Zřícení boeingu v Etiopii: Piloti se řídili předepsanými pokyny, nebylo to nic platné

Piloti havarovaného Boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines, na jehož palubě 10. dubna zahynulo 157 lidí, postupovali podle předepsaných pokynů, ale kontrolu nad strojem přesto nezískali. Vyplývá to z předběžných výsledků vyšetřování, o kterých na dnešní tiskové konferenci podle agentury AP informovala etiopská ministryně dopravy Dagmawit Mogesová. Společnost Boeing uvedla, že si předběžnou zprávu prostuduje.

Letadlo se zřítilo několik minut po startu z etiopské metropole Addis Abeby za okolností velmi podobných těm, které provázely loňskou nehoduletadla téhož typu společnosti Lion Air v Indonésii. Tehdy o život přišlo 189 lidí. Od nehody v Etiopii nejsou stroje 737 MAX v provozu.

Havarovaný etiopský letoun se dostal do situace, kdy jeho přední část byla opakovaně tlačena k zemi, uvedla dnes ministryně. "Posádka prováděla opakovaně postup předepsaný výrobcem (stroje), ale nebyla schopná dostat letoun pod kontrolu," prohlásila Mogesová. Vyšetřovatelé doporučili společnosti Boeing, aby zkontrolovala ovládací systém letadla.

Podle agentury AP odborníci prověřuji roli stabilizačního systému, známého jako MCAS, který za některých podmínek může automaticky tlačit přední část stroje k zemi, aby tak předešel aerodynamickému vztlaku. Předběžná zpráva o příčině pádu indonéského letadla Lion Air přitom konstatovala, že piloti nad letounem ztratili kontrolu, když tento systém opakovaně poslal letoun do střemhlavého letu k zemi. Předběžná zpráva o havárii v Etiopii ale MCAS přímo nezmiňuje.

Podle mezinárodních pravidel předběžné výsledky vyšetřování neurčují přímo viníka nehody, poznamenala agentura Reuters. Neposkytují ani podrobnou analýzu letu, která může trvat i rok.

Ethiopian Airlines dnes v prohlášení uvedly, že jsou "velmi pyšné na vysoce profesionální postup" svých pilotů. Zároveň vyjádřila lítost nad tím, že se jim nepodařilo dostat stroj pod kontrolu, napsala stanice BBC na svém webu.

Podle leteckého analytika Davida Hasse jsou závěry předběžného vyšetřování významné zejména proto, že propojují nehody v Etiopii a Indonésii. "Zajímavé na tomto případu je, že se zdá, že obě havárie měly stejný důvod. Otázkou je, zda měl být provoz Boeingu 737 MAX zakázán po nehodě Lion Air a před nehodou Ethiopian Airlines," uvedl podle AP expert.

Související

Boeing 737 Lion Air, autor: Dani Wid

Při leteckých nehodách letos zahynulo 293 lidí, o polovinu méně než loni

Při leteckých haváriích letos zemřelo 293 lidí, což je téměř poloviční počet oproti předchozímu roku, a rok 2019 se tak stal co do počtu mrtvých při nehodách třetím nejbezpečnějším od druhé světové války. Ve své předběžné zprávě o tom dnes informovalo hamburské středisko pro vyhodnocování údajů leteckých nehod JACDEC. Nejtragičtější nehodou letos byl březnový pád letadla etiopských aerolinek, při němž zahynulo 157 lidí.
Boeing 737 MAX

Malér za malérem. Šéf Boeingu připustil chyby, získat důvěru zpět bude těžké

Šéf americké společnosti Boeing dnes připustil, že se firma dopustila chyby při zavádění problematického systému varování v pilotní kabině letounů Boeing 737 MAX. Zároveň předpověděl, že potrvá nějaký čas, než výrobce znovu získá důvěru zákazníků, otřesenou dvěma leteckými katastrofami s 346 oběťmi na životech. Ty vedly k zákazu létání zmíněných strojů po celém světě.

Více souvisejících

zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019) Boeing 737 MAX Etiopie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy