První americký pacient nakažený ebolou zemřel

Dallas - Liberijec Thomas Eric Duncan, jemuž jako prvnímu pacientovi ve Spojených státech lékaři diagnostikovali nákazu virem ebola, zemřel. Lékaři stav pacienta již před několika dny označili za kritický. Informuje CNN.

Muž přiletěl do USA 20. září z Libérie. Týden na to se nakažený dostavil do dallaské nemocnice s horečkou a bolestmi břicha, lékaři ale muže neuznali za hodného hospitalizace a propustili jej domů.

O několik dní později byl pacient převezen na hospitalizaci poté, co jej svědci nemocného, jak zvrací na ulici. "Vyšel ven a všechno v okolí pozvracel," popsal agentuře Reuters jeden ze sousedů scénu, která předcházela odvozu pacienta do nemocnice. Duncanův stav se během hospitalizace kriticky zhoršoval a ve středu ráno nemoci podlehl.

Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní symptomy, které se mohou objevit 2 až 21 dnů po nakažení, jsou neurčité, nemoc je charakteristická náhlými horečkami, pocitem slabosti, bolestmi svalů a hlavy a bolestmi v krku. Posléze následuje zvracení, průjem, vyrážka, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení.

V konečných fázích může docházet ke krvácení z očí a epileptickým záchvatům. Zda pacient přežije, záleží na jeho fyzické kondici a kmenu viru. Proti nákaze dosud neexistuje žádná účinná vakcína ani léčba, z nakažených umírá 25% - 90%.

I přes svou vysokou nebezpečnost není ebola příliš dobře přenosnou chorobou. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) jeden nemocný nakazí zhruba 1,4 až 1,8 pacienta. Podle dostupných statistik je to přesně 1,38 v Sierra Leone, 1,51 v Libérii a 1,81 v Guinei. Na začátku epidemie byla čísla o něco vyšší. Zdá se, že některá opatření přinášejí ovoce.

Virus se přenáší prostřednictvím přímého kontaktu s krví, sekrety nebo jinými tělesnými tekutinami (krev, sliny, moč, pot, atd.) nakažených živých a nebo i mrtvých lidí. Je možné se nakazit také znečištěnou injekční stříkačkou. Hrozbu však představují také tělesné tekutiny živých či uhynulých volně žijících zvířat. Je zajímavé, že virus nelze přenést z osoby na osobu kašláním nebo kýcháním.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Princezna Kate je zpět a řekla: Dělám pokroky, ale ...jsou dobré a špatné dny

Tradiční vojenská přehlídka Trooping the Colour, která se koná od 17. století, je pro Brity oslavou narozenin panovníka a celé monarchie. Největší pozornost byla věnována princezně Kate, která se poprvé od oznámení své diagnózy objevila na veřejnosti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy