Odposlechy nevadí. Američané špiclování tajných služeb už neřeší

Washington - V čem spočívá největší zákeřnost hromadných odposlechů a dalších programů americké Národní bezpečnostní agentury (NSA)? Podle odborníků na zpravodajství v tom, že Američané o odhalení, se kterými přišel bývalý pracovník NSA Edward Snowden, ztrácí zájem. Polovině přitom počínání NSA nevadí.

Odvolací soud v New Yorku rozhodl 7. května, že program NSA, který skladoval informace o hovorech všech Američanů, je nelegální. Zákonodárce teď čeká hlasování o tom, zda změnit zákon a počínání NSA legalizovat nebo žádat, aby jej NSA přestala používat.

S velkým odhalením přišel v roce 2013 Edward Snowden. Už před ním se ale objevila podobná odhalení odposlouchávání Američanů ze strany zpravodajských služeb. Přesto podle výzkumu think tanku Pew Research Center před Snowdenovým odhalením 51 % Američanů považovalo činnost NSA za akceptovatelnou, 47 % s ní nesouhlasilo.

Snowden tato čísla změnil, ale kdo by čekal dramatický zvrat v názorech americké veřejnosti, ten by se mýlil. Březnový průzkum Pew totiž ukázal, že za hrozbu považuje sledování NSA 52 % Američanů, 46 % s ním nemá problém.

Odborníci se ptají, co stojí za tím, že ani odhalení masivních odposlechů nezmění názor veřejnosti. Považují snad Američané pocit bezpečí za tolik nadřazený vlastnímu soukromí? Pohnou s jejich názorem další plány NSA na sledování uživatelů internetu, které už vyplouvají na povrch? Novinář věnující se zpravodajským službám James Bamford se se Snowdenem na toto téma bavil při setkání v Moskvě.

Podle Snowdena je na vině rozsah, s jakým NSA Američany sledovala. Zatímco narušení soukromí jedince vnímáme jako pobuřující, u milionů je to jen statistika. A navíc, jak se objevují další a další případy, klesá zájem veřejnosti o celou kauzu.

Krom toho programy NSA jsou tak složité a plné technických termínů, že jsou pro obyčejného člověka náročné na pochopení. Vyjmenovává Bamford důvody ve svém blogu na webu agentury Reuters.

Ačkoliv mnohé programy už musela NSA ukončit, podle Snowdena spočívají nebezpečí ještě jinde. I když NSA operaci ukončí, data zůstanou uložena a přístupná v jejím ústředí. Jako příklad uvádí program sledování a čtení emailů, které NSA prováděla. Jejich obsah prý navíc zprostředkovávala svému izraelskému protějšku, Jednotce 8200.

Související

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Jeho poslední stopy vedou do čínského hotelu The Miro, odkud však zmizel. Některé aspekty nasvědčují tomu, že by mohl být čínským špiónem.

Američan Snowden chce získat ruské občanství

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži a nyní žije v ruském exilu, požádal o ruské občanství. Oznámil to dnes sám na twitteru.

Více souvisejících

NSA (The National Security Agency) USA (Spojené státy americké) Edward Snowden

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy