Námořní síly NATO zmařily útok somálských pirátů na norský tanker

Mogadišo - Somálští piráti zaútočili v sobotu v nočních hodinách na norský tanker, příslušníkům protipirátské mise Severoatlantické aliance se však podařilo útok překazit. Jak v neděli informuje agentura Reuters, síly NATO zajaly při zásahu sedm pirátů.

Piráti se pokusili unést norský tanker MV Front Ardenne. Zaútočili na něj granáty a puškami. Útok ale pirátům překazila kanadská bojová loď Winnipeg, která tankeru přijela na pomoc společně s britskou a americkou lodí.

Když piráti zpozorovali, že se blíží válečné lodě sil NATO, naházeli většinu zbraní do moře a pokusili se na malém člunu uprchnout. Kanadská loď ale piráty na malém člunu pronásledovala a po několika hodinách se jim podařilo zadržet sedm pirátů. Posádka lodi Winnipeg je vyslechla a poté byli propuštěni.

Přestože se útočníci pokusili zbavit všech zbraní, kanadští námořníci na jejich člunu nalezli protitankový granát. Posádka kanadské lodi výbavu pirátského člunu zdokumentovala a poté musela útočníky propustit. „Kanada nemá mandát, aby je mohla v rámci mise zadržet,“ vysvětlil mluvčí kanadské lodi Winnipeg Michael McWhinnie.

K neúspěšnému pokusu o únos došlo jen den poté, co somálští piráti zajali belgickou loď, na jejíž palubě se nachází desetičlenná posádka, z toho nejméně sedm Evropanů. V sobotu se nizozemským námořníkům podařilo osvobodit tanker s dvacetičlennou jemenskou posádkou na palubě a zajali při tom sedm pirátů.

V roce 2008 somálští piráti přepadli a unesli desítky lodí s posádkami a nechali si za ně vyplácet výkupné, 17 lodí a přibližně 260 členů jejich posádek stále drží v zajetí. V oblasti Adenského zálivu přitom hlídkují mezinárodní flotily, které mají obchodní lodě a jejich posádky před řáděním pirátů chránit.

Skupinky somálských pirátů operují v rychlých člunech a snaží se dostat na paluby nákladních lodí. Unesená plavidla a posádky se stávají předmětem vyjednávání o výkupné od majitelů unesených lodí.

Adenský záliv na severu Somálska je důležitou námořní stezkou mezi Evropou a Asií, kvůli pirátům ale také jednou z nejnebezpečnějších námořních cest. Pirátství se tam stalo sice riskantním, ale výnosným obchodem, protože piráti za unesené lodě inkasují výkupné v milionech dolarů.

Související

Rudolf Špoták (Piráti)

Plzeňský hejtman Špoták chce vést Piráty. A sesadit Bartoše

Rudolf Špoták, který zastává post hejtmana Plzeňského kraje, se rozhodl, že v lednu příštího roku bude kandidovat proti Ivanu Bartošovi na pozici předsedy politické strany Piráti. Toto rozhodnutí oznámil na svém profilu sociální sítě X (dříve Twitter).
Ovoce, ilustrační fotografie.

Piráti navrhují kvůli inflaci snížit DPH u ovoce a zeleniny

Piráti chtějí kvůli inflaci snížit DPH u zeleniny a ovoce z 15 na deset procent. Zabránit dopadům tohoto opatření na rozpočet má současný růst sazby z 15 na 21 procent u slazených nápojů, řekl dnes ve Sněmovně novinářům předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Změnu by mohli Piráti při širší shodě koalice prosazovat jako pozměňovací návrh daňového balíčku.

Více souvisejících

Piráti

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy