V Nairobi se opět střílí. Povraždili jste 137 lidí, svalují islamisté vinu na vládu

Nairobi - Somálské islamistické milice Šabáb, k nimž se hlásí teroristické komando, jež od soboty vraždilo v nairobském obchodním centru, dnes obvinily keňské bezpečnostní síly ze smrti 137 rukojmích. Vládní mluvčí obvinění vzápětí popřel a potvrdil, že stále platí 61 mrtvých civilistů. K uctění památky obětí začal v Keni třídenní státní smutek. Speciální týmy v troskách komplexu hledají těla dalších možných obětí i útočníků a prověřují, zda někde nezůstaly nastražené nálože.

Šabáb na svém twitterovém účtu uvedl, že o život přišlo 137 rukojmích. Vinu na tom prý mají keňské síly, které nedokázaly porazit mudžáhidy uvnitř centra, a proto použily "chemický plyn". Aby pak "svůj zločin zakryly", způsobily zřícení budovy, pod jejímiž troskami pohřbily důkazy a všechny rukojmí.

Vládní mluvčí Manoah Esipisu vzápětí podle agentury AP tvrzení Šabábu popřel a dodal, že stále platí oficiální bilance 61 mrtvých civilistů. "Šabáb je znám svými divokými prohlášeními a na tom, co říkají, není ani zrnko pravdy," řekl. Podle něj horní patra centra Westgate se zřítila kvůli požáru založenému teroristy. Ví se prý, že pod troskami jsou těla ještě osmi civilistů, která ale už byla zahrnuta do oficiálních počtů.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta v úterý večer oznámil konec zásahu proti teroristům a uvedl, že během čtyřdenních bojů s útočníky ze somálských milicí Šabáb přišlo o život 61 civilistů a šest vojáků. Po smrti je také pět teroristů a 11 se podařilo zadržet.

Uvedené počty ale nemusejí být konečné. Podle zpravodajské stanice BBC se totiž předpokládá, že pod sutinami části čtyřpatrového centra, která se zřítila po požáru, najdou speciální týmy další mrtvé, včetně některých útočníků. Keňský list Standard dnes tvrdí, že v úterý večer z centra vynesli těla desítek obětí. Úřady každopádně dosud evidují kolem 60 pohřešovaných osob.

Podle agentury AFP ruiny prohledávají týmy se psy vycvičenými pro hledání těl, ale i výbušnin, které mohli před koncem bojů ještě nastražit teroristé.

Vzrušení dnes ráno podle agentury AP vyvolalo několik výstřelů, které se z nákupního centra ozvaly. Vládní mluvčí Esipisu ale sdělil, že to preventivně stříleli keňští vojáci před vstupem do dosud nezajištěných prostor.

Kořeny hnutí Šabáb (arabsky "mládí") sahají až do konce 90. let, kdy se v anarchii zmítaném Somálsku zrodilo jako vojenská součást islamistického Svazu islámských soudů (ICU). Ten do konce roku 2006 ovládl značnou část této východoafrické země. ICU ale o moc přišel, když do této východoafrické země koncem roku 2006 vstoupily etiopské jednotky bojující na straně vládních sil a islamisty vytlačily.

Po rozpadu ICU hnutí Šabáb nepřestalo bojovat za vytvoření islámského státu a postupně se stalo nejsilnějším odpůrcem tehdejší dočasné somálské vlády. Do roku 2011 hnutí ovládalo na 80 procent somálského území včetně většiny metropole Mogadiša. Během posledních dvou let je však jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt, loni v září ztratilo hnutí Šabáb poslední velké sídlo, přístav Kismayo na jihu země.

Současným vůdcem Šabábu je Mohamed Mukhtar Abdirahman. Organizace má pak několik dalších vůdců, kteří mají na starosti menší geografické regiony domovského Somálska.

Před tím, než na sklonku roku 2006 do Somálska vstoupily zahraniční vojenské jednotky, pravidelný příjem Šábábu pocházel hlavně z daní, poplatků a cla vybíraného v přístavech a na letištích, uvádí iDnes.cz. Ještě v roce 2011 Organizace spojených národů odhadovala, že roční příjem milicí se pohybuje v rozmezí 70 až 100 milionů dolarů (1,3 až 1,9 miliardy korun). Po vytlačení z hlavního města Somálska Mogadišu nyní Šabáb spoléhá pouze na pomoc z afrického státu Eritrea.

Související

Terorismus

Islamisté z hnutí Šabáb terorizují Keňu. Při přestřelce zemřely čtyři děti

Čtyři žáci základní školy byli zabiti poté, co se na východě Keni dostali do přestřelky mezi policií a údajnými ozbrojenci ze somálské islamistické milice Šabáb. Informoval o tom dnes sever BBC. Zřejmě tak podle něj pokračuje zvýšená aktivita islamistů v Keni, kteří v neděli při přepadení letecké základny na jihu země zabili tři Američany. Současný pokus o proniknutí na jinou základnu, kde byli přítomni britští vojáci, skončil neúspěšně.
Keňská policie

V Keni pozatýkali islamisty z hnutí Šabáb, plánovali útok na čínskou farmu

Keňská policie překazila na východě země zřejmě další útok somálských islamistů z teroristického hnutí Šabáb, tentokrát namířený proti čínské stavební firmě. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval oblastní policejní šéf David Kerina. Minulý týden radikálové Šabábu přepadli hotelový komplex v Nairobi a zabili při tom 21 lidí a tři desítky zranili.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Keni

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy