Při misi ve Středoafrické republice zemřel voják mírových jednotek OSN

Bangui – Při misi v Středoafrické republice byl zabit nejméně jeden voják mírových jednotek OSN. Zemi dlouhodobě zmítají nepokoje a násilnosti, které vyvolal převrat v roce 2013.

Během střetu s ozbrojenými útočníky na severním předměstí hlavního města Bangui zemřel nejméně jeden voják sloužící pod OSN. Prudká střelba z automatických zbraní podle místních obyvatel převážně muslimské čtvrti se strhla okolo třetí hodiny nad ránem a palba pokračovala ještě několik hodin.

Vojáci se dostali pod palbu, když v rámci operace chtěli zadržet osoby, po kterých se pátrá kvůli různým zločinům. Kromě jednoho mrtvého na místě zůstalo i několik zraněných.

RCA: la Minusca attaquée à Bangui http://t.co/cu7mYDQtBU pic.twitter.com/mFnjLHsaxr

— RFI Afrique (@RFIAfrique) 2. Srpen 2015

Středoafrickou republiku sužuje násilí od převratu z března 2013, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V této převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině loňského ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou reprezentovanou milicemi anti-balaka.

V konfliktu zahynuly tisíce lidí a další statisíce musely opustit své domovy. Obě strany sporu se vzájemně obviňují z válečných zločinů včetně etnických čistek. Humanitární pomoc v současnosti potřebují už téměř všichni ze zhruba 4,6 milionu obyvatel Středoafrické republiky.

Související

Wagnerova skupina v Rostově na Donu (24. června 2023).

Wagnerovci v Africe zůstávají. Kreml by je nezvládl nahradit, říkají analytici

Představitelé ruského ministerstva zahraničí několik hodin po ukončení vzpoury šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina telefonovali do Středoafrické republiky, aby ujistili prezidenta Faustina-Archangea Touadéra o pokračování nasazení tisíců bojovníků v jeho zemi. Pro Kreml by totiž mohlo být velmi náročné nahradit přítomnost Wagnerovy skupiny, která tamní prostředí už zná a má důležité kontakty. 

Více souvisejících

Středoafrická republika OSN

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy