Plejtvák téměř spolkl potápeče. VIDEO je hitem internetu

Zážitkem jako biblický prorok Jonáš, který strávil tři dny v břiše velryby, se může pochlubit jihoafrický potápěč a fotograf Rainer Schimpf. Toho minulý měsíc při sledování delfínů a žraloků u jihoafrického pobřeží města Port Elizabeth omylem téměř spolkl plejtvák Brydeův, napsala agentura AFP.

Kuriózní zkušenost jako zázrakem přežil a stal se hitem internetu.

"Soustředil jsem se na žraloky, protože chcete vědět, jestli je žralok před vámi nebo za vámi, vlevo nebo vpravo..., pak se náhle setmělo," cituje web televize Fox News jednapadesátiletého potápěče.

Schimpf byl ve vodě jen několik minut, než se plejtvák objevil. Fotograf se skupinou dalších potápěčů sledovali migrační tah sardinek. Při této událost se totiž shromažďují i další mořští živočichové, jako například delfíni nebo žraloci, kteří si zde mohou snadno přijít ke kořisti.

"Cítil jsem tlak kolem pasu a okamžitě jsem věděl, co se děje," uvedl Schimpf. Plejtvák si ale podle něj ihned uvědomil, že o potápěče nemá zájem a vyplivl ho.

Plejtvák Brydeův dosahuje délky až 11 metrů a váhy zhruba 15 tun. Živí se především malými rybami a krylem.

Související

Ilustrační foto

Potápěč nepřežil komplikace při ponoru ve Slezské Hartě, patrně mu zamrzl dýchací přístroj

Osmačtyřicetiletý potápěč v neděli odpoledne zemřel po ponoru do vod Slezské Harty na Bruntálsku. Pravděpodobně mu zamrzl dýchací přístroj, muž se pak rychle vynořil. Další potápěč, který měl také při ponoru technické problémy, je v nemocnici. ČTK o události informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová uvedla, že muž zemřel po převozu do nemocnice.

Více souvisejících

Potápění Velryby Moře jihoafrická republika zajímavosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy