Šokující odhalení agenta CIA: Jak to bylo s osudným 11. zářím?

Washington – Datum 11. září 2001 znamenalo zásadní zlom. Nešlo jen o to, že se zásadně zpřísnila některá bezpečnostní pravidla, svět začal více než kdy dříve mluvit o teroristických hrozbách. Všechno přitom mohlo být jinak. Bývalý agent CIA Mike Morell potvrdil to, o čem se mluví už dlouho. Bílý dům o hrozbě věděl, považoval to však za bluf ze strany Al-Kaidy.

„Dick Cheney by rád věřil, že ví o ochraně národa před terorismem více než kdokoliv jiný. Ale vlastně ví méně. Když byla prezentována skutečná teroristická hrozba – ta, která se stala 11. září – Cheney si myslel, že Al-Kaida blufuje. Bez legrace. Tak to stojí v knize The Great War Of Our Time: The CIA´s Fight Against Terrorism od bývalého ředitele CIA Mike Morella," upozorňuje americký server The Intercept.

Název knihy by se dal do češtiny přeložit jako „Největší válka naší doby: CIA bojuje proti terorismu" a píše se v ní třeba toto:

Zprávy o hrozbě pokračovaly (na jaře a v létě 2001) – další zprávy byly nazvány třeba „Bin Ládinova hrozba útoku je bezprostřední" nebo „Bin Ládin plánuje útoky přitahující pozornost". Ale byl jsem vůči nim trochu skeptický. Viceprezident se mě jedno ráno zeptal, jestli všechny tyhle hrozby nejsou jen podvodem ze strany Al-Kaidy, které jsou záměrně navržené tak, aby upoutaly naši pozornost, a donutily nás zbytečně vynakládat prostředky ve snaze po odezvě.

Podle Morella, který měl na starosti denní prezidentské zpravodajské brífinky, cítila CIA potřebu vypracovat zprávu s názvem „Hrozby UBL (Usama bin Ládina) jsou skutečné".

„Jsou reálné. Zamyslete se nad tím na minutku. Přemýšlejte, co by se stalo v odpoledních hodinách 11. září 2001, pokud by Američané věděli, jaký byl Cheneyho postoj jen několik měsíců předtím. Přemýšlejte o tom, co by dělal, kdyby byl demokrat, který by byl liberály označován jako slabý a dětinsky zbabělý," vyzývá americký server.

„Nejde jen o to, že je Cheney zobrazován jako samo zlo, je obludně nekompetentní. Ve skutečnosti je monstrózně neschopný. Byl ohromě silný, ale absolutně nerozuměl realitě, proto chyboval, a kamkoliv po celém světě šlápne, tam sto let tráva neroste," tvrdě kritizuje bývalého viceprezidenta médium.

Při útocích z 11. září zabilo 19 únosců čtyřmi letadly 2977 lidí

Údaje o teroristických útocích na USA, při nichž před 14 lety, 11. září 2001, zahynulo téměř 3000 lidí:

MÍSTO: Manhattan (New York), Pentagon (Washington), Pensylvánie

OBĚTI: 2977 obětí a 19 únosců; z toho v letadlech zahynulo 265 osob včetně únosců

LETADLA, jimiž byly útoky provedeny:

- Boeing 767 společnosti American Airlines (92 lidí, včetně pěti únosců) - linka č. 11 z Bostonu do Los Angeles; do severní věže Světového obchodního střediska (WTC) narazil v 8:46 (14:46 SELČ); při nárazu pilotoval Egypťan Muhammad Atta.

- Boeing 767 společnosti United Airlines (65 osob, včetně pěti únosců) - linka č. 175 z Bostonu do Los Angeles; do jižní věže WTC narazil v 9:03 (15:03 SELČ); při nárazu pilotoval zřejmě Marván Šihhí.

- Boeing 757 společnosti American Airlines (64 osob, včetně pěti únosců) - linka č. 77 z Washingtonu do Los Angeles; v 9:43 (15:43 SELČ) narazil do budovy Pentagonu ve Washingtonu; v době nárazu pilotoval zřejmě Haní Handžúr.

- Boeing 757 společnosti United Airlines - (44 osob, včetně čtyř únosců) - linka č. 93 z Newarku do San Franciska; v 10:10 (16:10 SELČ) se po potyčce cestujících a posádky s únosci zřítil v Pensylvánii u Shanksville; pilotoval Zijád Džarráh.

VYŠETŘOVÁNÍ:

- Atentáty provedlo 19 teroristů arabského původu (15 z nich bylo občany Saúdské Arábie), kteří zahynuli spolu s oběťmi. K útokům se posléze přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizace Al-Káida. Nejhledanější terorista světa byl dopaden a zabit v květnu 2011 v Pákistánu.

- V listopadu 2002 vznikla Národní komise pro vyšetřování teroristických útoků na USA, která za dva roky vyslechla 1200 lidí a prošla přes 2,5 milionu stran dokumentů. V červenci 2004 došla mj. k závěru, že útoky provedli členové Al-Káidy a že před útoky systémově (v koordinaci) selhaly zpravodajské služby USA.

FAKTA O OBŽALOVANÝCH A ODSOUZENÝCH:

V červnu 2013 vojenský soud ve věznici Guantánamo na Kubě zahájil další z předběžných líčení s pěticí obviněných. Před soudem stanuli Pákistánci Chálid Šajch Muhammad (údajný strůjce útoků) a jeho synovec Alí Abdal Azíz, Jemenci Ramzí bin Šibh a Valíd Attaš a Mustafá Ahmad Havsáví ze Saúdské Arábie. Pokud soud dospěje k rozhodnutí o jejich vině, hrozí jim trest smrti.

Za útoky z 11. září byli zatím odsouzeni jen dva lidé - Francouz marockého původu Zacarias Moussaoui a Maročan Munír Mutasádik. Moussaoui za přípravu útoků dostal v roce 2006 doživotní trest bez možnosti propuštění. Mutasádikovi potvrdil v roce 2007 hamburský soud 15 let vězení za podporu útoků (odsouzen byl poprvé v roce 2003, proces se poté opakoval). Odvolání obou byla zamítnuta.

EKONOMICKÉ ZTRÁTY:

- Podle zprávy analytického ústavu Rand Institute for Social Justice z listopadu 2004 obdrželi poškození útoky z 11. září odškodnění 38,1 miliardy dolarů. Z toho pojišťovací společnosti zaplatily 51 procent, vláda rozdělila 15,8 miliardy dolarů (tedy 42 procent) a charitativní organizace přispěly 2,7 miliardy.

- V New Yorku bylo kromě WTC vážně poškozeno či zničeno 50 dalších budov v jižní části Manhattanu (2,25 milionu metrů čtverečních kancelářských ploch); odklízecí práce trvaly do května 2002 a přišly na 750 milionů dolarů. Z Ground Zero bylo odvezeno 1,8 milionu tun trosek, záchranářské a úklidové týmy tam strávily 261 dní.

OSTATNÍ:

- Administrativa tehdejšího prezidenta George Bushe na čin Al-Káidy reagovala vyhlášením války terorismu, během které USA zostřily bezpečnostní opatření v zemi a posílily moc tajných služeb. Zároveň ani ne měsíc od útoků zahájily válku proti Afghánistánu, kde tehdy vládnoucí islamistické hnutí Taliban ukrývalo bin Ládina (bojová mise USA a NATO skončila ke konci roku 2014). O několik let později USA dobyly Irák, který rovněž vinily ze spolupráce s teroristy.

- Loni v květnu bylo v New Yorku na místě WTC otevřeno muzeum věnované obětem útoků z 11. září, které doplňuje památník otevřený již v roce 2011. Výstavba celého komplexu stála 700 milionů dolarů (14 miliard korun) a byla částečně uhrazena z darů.

Související

USA

USA jako "temná strana"? Politolog varuje před válkami a anarchií

Pochopení zahraniční politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa je výzvou, jelikož Trump po většinu svého života k tomuto tématu víceméně mlčel, poukazuje Fareed Zakaria v komentáři pro server Washington Post. Známý politolog a komentátor proto pokládá otázku, zda lze Trumpův světonázor nějak shrnout a zda existuje něco jako "Trumpova doktrína.

Více souvisejících

Dick Cheney 11. září 2001 USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy