Cyklony zpustošený Mosambik žádá miliardy dolarů. Trpí hlavně děti, jsou i zneužívány

Mosambik žádá 3,2 miliardy dolarů (přes 74 miliard korun) na rekonstrukci a financování humanitární pomoci poté, co byl letos zasažen dvěma tropickými cyklony. Vláda dnes částku oznámila před konáním konference mezinárodních dárců, která má začít v pátek ve zvlášť zasaženém pobřežním městě Beira. Cílová suma vychází z vládního odhadu, který potvrdila Světová banka, OSN i Evropská unie. Informaci přinesla agentura AP. Cyklony Idai a Kenneth zabily v Mosambiku přes 650 lidí.

Podle některých humanitárních pracovníků to nejhorší obyvatele Mosambiku teprve čeká. Bouře smetly úrodu z polí krátce před sklizní, někteří lidé tak budou zcela odkázáni na darované jídlo. Další sklizeň bude totiž nejdříve v březnu příštího roku.

Nedostatkem potravin podle některých odhadů v zemi trpí více než 1,3 milionu lidí. "Pokud se lidem dostane pomoci, budou jíst. Pokud ne, jíst nebudou," řekl AP mluvčí humanitární organizace CARE.

Cyklon Idai udeřil v polovině letošního března a způsobil rozsáhlé záplavy v centrální části země, kde roste většina obilí.

Devastation caused by #Idai and #Kenneth is a wake-up call about more high-impact tropical cyclones, coastal flooding and intense rainfall linked to #climatechange, says WMO fact-finding report released for #Mozambique reconstruction donor conference https://t.co/Cn3TEuLujM pic.twitter.com/KTY9tKaY7o

— WMO | OMM (@WMO) 29. května 2019

Šest týdnů na to zasáhl nejsevernější provincii Cabo Delgado cyklon Kenneth. V těchto místech je přitom taková bouře nevídaná. Kenneth smetl rozsáhlé části pobřežních osídlení, některé oblasti jsou přitom stále nedostupné.

Podle mluvčího britské humanitární organizace Save The Children důsledky bouří dopadají především na děti. Hodně jich nemůže chodit do školy a musí pracovat. Některé čelí sexuálnímu i jinému zneužívání.

V mnoha oblastech také není čistá pitná voda. Na pomoc v postižených lokalitách se přitom zatím podařilo vybrat pouze 30 procent částky, kterou požadovala OSN.

Letos poprvé v historii zasáhly zemi dva cyklony v jedné sezóně. Mosambické 2400 kilometrů dlouhé pobřeží Indického oceánu je jedno z nejvíce citlivých na projevy globální oteplování, píše AP.

Související

Cyklon Idai

Následky bouře Idai jsou katastrofální: Země dostanou na obnovu 700 milionů dolarů, nebude to stačit

Světová banka poskytne třem africkým státům postiženým nedávným cyklonem Idai podporu ve výši 700 milionů dolarů (přes 16 miliard korun). Peníze jsou určeny na opravu infrastruktury, zajištění zdrojů pitné vody a na opatření proti šíření nemocí. S odkazem na vyjádření instituce o tom dnes informovala agentura Reuters. Bouře způsobila v polovině letošního března v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi rozsáhlé škody a zabila více než tisíc lidí.
Cyklon Idai

Mosambik zasáhne další cyklón. Už řádí na Komorách

Silná tropická bouře má v pátek zasáhnout Mosambik, který se stále vzpamatovává z ničivého cyklónu Idai, jenž zasáhl oblast minulý měsíc. Místní úřady nyní evakuovaly z regionu nejméně 5000 lidí. Blížící se cyklón Kenneth v noci na dnešek udeřil na Komorských ostrovech, kde si vyžádal nejméně tři oběti. Poryvy větru dosahovaly podle agentury Reuters rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Více souvisejících

cyklon Idai (březen 2019) Mozambik

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy