Záhada: Tři hasiči z 11. září zemřeli na rakovinu v jeden den

New York - Tento týden zemřeli na rakovinu tři penzionovaní hasiči, kteří se před 13 lety podíleli na odstraňování následků útoku na newyorské Světové obchodní centrum.

Osud tria padesátníků, kteří stejně jako tisíce dalších lidí bojujících 11. září s následky akce teroristů onemocněli různými chorobami, připomněl Američanům, že tragická událost promlouvá do jejich životů dodnes, uvedla dnes stanice BBC.Nechal je někdo zabít, nebo opravdu zemřeli na rakovinu? ptají se teď všichni v USA. S odstupem několika hodin totiž zemřeli tři penzionovaní hasiči, kteří se před 13 lety podíleli na odstraňování následků útoku na newyorské Světové obchodní centrum (WTC).

V prohlášení komisaře Daniela Nigra se uvádí, že smrt poručíka Howarda Bischoff (58) a hasičů Roberta Leaver (56) a Daniela Heglunda (58) je "bolestivým připomenutím, že i po 13 letech platíme strašnou cenu za hrdinské úsilí hasičů". Jeden z mužů podlehl leukémii, druhý rakovině jícnu a třetí rakovině tlustého střeva, tvrdí oficiální zpráva.Všichni patřili mezi početné skupiny hasičů, kteří krátce po nárazu letadel unesených teroristy z organizace Al-Káida do věží WTC přijeli na místo zachraňovat životy jiných lidí. "Toho dne, když dorazili první na pomoc, byl vzduch toxický a zůstal toxický ještě řadu měsíců poté," prohlásil prezident hasičské asociace James Lemonda.Podle údajů newyorského hasičského sboru zemřelo na různé nemoci již 92 hasičů zasahujících 11. září. Přímo v troskách budov zahynulo 343 z nich.

Jejich smrt přišla v době, kdy advokáti postižených naléhají na Kongres, aby obnovil platnost zákona, který poskytuje finanční kompenzaci za poškození zdraví a za zdravotní péči lidem, kteří byli po 11. září v oblasti Ground Zero vystaveni toxickým zplodinám.

V průběhu 13 let, které uplynuly od útoků na WTC, onemocněly rakovinou stovky záchranářů, ale lékaři a vědci stále nedospěli k jednoznačnému závěru, že mezi onemocněním a událostmi z 11. září 2001 existuje přímá souvislost. Kolem úmrtí se vynořily i konspirační teorie, které tvrdí, že chce někdo zlikvidovat všechny svědky, kteří viděli, jak trosky vypadaly.

Hasičský záchranný sbor v New Yorku přišel 11. září 2001 o 343 mužů. Dalších 89 zemřelo během uplynulých 13 let.

Související

Více souvisejících

11. září 2001 USA (Spojené státy americké) New York

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy