Černé skříňky z havarovaného boeingu bude analyzovat Franice, Německo odmítlo

Černé skříňky z havarovaného etiopského Boeingu 737 MAX 8 bude analyzovat francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA). Oznámil to dnes jeho mluvčí, a to krátce poté, co podobný úřad v Německu odmítl skříňky přijmout s odkazem na to, že jde o nový model, na který není vybaven. Informovala o tom agentura Reuters.

Etiopské aerolinky Ethiopian Airlines dnes původně oznámily, že kvůli nedostatku technické kapacity pošlou černé skříňky k analýze do Německa. Německý Spolkový úřad pro vyšetřování leteckých nehod (BFU) to ale následně odmítl. "Toto (Boeing 737 MAX 8) je nový typ letadla s novými černými skříňkami a s novým softwarem. My to udělat nemůžeme," odůvodnil rozhodnutí BFU jeho mluvčí Germout Freitag.

Obě černé skříňky, tedy zapisovač hovorů v pilotní kabině i záznamník s technickými údaji o letu, byly nalezeny na místě neštěstí, zhruba 60 kilometrů od etiopského hlavního města Addis Abeba. Skříňky jsou poškozené, uvedli američtí experti, kteří jsou ale přesvědčeni, že do 24 hodin od stažení dat bude možné mít nějaké prvotní výsledky.

Mluvčí Ethiopian Airlines Asrat Begashaw dnes zdůraznil, že stále není jasné, co se v neděli stalo. Pilot havarovaného letadla ale podle něj hlásil potíže s řízením stroje. Mluvčí tak popřel jednu z verzí o externí příčině pádu letadla, jako je například srážka s ptáky.

"Pilot hlásil potíže s řízením stroje a požádal, aby se mohl vrátit. A skutečně mu bylo povoleno vrátit se zpět (na letiště v Addis Abebě)," cituje agentura Reuters mluvčího společnosti.

Památku obětí neštěstí dnes na místě, kam se letoun v neděli zřítil, uctili jejich rodiny a přátelé. Pod provizorním obloukem z květin ve vyprahlé oblasti za etiopskou metropolí pokládali další květiny, fotografie i vzkazy.

Mluvčí společnosti Ethiopian Airlines rovněž oznámil, že záchranáři nebudou identifikovat těla obětí. Kvůli silnému nárazu totiž našli jen části lidských pozůstatků. Cestující v havarovaném stroji pocházeli z 35 zemí.

Po celém světě byly dosud z provozu preventivně vyřazeny zhruba dvě třetiny z 371 letadel tohoto modelu. Před necelým půlrokem totiž havaroval stejný model boeingu indonéské společnosti - krátce po startu spadl do Jávského moře. Zahynulo tehdy 189 lidí.

Nové boeingy mohly dosud létat ve Spojených státech, kde se tato letadla vyrábějí a kde se za jejich letuschopnost postavil Federální úřad pro letectví (FAA). Prezident Donald Trump ale dnes oznámil, že letadla MAX 8 a MAX 9 už nemohou létat ani v USA, než se zjistí, co způsobilo nehodu v Etiopii. Předtím podobné rozhodnutí přijala i Kanada.

Podle některých odborníků se může vyšetřování příčin havárie táhnout měsíce. Příčiny loňské havárie indonéského letadla nebyly dosud zjištěny.

Související

Boeing 737 Lion Air, autor: Dani Wid

Při leteckých nehodách letos zahynulo 293 lidí, o polovinu méně než loni

Při leteckých haváriích letos zemřelo 293 lidí, což je téměř poloviční počet oproti předchozímu roku, a rok 2019 se tak stal co do počtu mrtvých při nehodách třetím nejbezpečnějším od druhé světové války. Ve své předběžné zprávě o tom dnes informovalo hamburské středisko pro vyhodnocování údajů leteckých nehod JACDEC. Nejtragičtější nehodou letos byl březnový pád letadla etiopských aerolinek, při němž zahynulo 157 lidí.
Boeing 737 MAX

Malér za malérem. Šéf Boeingu připustil chyby, získat důvěru zpět bude těžké

Šéf americké společnosti Boeing dnes připustil, že se firma dopustila chyby při zavádění problematického systému varování v pilotní kabině letounů Boeing 737 MAX. Zároveň předpověděl, že potrvá nějaký čas, než výrobce znovu získá důvěru zákazníků, otřesenou dvěma leteckými katastrofami s 346 oběťmi na životech. Ty vedly k zákazu létání zmíněných strojů po celém světě.

Více souvisejících

zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019) Etiopie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy