v JAR prošly peklem, zoo si dnes vyslechla trest

Johannesburg/Praha - Za týrání a zbytečně utracená zvířata přišel trest. Africká asociace zoologických zahrad a akvárií (PAAZA) odebrala zoo v Johannesburgu akreditaci a minimálně na dalších dvanáct měsíců jí pozastavila členství.

Na začátku srpna bylo v Jihoafrické republice kvůli chybějícímu veterinárnímu vyšetření usmrceno osm antilop sitatung, které pražská zoo darovala zoologické zahradě v Johannesburgu. Do Jihoafrické republiky se dostaly 1. srpna letecky přes Frankfurt nad Mohanem, ale úřady jejich dovoz zakázaly. Měly být vráceny zpět, nebo utraceny; po dvou dnech byly usmrceny.

Záležitost dva měsíce vyšetřoval etický výbor PAAZA, jehož členové konstatovali provinění johannesburské zoo ve třech bodech. Za nejzávažnější považovali laxní přístup zoologické zahrady, kam měla zvířata putovat.

V době, kdy byla zvířata na letišti, nejevila prý provinilá zoo o jejich osud žádný zájem. Zvířata byla dva a půl dne zavřená v přepravních bednách bez další dávky sedativ, i když ta z Prahy již přestala působit. Navíc některé neměly ani přístup k vodě, takže všechny byly dehydrované a čtyři z nich ještě před usmrcením zkolabovaly. Nikdo z jihoafrické zoo na letiště nedorazil. K aktivitě její pracovníky nevyburcovaly ani opakované telefonáty vedení pražské zoo.

Etický výbor klade jihoafrické zoologické zahradě rovněž za vinu, že si nezjistila změnu legislativy a chybně informovala českou stranu o tom, jaká vyšetření jsou potřeba.

Navíc johannesburská zoo už v březnu podepsala smlouvu se soukromníkem Clivem Albuttem, že šest z osmi antilop z Prahy pošle na jeho farmu. Dárce přitom o ničem takovém neinformovala, pražská zoo se to dozvěděla náhodou až ve chvíli, kdy byla zvířata v Africe.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

jihoafrická republika ZOO Praha Zvířata

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Poslanci budou vyšetřovat střelbu na FF UK. Zřídili komisi

Poslanecká sněmovna ustanovila desetičlennou komisi, která bude vyšetřovat prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zákonodárci chtějí získat odpovědi na nejasnosti týkající se policejního postupu. Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení komise schválila dolní komora parlamentu jednomyslně. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 4 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bílý dům brzy může pustit vojenské dodavatele na Ukrajinu. Dosud pomáhali přes videohovory

Výzva Bílého domu k tomu, aby se Američané drželi od frontové linie, a i samotné Ukrajiny dál, může brzy přestat platit. Podle dostupných informací může Bílý dům dát ještě letos zelenou armádním dodavatelům, aby mohli opravovat dodané americké zbraně přímo na Ukrajině. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy