Masakr v Nairobi: 62 mrtvých. Stojí za vražděním "Bílá vdova" z Británie?

Nairobi - Teroristický útok v Keni iniciovala zřejmě britská běloška, která konvertovala k islámu, a to jako pomstu za uvěznění a souzení jejího partnera keňskými úřady. S odvoláním na keňské vyšetřovatele to uvedl na svém serveru britský deník Daily Mirror.

Mezi mrtvými extremisty somálských islamistických milicí Šabáb se našlo tělo bělošky, kterou se nyní experti snaží identifikovat. Spekuluje se, že jde o Samanthu Lewthwaiteovou (29), přezdívanou Bílá vdova, která byla provdaná za sebevražedného atentátníka, jenž se podílel na pumových útocích v londýnské hromadné dopravě v červenci 2005.

Masakr v nákupním středisku v keňské metropoli Nairobi měl být odpovědí na dopadení londýnského rodáka Jermainea Granta.

Lewthwaiteová s ním údajně plánovala provést pumové útoky v keňských přímořských letoviscích. Policie ale dopadla dvojici v jejich bytě v Mombase v prosinci 2011. Lewthwaiteové se však podařilo uprchnout a úřady po ní od té doby marně pátraly.Grant (31) měl být od pondělka souzen v Mombase, ale proces byl odložen kvůli víkendovému incidentu v Nairobi, který svým načasováním zjevně s chystaným procesem souvisí. Pokud se tedy definitivně potvrdí, že organizátorkou přepadení s desítkami mrtvých byla skutečně Lewthwaiteová.

Drama v keňské metropoli však pokračuje. V centru Nairobi se po tři dny ozývala střelba a z komplexů stoupal dým. Teroristé zabili nejméně 62 lidí a 200 dalších jich zranili. Vojáci objekt dál prohledávají a pátrají po útočnících. Není totiž jisté, kolik jich přesně bylo. Keňské úřady už dříve oznámily, že jejich jednotky zneškodnily nejméně tři teroristy a deset jich zatkly. Někteří z nich na sobě měli ženské oblečení.

Mezi oběťmi byly téměř dvě desítky cizinců z Francie, Kanady, Nizozemska, Indie nebo třeba Číny. Tisíce Keňanů v předešlých dnech darovaly svou krev k léčbě téměř 200 zraněných, píše rozhlas.cz. 

Ze světa přicházejí projevy solidarity. Americký prezident Barack Obama odsoudil teroristický útok a nabídl africké zemi svou pomoc.

Šabáb v Somálsku od roku 2007 bojuje o ovládnutí země, během posledních dvou let ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili ozbrojence z mnoha dosavadních bašt, včetně metropole. Právě kvůli tomu, že v roce 2011 se do boje se somálskými milicemi zapojily keňské jednotky, začali příslušníci milicí útočit na keňském území. Za poslední dva roky se jim připisuje několik útoků. Nynější akce byla nejkrvavější od roku 1998, kdy al-Káida zaútočila na americké velvyslanectví v Nairobi se dvěma stovkami obětí na životech.

Související

Terorismus

Islamisté z hnutí Šabáb terorizují Keňu. Při přestřelce zemřely čtyři děti

Čtyři žáci základní školy byli zabiti poté, co se na východě Keni dostali do přestřelky mezi policií a údajnými ozbrojenci ze somálské islamistické milice Šabáb. Informoval o tom dnes sever BBC. Zřejmě tak podle něj pokračuje zvýšená aktivita islamistů v Keni, kteří v neděli při přepadení letecké základny na jihu země zabili tři Američany. Současný pokus o proniknutí na jinou základnu, kde byli přítomni britští vojáci, skončil neúspěšně.
Keňská policie

V Keni pozatýkali islamisty z hnutí Šabáb, plánovali útok na čínskou farmu

Keňská policie překazila na východě země zřejmě další útok somálských islamistů z teroristického hnutí Šabáb, tentokrát namířený proti čínské stavební firmě. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval oblastní policejní šéf David Kerina. Minulý týden radikálové Šabábu přepadli hotelový komplex v Nairobi a zabili při tom 21 lidí a tři desítky zranili.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Keni

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

Netanjahu: Jdeme si pro vítězství. Izrael podnikne invazi do Rafahu bez ohledu na příměří

Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V úterý to prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že k tomuto kroku dojde bez ohledu na výsledek jednání dohody o příměří.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy