Čeští novináři utíkají z Egypta - napadá je tam tajná policie!

Káhira – V Egyptě i nadále probíhají masové demonstrace a lidé požadují odstoupení prezidenta Mubáraka. Do nebezpečí se tam však začali dostávat i čeští novináři, což je velmi neobvyklá situace. Informují o tom lidovky.cz.

Čeští novináři se dostávali do velmi nebezpečných situací. A tak se, stejně jako jejich zahraniční kolegové, rozhodli ze země odcestovat. Ani to však nebylo tak snadné, jak si představovali.Zpravodajské týmy byly několikrát pozatýkány, novináři byli okradeni a museli platit výkupné. Zpět do České republiky se dostali díky výrazné pomoci ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.Tajná policie zatýká novinářeV okolí demonstrací si udělali stanoviště takzvaní „kriminálníci“. Z části se zřejmě jedná o vězně uprchlé z egyptských věznic. Mnozí z nich mají zbraně a spolupracují s tajnou policií. A společně útočí na novináře.Z českých žurnalistů se dostal do potíží například štáb České televize. „Pokusili jsme se odjet z hotelu na letiště a předčasně ukončit náš pobyt. Vyrazili jsme krátce po skončení zákazu vycházení, ujeli jsme zhruba 200 metrů, než jsme byli přepadeni tlupou lidí v civilu. Ohrožovali nás zbraněmi a stříleli do vzduchu. Ukradli nám počítač a kolegům z Mladé fronty část fotoaparátu. Incidentu přihlížel voják, který se marně snažil situaci zmírnit. Když jsme byli propuštěni, ujeli jsme dalších 500 metrů, než nás znovu zastavila domobrana. Převezli nás na neznámé místo, kde nás nechali sedět asi tři čtvrtě hodiny v autě. Poté nás vyzvedla egyptská tajná policie, prohlásila nás za špiony a převezla na policejní stanici, kterou demonstranti v minulých dnech vypálili. Tam jsme strávili další dvě hodiny, než jsme byli bez vysvětlení propuštěni,“ řekl pro ČT24 Martin Jonáš.S loupeživými bandami se setkali i redaktoři MF DNES. Fotograf Jan Zátorský se po setkání s ozbrojenou skupinou musel rozloučit s částí fotoaparátu. „Mířil mi na hlavu pistolí a ptal se mne, zda tahle věc je dárek pro něj. Podíval jsem se do hlavně té zbraně a řekl jsem: 'samozřejmě'. Byl to naštěstí jen blesk k mému foťáku, tak si ho vzal,“ řekl pro lidovky.cz.Další novinář z týchž novin musel zase absolvovat prohlídku, při níž mu tajná policie prohledala notebook i datovou kartu.Problémy se nevyhnuly ani fotoreportérovi Reflexu Janu Šibíkovi. „Zastavili mne hned ve druhé ulici za hotelem, taxikář jel přímo k nim, i když jsem na něj křičel, ať jede na druhou stranu. Hned jak mne začali tahat z auta, strčil jsem jim peníze a než se vzpamatovali, nasedl jsem a ujel,“ svěřil se. 

Související

Více souvisejících

Egypt

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 30 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy