USA zabily šéfa bezpečnosti somálských milic Šabáb

Washington/Mogadišo - Během pondělního leteckého útoku amerického bezpilotního letounu v Somálsku byl zabit Abdishakur Tahliil, šéf výzvědného a bezpečnostního křídla islamistických milic Šabáb. Informovala o tom agentura Reuters.

Útok se odehrál u města Saakow, asi 300 kilometrů západně od Mogadiša. Bezpilotní letoun údajně zasáhl vůz, v němž Tahliil seděl. Zda zahynuli i další lidé, americké ministerstvo obrany nesdělilo.

USA letecky zasáhly v Somálsku už v září, při úderu bezpilotního letounu tehdy podle Washingtonu zahynul velitel milic Ahmed Abdi Godane. Godanovým nástupcem se stal Ahmad Umar.

Šabáb chce svrhnout somálskou vládu podporovanou Západem a zemi proměnit v přísný islámský stát.

Související

Mogadišo

Podpora islamistů a extremistů z nečekaných míst? Expert prozradil víc

NÁZOR – Americký ministr zahraničí Mike Pompeo slavil 29. února v Kataru mírovou dohodu mezi Spojenými státy a afghánským Tálibánem, připomíná Michael Rubin v komentáři pro server National Interest. Expert na Blízký východ z think tanku American Enterprise Institute soudí, že dohoda může poskytnout rámec pro odchod amerických vojáků z Afghánistánu, ale mír nepřinese.
Terorismus

Vlna zatýkání v Keni: V souvislosti s útokem v Nairobi zadržely úřady 11 lidí

Keňské úřady zatkly v souvislosti s vyšetřováním úterního útoku hnutí Šabáb na hotelový komplex v Nairobi už 11 lidí. Podle keňského ministra se oproti obdobnému útoku na nákupní centrum z roku 2013 reakce policejních složek zlepšila. Islamisté ale nynějším útokem ukázali, že přes tlak Spojených států a některých afrických zemí jsou stále schopni zasazovat nepříteli citelné údery, informovala dnes agentura AP.

Více souvisejících

Islamistické hnutí Šabáb USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy