Děsivé pozadí krvavého útoku v Tunisu

Teroristický útok v tuniském muzeu, při němž islámští extremisté postříleli 22 lidí, včetně dvou desítek zahraničních turistů, vyvolal novou vlnu otázek. Server rt.com v té souvislosti vyzpovídal britského politického analytika a publicitu Dana Glazebrooka a profesora Briana Levina, experta na terorismus.

Byli podle Glazebrooka západní turisté hlavním cílem masakru v tuniském muzeu? "Ano, myslím si to. S Islámským státem (IS) a těmito skupinami se to má takto - mají dlouhou historii spolupráce se Západem. Pro jejich přitažlivost je nezbytné, aby se nějak pokusily prezentovat protizápadně. Pokud se podíváte na poslední roky, zpívají podle toho samého zpěvníku - ať jde o Libyi a boj proti Kaddáfímu či Sýrii a boj proti Asadovi."

"Ukázalo se, že odchod bojovníků do Sýrie, kde válčí proti Asadovi, byl usnadněn MI5, britskou zpravodajskou službou. To vše vyplynulo během loňských výslechů v Mozambiku," pokračuje analytik v obviňování Západu. "Takže tito hoši jsou na stejné lodi, pomáhají Západu naplnit jeho strategický cíl a destabilizovat tuto oblast. Z tisíců a tisíce lidů, které zabili, tvořili drtivou většinu další muslimové a nebílí lidé. Čas od času musí zabít nějaké Evropany a lidi ze Západu, aby si zachovali fasádu, že tak nějak stojí proti Západu, zatímco pokračují v usnadňování západních strategických zájmů," pokračuje v kontroverzních úvahách Glazebrook.

"Na jednu stranu se odhaduje, že v současnosti tvoří většinu zahraničních bojovníků IS lidé tuniského původu, je jich přes 3000. Rovněž bojují v Libyi, bojují v teroristickém tažení v Alžírsku. Je tomu tak z několika různých důvodů: Částečně jde o část odporu extremistů vůči extrémnímu sekularismu prezidenta Bana Alího a jeho předchůdce (Habíba Burgiby). Ale myslím si, že to hodně souvisí jednoduše s hospodářstvím a penězi. V Tunisku je velmi vysoká nezaměstnanost. Zvěsti říkají, že pokud jdete bojovat za IS, můžete si vydělat až 27 tisíc dolarů za rok (zhruba 650 tisíc korun)," uvádí analytik důvody, které ženou Tunisany do řad džihádistů.

"Do těchto sektářských milicí byly nality miliardy dolarů, když je Saudská Arábie a USA budovaly jako hráz proti odporu osy Sýrie, Íránu a Hizballáhu. Z těchto miliard dolarů se stále dá čerpat," konstatuje Glazebrook.      

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Podle profesora Briana Levina, ředitele Centra pro studium nenávisti a extremismu stojí za masakrem v tuniském muzeu zřejmě skupina Anzar al-Šaría. "Jde o radikální salafistickou teroristickou skupinu, která se začala působit krátce po tuniské revoluci v lednu 2011. Zformoval ji tři měsíce poté muž jménem Abú Ajádh. To je hlavní podezřelý, ačkoliv odnože IS jsou v sousední Libyi rovněž přítomné."

Masakrem má dle Levinova názoru jasný cíl: "Řekl bych, že pokud to spáchala Anzar al-Šaría, nebo to Anzar al-šaría využije k nějaké fůzi s IS, šlo o správné načasování a místo. Jak jsem tvrdil, Tunisko je místem, kam IS vyváží svou verzi radikalismu. Další věc je, že Tunisko má přátelské vztahy se Západem a má silné hospodářství."

"Byla vydána varování ohledně cestování do Tuniska. Jeho největším zdrojem příjmu je ve skutečnosti turismus a nerosty. Jde o demokratickou a Západu nakloněnou společnost. Jeho hospodářství je silné, ale závisí na exportu a turismu. A takový útok může velmi poškodit ekonomiku v místech, která jsou s ohledem na situaci křehká. Mějme na paměti, že Tunisko bylo úspěšným příběhem arabského jara. Je proto vhodným místem a nastala příznivá doba pro skupiny jako je IS a Anzar al-Šaría vtisknout zde radikalismus, stejně jako v okolních zemích," míní profesor.     

Jak hodnotí expert skutečnost, že se k akci formálně přihlásil IS? "Může to být kvůli tomu, že tyto skupiny mají do značné míry stejný cíl- Anzar al-Šaría je napojená na odnože Al-Káidy v severní Africe. Důležitou skutečností zůstává, že to velmi dobře mohl být i IS. Zanechal stopu v severní Africe. Jednou z věcí, o níž IS usiloval, když v roce 2004 ještě fungoval jako Al-Káida v Iráku, byl export terorismu do míst jako je Jordánsko a nyní se mu to daří v oblastech jako je Libye, s níž Tunisko sousedí," uzavírá Levin.  

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

V tuniském městě Súsa zaútočili teroristé. (6.9.2020)

Teroristický útok v Tunisku nedoléhá na turisty. Jsou v bezpečí, uklidňují české cestovky

Teroristický útok na policisty v tuniském přístavním městě Súsa dovolené turistů nejspíš nijak neohrozí. Jejich další pobyt je podle cestovních kanceláří bezpečný a bez nových omezení. I přesto nyní CK evidují zvýšený počet dotazů svých klientů, rušení zájezdů však neregistrují. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Tunisku Islámský stát (IS) Terorismus

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy