Děsivé zážitky českého turisty z Egypta: Co zažil?

Hurghada – Český turista Tomáš Prokop se se svou manželkou vydal na dovolenou do Egypta. Dorazili tam v sobotu a teď nemohou zpět domů. Pro iDNES.cz popisuje otřesné zážitky z demonstrací.

Fotograf Prokop se svou ženou jezdí do Egypta, konkrétně do města Hurghada, pravidelně. Mají tam již mnoho přátel, ale teď se ocitli v ohrožení života. Sotva do země dorazili, museli utíkat před rozběsněným davem, který se hnal ulicemi. „Teď tu zažíváme už třetí demonstraci,“ říká.Ve městě bydlí v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu, který jim jako jediný skýtá ochranu. V ulicích jsou ohroženi. Poznali to hned v den, kdy si poprvé vyrazili na kávu. „Najednou začali zavírat všechny krámy a kavárny. Demonstranti začali vytahovat tyče a klacky a příznivci se začali bránit proti odpůrcům Mubaraka.“„Dav se valil ulicí a všichni turisté museli utíkat. Kdo to nestihl, toho Egypťané zavřeli v restauraci, aby ho ochránili. Nám se podařilo utéct a ukryli jsme se do bezpečí hotelu,“ popisuje krizovou situaci.Policie tu není, v ulicích je nebezpečnoTomáš Prokop pro iDNES.cz potvrzuje i informaci, že v ulicích měst není policie. Podle něho tam policisté občas hlídkují, prohlížejí okolí, ale jakmile se chystá demonstrace, policisté zmizí a není po nich památky.S manželkou se stali svědky probíhajících demonstrací, nafotil jejich účastníky, ale Egypťany brání. Podle něho se protestující snaží ochraňovat turisty a nechtějí jim ublížit. Zároveň však dodává, že slyšel informaci, že pokud se situace neuklidní, mohli by demonstranti začít brát turisty jako rukojmí.Jíme rýži a nemůžeme odsudKvůli zvyšujícím se cenám potravin se změnilo i složení jejich stravy. Tomáš Prokop se svěřuje, že místo kuřecího či hovězího masa dostávají pouze rybu a k ní těstoviny nebo rýži.Zároveň ani nemají dostatečný přehled o situaci v zemi, protože prezident Mubarak zastavil vysílání televizí CNN i Al-Džazíry. Nefungoval ani internet, ten začal jít až ve středu.Neví, kdy se ze země dostanou. Měli v ní s manželkou strávit čtrnáct dní, ale je možné, že je cestovní kancelář nuceně odveze již dříve. O tom, že by odletěli na vlastní pěst, neuvažuje.„Mezi českými turisty se tu šíří, že nás všechny nuceně odvezou nejpozději v sobotu. Ale to není potvrzené, zítra uvidíme, co nám na to řekne delegátka.“„Silnice do Káhiry nebo do Luxoru nefungují a je to dost nebezpečné. Navíc v Káhiře utekli nějací vězni, což je také problém,“ dodává pro iDNES.cz s tím, že počká, jak s nimi naloží cestovní kancelář.

Související

Více souvisejících

Egypt

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy