Surové vraždy turistek v Maroku: Obviněno 15 osob, gang islamistů řídil podomní obchodník

Maročtí žalobci dnes vznesli předběžné obvinění z terorismu proti 15 lidem, kteří jsou podezřelí, že byli spojení s vraždou dvou turistek ze Skandinávie v pohoří Vysoký Atlas. Očekává se, že v následujících dnech budou obviněny další osoby, informovala agentura AP.

Marocký veřejný žalobce v prohlášení uvedl, že obvinění se týká založení gangu s cílem připravit a spáchat teroristické činy a rovněž spáchání promyšlené vraždy. Tři z podezřelých čelí dalšímu obvinění z nabádání ostatních k páchání teroristických činů. Skupina byla podle marockých úřadů ovlivněná ideologií teroristické skupiny Islámský stát (IS).

Těla čtyřiadvacetileté Dánky Louisy Vestagerové Jespersenové a osmadvacetileté Norky Maren Uelandové objevil 17. prosince francouzský pár deset kilometrů od obce Imlíl. Ta slouží jako výchozí bod pro výstup na horu Tubkál, nejvyšší vrchol pohoří Vysoký Atlas.

Čtyři hlavní podezřelí, kteří byly vyslechnuti v Marrákeši, jsou součástí buňky inspirované ideologií IS, ale nemají kontakt s jeho vedením v Sýrii či Iráku, uvedl v minulých dnech šéf marocké protiteroristické jednotky. Své oběti si patrně vybrali náhodně.

Skupinu podle vyšetřovatelů patrně vedl pětadvacetiletý podomní obchodník, který promlouvá ve videu zveřejněném tři dny před zločinem. Čtveřice hlavních podezřelých v něm slibuje věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

2900 mrtvých, přes 5500 zraněných. Vláda nám nepomáhá, zasažené vesnice ignoruje, tvrdí Maročané

Aktuální oficiální bilance obětí zemětřesení v Maroku dosáhla čísla 2900. Počet zraněných ale prudce vystřelil a podle úřadů jich je nejméně 5500. Mnozí občané Maroka se ale stále nemají kde ubytovat a přespávají venku. Obyvatelé zasažených horských vesnic pak neskrývají zoufalství a rozčarování nad tím, že jim vláda neposkytla dostatečnou pomoc.  
Zemětřesení, ilustrační foto

Počet mrtvých v Maroku překonal 2800. Lidé vyhrabávají své příbuzné sami, vláda o pomoc stále nepožádala

Do Maroka zasaženého ničivým zemětřesením měl už druhý večer odletět speciální USAR tým českých hasičů zaměřený na vyhledávání osob v sutinách. Podobně jako v neděli ale ani v pondělí k odletu nedošlo. Marocká strana totiž stále neposlala oficiální žádost. Česko přitom není jedinou zemí, která s pomocí vyčkává. Počet mrtvých mezi tím stoupl 2800 a lidí se snaží své příbuzné z trosek vyhrabávat vlastníma rukama.

Více souvisejících

Maroko vražda turistek v Maroku Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy