Děsivé pozadí krvavého útoku v Tunisu

Teroristický útok v tuniském muzeu, při němž islámští extremisté postříleli 22 lidí, včetně dvou desítek zahraničních turistů, vyvolal novou vlnu otázek. Server rt.com v té souvislosti vyzpovídal britského politického analytika a publicitu Dana Glazebrooka a profesora Briana Levina, experta na terorismus.

Byli podle Glazebrooka západní turisté hlavním cílem masakru v tuniském muzeu? "Ano, myslím si to. S Islámským státem (IS) a těmito skupinami se to má takto - mají dlouhou historii spolupráce se Západem. Pro jejich přitažlivost je nezbytné, aby se nějak pokusily prezentovat protizápadně. Pokud se podíváte na poslední roky, zpívají podle toho samého zpěvníku - ať jde o Libyi a boj proti Kaddáfímu či Sýrii a boj proti Asadovi."

"Ukázalo se, že odchod bojovníků do Sýrie, kde válčí proti Asadovi, byl usnadněn MI5, britskou zpravodajskou službou. To vše vyplynulo během loňských výslechů v Mozambiku," pokračuje analytik v obviňování Západu. "Takže tito hoši jsou na stejné lodi, pomáhají Západu naplnit jeho strategický cíl a destabilizovat tuto oblast. Z tisíců a tisíce lidů, které zabili, tvořili drtivou většinu další muslimové a nebílí lidé. Čas od času musí zabít nějaké Evropany a lidi ze Západu, aby si zachovali fasádu, že tak nějak stojí proti Západu, zatímco pokračují v usnadňování západních strategických zájmů," pokračuje v kontroverzních úvahách Glazebrook.

"Na jednu stranu se odhaduje, že v současnosti tvoří většinu zahraničních bojovníků IS lidé tuniského původu, je jich přes 3000. Rovněž bojují v Libyi, bojují v teroristickém tažení v Alžírsku. Je tomu tak z několika různých důvodů: Částečně jde o část odporu extremistů vůči extrémnímu sekularismu prezidenta Bana Alího a jeho předchůdce (Habíba Burgiby). Ale myslím si, že to hodně souvisí jednoduše s hospodářstvím a penězi. V Tunisku je velmi vysoká nezaměstnanost. Zvěsti říkají, že pokud jdete bojovat za IS, můžete si vydělat až 27 tisíc dolarů za rok (zhruba 650 tisíc korun)," uvádí analytik důvody, které ženou Tunisany do řad džihádistů.

"Do těchto sektářských milicí byly nality miliardy dolarů, když je Saudská Arábie a USA budovaly jako hráz proti odporu osy Sýrie, Íránu a Hizballáhu. Z těchto miliard dolarů se stále dá čerpat," konstatuje Glazebrook.      

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Podle profesora Briana Levina, ředitele Centra pro studium nenávisti a extremismu stojí za masakrem v tuniském muzeu zřejmě skupina Anzar al-Šaría. "Jde o radikální salafistickou teroristickou skupinu, která se začala působit krátce po tuniské revoluci v lednu 2011. Zformoval ji tři měsíce poté muž jménem Abú Ajádh. To je hlavní podezřelý, ačkoliv odnože IS jsou v sousední Libyi rovněž přítomné."

Masakrem má dle Levinova názoru jasný cíl: "Řekl bych, že pokud to spáchala Anzar al-Šaría, nebo to Anzar al-šaría využije k nějaké fůzi s IS, šlo o správné načasování a místo. Jak jsem tvrdil, Tunisko je místem, kam IS vyváží svou verzi radikalismu. Další věc je, že Tunisko má přátelské vztahy se Západem a má silné hospodářství."

"Byla vydána varování ohledně cestování do Tuniska. Jeho největším zdrojem příjmu je ve skutečnosti turismus a nerosty. Jde o demokratickou a Západu nakloněnou společnost. Jeho hospodářství je silné, ale závisí na exportu a turismu. A takový útok může velmi poškodit ekonomiku v místech, která jsou s ohledem na situaci křehká. Mějme na paměti, že Tunisko bylo úspěšným příběhem arabského jara. Je proto vhodným místem a nastala příznivá doba pro skupiny jako je IS a Anzar al-Šaría vtisknout zde radikalismus, stejně jako v okolních zemích," míní profesor.     

Jak hodnotí expert skutečnost, že se k akci formálně přihlásil IS? "Může to být kvůli tomu, že tyto skupiny mají do značné míry stejný cíl- Anzar al-Šaría je napojená na odnože Al-Káidy v severní Africe. Důležitou skutečností zůstává, že to velmi dobře mohl být i IS. Zanechal stopu v severní Africe. Jednou z věcí, o níž IS usiloval, když v roce 2004 ještě fungoval jako Al-Káida v Iráku, byl export terorismu do míst jako je Jordánsko a nyní se mu to daří v oblastech jako je Libye, s níž Tunisko sousedí," uzavírá Levin.  

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

V tuniském městě Súsa zaútočili teroristé. (6.9.2020)

Teroristický útok v Tunisku nedoléhá na turisty. Jsou v bezpečí, uklidňují české cestovky

Teroristický útok na policisty v tuniském přístavním městě Súsa dovolené turistů nejspíš nijak neohrozí. Jejich další pobyt je podle cestovních kanceláří bezpečný a bez nových omezení. I přesto nyní CK evidují zvýšený počet dotazů svých klientů, rušení zájezdů však neregistrují. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Tunisku Islámský stát (IS) Terorismus

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

před 1 hodinou

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini se těší na první zahraniční cestu do ČR. Bude pozitivní, věří

Slovensko má nového prezidenta, jehož první kroky do zahraničí povedou do Česka, jak už to bývá zvykem. Peter Pellegrini v týdnu poskytl rozhovor agentuře TASR, v němž potvrdil, že jeho první zahraniční cesta povede do Česka. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy