USA zadržely vůdce IS. Prý je neškodný, tak ho propustily

Washington/Moskva – Americký generál Michael Flynn, býval velitel operací v Afghánistánu a Iráku přiznal, že USA postupovaly hloupě, když se po 11. září bezhlavě vrhly do boje a svrhávaly režimy. Právě z těchto chyb je podle něj třeba poučit se při současném boji proti Islámskému státu.

Bývalý velitel amerických speciálních sil v Afghánistánu a Iráku, řekl německému deníku Der Spiegel, že bez války v Iráku by dnes islámský stát neexistoval. Kromě toho kritizuje také reakci USA na útoky z 11. září, která prý byla příliš emocionální.

„Nejprve jsme šli do Afghánistánu, kde operovala Al-Káida, pak do Iráku. Místo toho, abychom se ptali sami sebe, proč se objevil fenomén teroru, jsme hledali jeho lokaci. To je to hlavní poučení, které si musíme odnést, abychom nedělali znova ty stejné chyby," cituje amerického generála Michaela Flynna server RT.com.

Flynn, který v americké armádě sloužil více než 30 let, velel operacím v Iráku a Afghánistánu mezi lety 2004 a 2007. Své role ve válce v Iráku však podle svých slov lituje a dodává, že útoky z 11. září vedly v USA k tomu, že byla nastolena „katastrofální vojenská politika".

Zdůraznil také důsledky svržení diktátoru na Blízkém východě, tedy strategie, na kterou navázal i Barack Obama v Libyi. „Byla to obrovská chyba. Jakkoliv brutální Sadám Husajn byl, byla chyba ho odstranit. Totéž platí pro Muamara Kaddáfího a pro Libyi, která je nyní rozvráceným státem. Historické poučení je, že jít do Iráku bylo strategické selhání. Historie nehodnotí a nebude ani v budoucnu hodnotit toto rozhodnutí pozitivně," otevřeně přiznal americký generál.

Flynn také uvedl, že USA zadržely Abu Bakra al-Bagdádiho, vůdce Islámského státu, a věznili ho v únoru 2004 v detenčním centru Camp Bucca. Byl prý ale vojenskou komisí USA shledán za neškodného a v prosinci téhož roku propuštěn.

„Byli jsme příliš hloupí. Nechtěli jsme v tu chvíli pochopit, koho vlastně držíme. Když došlo k 11. září, všechna naše rozhodnutí ovládly emoce a my jsme si řekli: 'Odkud ti parchanti pocházení? Pojďme je zabít. Pojďme si pro ně'." vysvětluje Flynn. „Místo toho, abychom se zeptali, proč na nás útočí, jsme se zeptali, odkud přišli. Pak jsme se strategicky vydali špatným směrem," myslí si generál.

Před svým odchodem do důchodu Flynn působil jako ředitel americké vojenské rozvědky (Defense Intelligence Agency) a jako asistent ředitele národní zpravodajské služby pro Obamovu administrativu. Dodal, že posun k mezinárodní působnosti - konkrétně útokům v Paříži, Libanonu, Mali a útoku na ruské letadlo v Egyptě - ukazuje, že Islámský stát má rozvinutou strukturu.

„Byla zde varování všeho druhu, od strategických po taktická varování, spousta zpráv. A dokonce i chlápci z IS řekli, že se chystají zaútočit v zámoří. Myslím si, že to prostě lidé nebrali vážně," uvedl Flynn. Mluví také o tom, je třeba si uvědomit, že tito lidé mají své vedení a struktury ve všech zemích Evropy. „Stejně tak je pravděpodobné, že je mají ve Spojených státech. Jen to zatím není tak jasně vidět," tvrdí.

Rozdíl mezi Al-Káidou a IS pak vidí především v počtu bojovníků, v zemích jejich původu i v tom, jak jsou bojovníci k organizaci přitahováni. „Al-Káida v době svého vrcholu rekrutovala asi 150 bojovníků měsíčně z asi tuctu zemí, Islámský stát jich za stejnou dobu získá 1500 ze 100 zemí pomocí digitální komunikace," varuje americký generál.

Flynn se také domnívá, že samotné nálety nemohou přinést v boji proti IS úspěch, je prý třeba je doplnit nevyhnutelnou pozemní operací. Celková strategie by pak měla zahrnovat pronásledování vůdců IS, blokování jejich financí a vytvoření plánu kooperace se všemi zúčastněnými stranami, včetně Ruska a OSN. I tak podle něj bude trvat roky, než se něco takového stane a než bude v regionu opět nastolena stabilita a uprchlíci se budou moci vrátit domů.

Související

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení

Islámský stát ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Islamistický teroristický Islámský stát (IS) byl na vrcholu moci v letech 2014 a 2015, kdy v červnu 2014 vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce. Do jeho čela se tehdy v iráckém Mosulu postavil vůdce IS abú Bakr Bagdádí, který byl loni zabit. Tehdy IS ovládal území o rozloze 90.000 až 100.000 kilometrů čtverečních (přibližně rozloha Maďarska či Portugalska, asi o 20.000 km2 víc než ČR), kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí. V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, v Sýrii před rokem, 23. března 2019.

Více souvisejících

Abú Bakr al-Bagdádí (vůdce ISIL) Islámský stát (IS) Michael Flynn (generál)

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy