Maroko zatklo další podezřelé z vraždy turistek, v oblasti hrůzného činu byli i Češi

V Maroku zatkli další tři muže podezřelé z vraždy dvou turistek ze Skandinávie. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom dnes informovala agentura AFP. Jednoho muže zadržela policie už na začátku týdne v Marrákeši. Těla skandinávských turistek zavražděných v Maroku našel v pondělí francouzský pár. Žena popsala norskému listu VG, že by chtěla na pohled, který se Francouzům na stan dívek z Norska Dánska naskytl, zapomenout. VG hovořil i se dvěma Čechy, kteří byli v oblasti. Dánské ministerstvo zahraničí vydalo varování k cestám do Maroka. Vražda je připisována čtyřem mužům a vyšetřuje se jako teroristický čin.

Čtyřiadvacetiletá Dánka Louisa Vestagerová Jespersenová a osmadvacetiletá Norka Maren Uelandová se vypravily na horu Túbkál a postavily si stan poblíž obce Imlíl, která slouží jako výchozí bod k výstupu.

Podle VG policie podezírá z vraždy čtveřici Maročanů, kteří byli identifikováni a slíbili věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). VG otiskl fotografie tří z nich.

Mrtvé našli Francouzi, kteří odmítli sdělit svá jména nechat se vyfotografovat, aby nemuseli podávat další svědectví. Dnes se z Maroka vracejí domů. Žena řekla VG, že v pondělí ráno panoval v okolí Imlílu klid a že neviděli žádné jiné evropské turisty.

"Byl to hrozný šok," řekla o prvním pohledu na otevřený stan dívek. Francouzi prý scénu vyfotografovali, aby mohli policistům ukázat, co našli. "První člověk, na nějž jsme padli, nemluvil anglicky ani francouzsky. Snažili jsme se mu to vysvětlit, ale nerozuměl. Šli jsme dál a našli muže, který mluvil francouzsky, nakonec jsme zavolali policii," sdělila francouzská turistka, která je stejně stará jako mrtvá Norka.

Miloud Rakik :"What is happening is a terrible act and we condemn it stronglyMorocco is a country of tolerance and peace ....The Moroccan people are against terrorism wherever they are ... and will not accept their presence on their land"#morocco #maroc pic.twitter.com/thhsGuSBX9

— Miloud Rakik (@miloudrakik) 19. prosince 2018

Na internetu se objevilo video, které údajně vraždu zachycuje. Zabývá se jím norská policie. Podle VG je na něm doklad totožnosti jednoho z podezřelých a také záběry Imlílu. Bezpečnostní kamera v Imlílu zachytila v pondělí v noci po třetí hodině ráno tři prchající muže.

V Imlílu byli ve středu další turisté připravení stoupat do hor. Byli mezi nimi i Češi Jan a Milan, píše VG. V Imlílu musejí návštěvníci předložit pasy a najmout průvodce. "Ano, půjdeme tam, nebojíme se. Jsme velcí, silní chlapi a nemáme strach," citoval Jana VG.

Dánské ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestami do Maroka s tím, že je nebezpečí terorismu a kriminality. Už v minulosti úřad nedoporučoval chodit do marockých hor jednotlivě, ale využívat místních průvodců a chodit ve větších skupinách.

"Existují náznaky, že tato vražda měla politický motiv a že je teroristickým činem. Jsem rozhořčen a znechucen, distancuji se od takových barbarských a bestiálních činů," sdělil dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

2900 mrtvých, přes 5500 zraněných. Vláda nám nepomáhá, zasažené vesnice ignoruje, tvrdí Maročané

Aktuální oficiální bilance obětí zemětřesení v Maroku dosáhla čísla 2900. Počet zraněných ale prudce vystřelil a podle úřadů jich je nejméně 5500. Mnozí občané Maroka se ale stále nemají kde ubytovat a přespávají venku. Obyvatelé zasažených horských vesnic pak neskrývají zoufalství a rozčarování nad tím, že jim vláda neposkytla dostatečnou pomoc.  
Zemětřesení, ilustrační foto

Počet mrtvých v Maroku překonal 2800. Lidé vyhrabávají své příbuzné sami, vláda o pomoc stále nepožádala

Do Maroka zasaženého ničivým zemětřesením měl už druhý večer odletět speciální USAR tým českých hasičů zaměřený na vyhledávání osob v sutinách. Podobně jako v neděli ale ani v pondělí k odletu nedošlo. Marocká strana totiž stále neposlala oficiální žádost. Česko přitom není jedinou zemí, která s pomocí vyčkává. Počet mrtvých mezi tím stoupl 2800 a lidí se snaží své příbuzné z trosek vyhrabávat vlastníma rukama.

Více souvisejících

Maroko vražda turistek v Maroku norsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy