K masakru v Nigérii se přihlásili islamisté z Boko Haram

Abuja - K zodpovědnosti za pondělní pumový útok na autobusovém nádraží na předměstí nigerijské metropole Abuja, při němž zemřelo 75 lidí, se přihlásila teroristická skupina Boko Haram. Informovala o tom dnes agentura AFP. Ta má k dispozici půlhodinovou videonahrávku šéfa skupiny Abubakara Shekaua.

"My jsme ti, kdo zorganizovali útok v Abuji," říká na záznamu Shekau.

O tom, že za krveprolitím v Abuji stojí Boko Haram, se mluvilo od začátku. Představitelé hnutí totiž už delší dobu vyhrožovali, že v hlavním městě zaútočí. Také způsob provedení útoku byl podobný tomu, jak islamističtí ozbrojenci zpravidla operují.

Na rušném předměstském terminálu odpálil v pondělí sebevražedný atentátník auto naložené trhavinou, a to v ranní špičce, kdy odtamtud odjíždějí tisíce lidí do centra města. Exploze zničila celkem 16 velkých autobusů a 24 minibusů, jejichž palivové nádrže způsobily následné výbuchy.

Zdroj: YouTube

Nigérie je další z africký států, jenž je rozdělena po etnické lince, tedy sever je převážně muslimský a jih zase křesťanský. Islamisté z Boko Haram chtějí v zemi vytvořit islamistický stát založený na přísných pravidlech, které jsou odvozeny z Koránu i tradičního místního práva.

Během mnoha masakrů bylo zabito již několik tisíc lidí. Podle březnové zprávy lidskoprávní organizace Amnesty International je jenom v roce 2014 už kolem 1500 mrtvých. Informace OSN zase ukazují na témě půl milionu lidí, kteří kvůli bojům museli opustit své domovy, informují Armádní noviny.

„Tento problém, jak se zdá, trhá zemi na části," řekl člen nigerijského parlamentu Herman Hembe. „Lidé jsou uprchlíky v jejich vlasti a nemají šanci se o sebe postarat. Ztratili členy svých rodin. Ztratili svůj zdroj obživy a prostě to vypadá, že není cesty ven," zakončuje Hembe.

V lednu 2012 zemřelo po sérii bombových útoků ve městě Kano nejméně 211 lidí. Policie poté zatkla 158 příslušníků Boko Haram. Útok byl údajně odvetou za nepropuštění některých vězněných členů sekty na svobodu. Při útoku se jich neupřesněný počet podařilo osvobodit. Ve stejném týdnu také Boko Haram zaútočila na policejní a armádní stanoviště v provincii Bauči, přičemž zabila 11 členů těchto bezpečnostních složek.

V červenci 2013 zaútočili radikálové z Boko Haram na školu ve městě Mamudu. Školu polili benzínem a zapálil, následně stříleli do prchajících dětí a učitelů. Zahynulo 29 lidí, další byli hospitalizování s popáleninami a střelnými zraněními. V listopadu téhož roku byla organizace Spojenými státy zařazena na jejich seznam teroristických organizací.

Související

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Skupina Boko Haram se zřejmě šíří napříč Nigérií

Ozbrojenci z islamistické teroristické skupiny Boko Haram získali kontrolu nad řadou vesnic v nigerijském státě Niger. Boko Haram většinou působí spíše na severovýchodě Nigérie. Přítomnost jejích bojovníků v regionu, který je podstatně blíž k hlavnímu městu, lze považovat za znepokojivou. S odkazem na nigerijské úřady o tom informuje agentura Reuters.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na severu Nigérie s cílem ustavit tam stát spravovaný podle práva šaría.

Více souvisejících

Boko Haram Nigérie Terorismus

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy